26 Δεκ 2010

Χριστουγεννιάτικα...κάλαντα


Συνεχή "καμπανάκια" για υποβαθμίσεις σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία. Όλος ο πλανήτης χορεύει στον χορό της κρίσης χρέους, με τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή την αποχώρηση χώρας από την Ευρωζώνη.
Της Ελένης Στεργίου | ΑΞΙΑ
Μήνας απειλών και υποβαθμίσεων ο Δεκέμβριος για την Ευρώπη, όπου το πνεύμα των Χριστουγέννων είναι εμφανές πως δεν έχει
"ακουμπήσει" τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, που στέλνουν… κόκκινες και όχι ευχετήριες κάρτες προς τους αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης. Εκτός και αν οι οίκοι θέλησαν να κάνουν ένα γιορτινό δωράκι στους αξιωματούχους της Ευρώπης για την πρόσφατη απόφαση που έλαβαν σχετικά με την αυστηρή εποπτεία δράσης τους στις χώρες της Ευρωζώνης. Τρόμαξε, άραγε, η κίνηση αυτή τους οίκους και κάνουν επίδειξη ισχύος;



Πάντως, οι "αξιολογητές" χωρών επανήλθαν δυναμικά, κάνοντας έντονη την παρουσία τους, απειλώντας ή και υποβαθμίζοντας τις αξιολογήσεις Πορτογαλίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιρλανδίας αλλά και Βελγίου.

Το κύμα υποβαθμίσεων, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ευρώπη, έβαλε στο παιχνίδι και τη Γαλλία, με τους αναλυτές να υποστηρίζουν πως είναι πολύ πιθανό να χάσει την άριστη αξιολόγησή της. Ο χορός των απειλών ξεκίνησε με τον οίκο Standard & Poor's, ο οποίος την πρώτη ημέρα του Δεκεμβρίου έθεσε υπό αξιολόγηση την Πορτογαλία. Επίσης, εξετάζει τις αξιολογήσεις της Ιρλανδίας, της Ελλάδας και του Βελγίου. Αργότερα, η Moody's προειδοποίησε με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, ενώ δύο ημέρες αργότερα "πετσόκοψε" την αξιολόγηση της Ιρλανδίας κατά πέντε βαθμίδες. Νωρίτερα, είχε θέσει υπό αναθεώρηση την αξιολόγηση της Ελλάδας. Τέλος η Fitch την Τρίτη απηύθυνε προειδοποίηση στην Ελλάδα για υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης.Eνώ υποβάθμισε και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε 'Α+' από 'ΑΑ-'.
Τι αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Tις τελευταίες τροποποιήσεις επί των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία και εποπτεία των οργανισμών αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας υιοθέτησε στα μέσα του τρέχοντος μηνός το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση, η αρμόδια αρχή θα εποπτεύει άμεσα τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από τον Ιούλιο 2011, θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμων και διεξαγωγής αιφνίδιων ελέγχων και θα διασφαλίζει ότι οι οργανισμοί ελέγχουν την ακρίβεια των προηγούμενων αξιολογήσεων που έχουν κάνει. Το ύψος των προστίμων δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών που εμφάνισε ο οργανισμός κατά την προηγούμενη εμπορική χρήση.
Σημειώνεται πως όλοι οι οργανισμοί θα έχουν ελεγχθεί έως τον Ιούλιο 2014 και αυτό ίσως δεν αρέσει καθόλου στους οίκους, οι οποίοι, πλέον, θα πρέπει να προσέχουν για τις "απειλές" και υποβαθμίσεις τους.

Γαλλία

Ακόμα και η Γαλλία κινδυνεύει να χάσει την άριστη πιστοληπτική αξιολόγησή της ("ΑΑΑ"), αφού βρίσκεται και αυτή στο στόχαστρο των οίκων αξιολόγησης, μετά και το Βέλγιο, εκτιμούν οι αναλυτές.
Εκτιμούν, δηλαδή, πως το κύμα υποβαθμίσεων είναι πολύ πιθανό να παρασύρει και τη Γαλλία. "Το χρέος κάθε κράτους ενδέχεται να τιμωρηθεί τον επόμενο χρόνο" επισημαίνει ο Toby Nangle, διαχειριστής της Baring Asset Management στο Λονδίνο. "Θα ήταν μεγάλο θέμα αν η Γαλλία έχανε την αξιολόγηση ΑΑΑ. Δεν πιστεύω ότι η πιθανότητα μιας υποβάθμισής της έχει αποτυπωθεί στην αγορά" προσθέτει. Ομως, τα credit default swaps δείχνουν ότι η ασφάλιση έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας του Βελγίου, της Γαλλίας και της Αυστρίας είναι πλέον ακριβότερη σε σχέση με τις (χαμηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας) Χιλή και Τσεχία.

Ισπανία

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's έθεσε, στις 15 Δεκεμβρίου, σε καθεστώς πιθανής υποβάθμισης την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, αναφέροντας ως λόγους τις υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου και των δημοσιονομικών της στοιχείων. Ωστόσο, η Moody's είπε ότι δεν αναμένεται η Μαδρίτη να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία. Η Moody's, που αξιολογεί με "Aa1" την Ισπανία, αναφέρθηκε στο πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στην περιορισμένη εμπιστοσύνη που επικρατεί στην αγορά καθώς και στον κίνδυνο να αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε περίπτωση που οι τράπεζες χρειαστούν μεγαλύτερη ρευστότητα.
"Η Moody's δεν πιστεύει ότι απειλείται η φερεγγυότητα της Ισπανίας και δεν εκτιμά ότι η ισπανική κυβέρνηση θα πρέπει να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)" είπε η αναλύτρια της Moody's Kathrin Muehlbronner. "Ωστόσο, οι βασικές ανάγκες χρηματοδότησης, όχι μόνο για την κεντρική αλλά και τις περιφερειακές κυβερνήσεις και τις τράπεζες, καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε περαιτέρω επεισόδια χρηματοδοτικής στενότητας" πρόσθεσε.

Βέλγιο

Η Standard & Poor's προειδοποίησε το Βέλγιο με υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας, πιθανόν και εντός έξι μηνών, εάν η χώρα δεν καταφέρει σύντομα να σχηματίσει κυβέρνηση και να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της.
Σύμφωνα με τον οίκο, υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 4,1% του ΑΕΠ το 2011.
Συγκεκριμένα, η S&P's υποβάθμισε τις προοπτικές της χώρας σε αρνητικές, διατηρώντας όμως την αξιολόγηση "AA+", τονίζοντας πως η αξιολόγηση του Βελγίου θα μπορούσε να μειωθεί κατά μία βαθμίδα, αν η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέψει στην κυβέρνηση να βάλει σε σταθεροποιητική τροχιά το χρέος της.

Πορτογαλία

Η Moody's "ξαναχτύπησε" δηλώνοντας πως πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας κατά μία ή δύο βαθμίδες, επικαλούμενη τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας και το υψηλό κόστος δανεισμού. Ο οίκος αξιολόγησης εξέφρασε τις ανησυχίες του για την ικανότητα της Πορτογαλίας να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές σε λογική τιμή και επεσήμανε τις αβεβαιότητες για τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα της Πορτογαλίας, που θα επιτείνονται λόγω των επιπτώσεων της δημοσιονομικής λιτότητας.
Πρόσθεσε ακόμη ότι εάν η κυβέρνηση προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αυτό θα είχε θετικό αντίκτυπο, ενώ την ίδια στιγμή προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ανησυχίες για την πρόσβαση στις αγορές μεσοπρόθεσμα.
Σημειώνεται πως η Moody's αξιολογεί την Πορτογαλία με "Α1/Ρ-1".
Των απειλών προηγήθηκε ο οίκος Standard & Poor's, θέτοντας την Πορτογαλία υπό παρακολούθηση στις αρχές Δεκεμβρίου, αναφέροντας πως οι πολιτικές της κυβέρνησης έκαναν ελάχιστα για να ενισχυθεί η ευελιξία της εργασίας και της παραγωγικότητας.
Επίσης η Fitch Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας σε 'Α+' από 'ΑΑ-'. Η υποβάθμιση της, οφείλεται στην επιβράδυνση του ρυθμού με τον οποίον συρρικνώνεται το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας καθώς και τις συνεχώς επιδεινούμενες συνθήκες για τη χρηματοδότηση της χώρας και των τραπεζών της, δήλωσε η Fitch σε ανακοίνωσή της.

Ιρλανδία

O οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε, την προηγούμενη Παρασκευή, την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιρλανδίας κατά πέντε "σκαλοπάτια", σε "Baa1" από "Aa2", προειδοποιώντας και για περαιτέρω μειώσεις εάν η χώρα αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της στο προσεχές μέλλον.
Η Moody's ακολούθησε την κίνηση της Fitch, που ήταν ο πρώτος οίκος που έριξε την Ιρλανδία από το επίπεδο αξιολόγησης "Α", υποβαθμίζοντάς την τρία σκαλοπάτια, στο "BBB+", μετά την προσφυγή της υπερχρεωμένης χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης. Η Fitch Ratings υπογράμμισε πως η υποβάθμιση αντανακλά τα επιπλέον κόστη από την αναδιάρθρωση και την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος.
"Η πιστοληπτική ικανότητα του ιρλανδικού Δημοσίου έχει υποφέρει από τις υποχρεώσεις των τραπεζών που έχουν αναληφθεί από το κράτος" σχολίασε χαρακτηριστικά ο αναλυτής της Moody's Dietmar Hornung. "Η αυξημένη ανησυχία γύρω από τις προοπτικές της ιρλανδικής οικονομίας, που αποτελεί άλλον έναν παράγοντα για τη σημερινή κίνηση, πηγάζει από τη συνεχιζόμενη απότομη ύφεση στον κλάδο των υπηρεσιών και των ακινήτων καθώς και τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα".

Ελλάδα

Προειδοποίηση για νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας απυήθηνε την Τρίτη ο οίκος Fitch Ratings, όταν θα ολοκληρωθεί η νέα αναθεώρηση του που θα ολοκληρωθεί εντός έξι εβδομάδων. Η αναθεώρηση θα επικεντρωθεί στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος, τις οικονομικές προοπτικές και την πολιτική θέληση και δυνατότητα του ελληνικού κράτους να λάβει τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του οίκου. Σημειώνεται ότι ο οίκος Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με ΒΒΒ-, το χαμηλότερο επίπεδο πιστοληπτικής διαβάθμισης πριν την κατηγορία "junk". Στην τελευταία πάντως τοποθετούν τα ελληνικά ομόλογα ήδη οι οίκοι S&P και Moody's (αξιολόγηση BB+ και Ba1 αντίστοιχα). Η Fitch στο σχετικό της report επισημαίνει ότι περιμένει η αναθεώρηση να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο και ότι υπάρχει "μεγάλη πιθανότητα" υποβάθμισης.

Αλλά και η Moody's έθεσε την περασμένη Πέμπτη την αξιολόγηση "Ba1" της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα για την ικανότητα της χώρας να μειώσει το χρέος της και την υστέρηση που παρατηρείται στα έσοδα του 2010. Η Moody's ανέφερε ως έναν ακόμη λόγο για την απόφασή της αυτή το μέγεθος και τους όρους της επιπλέον βοήθειας που ενδεχομένως θα λάβει η Ελλάδα στην περίπτωση που παραμείνει αποκλεισμένη από τις αγορές ομολόγων. "Για αυτό τον λόγο, η αναθεώρηση της Moody's θα επικεντρωθεί σε παράγοντες, όπως η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και η δημοσιονομική προσαρμογή, που θα επηρεάσουν τη δυναμική όσον αφορά το χρέος της χώρας τα επόμενα χρόνια" τονίζεται. Πάντως, ο ξένος οίκος δήλωσε ότι σημειώνεται σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή μιας πολύ μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής. Στις 3 Δεκεμβρίου, ωστόσο, προηγήθηκε η "απειλή" του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, που ανακοίνωσε ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "CreditWatch" από "ΒΒ+".
Η S&P υπογράμμισε ότι με τους νέους κανόνες αυξάνεται το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να στραφεί σε βάρος των ιδιωτών που κατέχουν κρατικά ομόλογα. "Πιστεύουμε ότι (το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης) θα μπορούσε να έχει αρνητικές συνέπειες στο κατά πόσο οι μη-κυβερνητικοί κάτοχοι κρατικού χρέους θα πληρώνονται στο ακέραιο και εγκαίρως" τονίζεται.


http://www.axiaplus.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη