Με αφορμή τη μετάβαση από το θεσμό της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στο θεσμό της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και την ολοκλήρωση του έργου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και ήδη πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Π. Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο θεσμός της Ν.Α. ολοκληρώνεται μετά από μια πορεία 16 χρόνων από την οποία οφείλουμε να κρατήσουμε τα θετικά και να τα αξιοποιήσουμε. Παράλληλα, ολοκληρώνεται και η δική μας 8ετής θητεία στη διοίκηση της Νομαρχίας αφήνοντας πίσω μας ένα τεράστιο έργο, παρά τα τεράστια δομικά και οικονομικά προβλήματα του θεσμού. Μεταξύ άλλων, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τακτικές συνεδριάσεις, ανοιχτές στους πολίτες διαδικασίες και δημοκρατικό διάλογο. Καταφέραμε ώστε το Νομαρχιακό Συμβούλιο να αποτελεί πραγματικά ‘‘το σπίτι του λαού’’, το ‘‘κοινοβούλιο’’ του νομού Θεσσαλονίκης στο οποίο κατέφυγαν πολλές φορές πολίτες ή και ομάδες πολιτών για να προστατευθούν από αυθαιρεσίες ή να διεκδικήσουν όσα δικαιούνταν. Σεβόμενοι τα θεσμικά όργανα, να είστε βέβαιοι ότι με το ίδιο πνεύμα θα λειτουργήσουμε και το πρώτο αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο. Με αίσθημα δημοκρατίας, στην υπηρεσία των πολιτών».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μ. Τζόλλας, τόνισε:
«Μετά από δύο χρόνια στη θέση του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, αισθάνομαι ικανοποίηση γιατί καταφέραμε να λειτουργήσουμε το κορυφαίο θεσμικό όργανο λαϊκής εκπροσώπησης με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο. Με τακτικές και έκτακτες συνεδριάσεις καλύψαμε κάθε αίτημα πολιτών που έφτασε σε μας, χωρίς να αγνοήσουμε ή να παρακάμψουμε κανέναν. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες που υπήρξαν με τους επικεφαλής των παρατάξεων του νομαρχιακού συμβουλίου, προστατεύσαμε το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη έκφραση. Είμαι υπερήφανος που διετέλεσα πρόεδρος αυτού του οργάνου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου στο νομαρχιακό συμβούλιο, όλα τα αυτοδιοικητικά στελέχη αλλά και όλους τους πολίτες που συνέτρεξαν σ’ εμάς για τη συνεργασία».
Η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ως θεσμός ξεκίνησε το 1994 με το νόμο 2218/94 και οι πρώτες εκλογές για την ανάδειξη μελών των Αιρετών Νομαρχιακών Συμβουλίων διενεργήθηκαν στις 16 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης που, για πρώτη φορά απέκτησε αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά με αιρετά στελέχη.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι το 1994 βαθμίδα τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν μόνο οι Δήμοι και οι Κοινότητες, των οποίων τα όργανα (Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Δημοτικοί και Κοινοτικοί Σύμβουλοι) ήταν αιρετά και εκλέγονταν άμεσα και απευθείας από τους δημότες. Οι Νομάρχες ήταν διορισμένοι από το Κράτος και αποτελούσαν τους εκφραστές της Κεντρικής Εξουσίας σε τοπικό επίπεδο, ασκούσαν δε έλεγχο στους Δήμους και τις Κοινότητες.
Με το Ν. 2218/1994 καθιερώθηκαν ως δεύτερη βαθμίδα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις (Ν.Α.) οι οποίες, σύμφωνα με το άρθρο 1 του εν λόγω Νόμου, είχαν ως σκοπό την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Περιφέρειας τους, ενώ δεν ασκούσαν πια εποπτεία στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτης βαθμίδας (Δήμους και Κοινότητες). Τα δε όργανα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Νομάρχης και Νομαρχιακό Συμβούλιο) εκλέγονταν πλέον άμεσα και απευθείας από τους πολίτες. Κατά το ίδιο άρθρο, μεταξύ των δύο βαθμίδων τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστατο ιεραρχική σχέση.
Με το πρόγραμμα «Καλλικράτης» καθιερώνονται πλέον ως δεύτερη βαθμίδα Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις (Π.Α.), διαδεχόμενες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Έτσι, οι 54 Νομαρχίες καταργούνται και δημιουργούνται 13 αιρετές Περιφέρειες.
Στη Ν.Α. Θεσσαλονίκης εκλέχθηκαν συνολικά (για τα 16 χρόνια της αιρετής Ν.Α.) δύο Νομάρχες, οι Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Παναγιώτης Ψωμιάδης, 8 Πρόεδροι Νομαρχιακού Συμβουλίου οι Η. Χαρατσίδης, Χ. Αράπογλου, Γ. Πολίτης, Κ. Καλλέργης, Η. Κοντόπουλος, Α. Αργυρίου, Α. Αηδονά-Αθανασιάδου, Μ. Τζόλλας και 100 Νομαρχιακοί Σύμβουλοι.
Στις 340 συνεδριάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου ελήφθησαν 5.241 αποφάσεις συνολικά. Στα τελευταία οκτώ χρόνια της διοίκησης Ψωμιάδη, μέσα από τις διαδικασίες του οργάνου προωθήθηκαν περίπου 1.000 έργα στο νομό Θεσσαλονίκης, 125 σχολεία, 350 αθλητικά έργα, εκατοντάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεκίνησε η ανέγερση του νέου Διοικητικού Μεγάρου στην περιοχή των Σφαγείων, ενώ επιλύθηκαν εκατοντάδες ζητήματα που έθεσαν απευθείας οι πολίτες κ.ά.