21 Δεκ 2010

Ο ΠΙΟ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΓΙΝΕ Η ΙΔΙΑ ΤΟΥ Η ΑΓΧΟΝΗ…

Του Αναστάσιου Καζαντζίδη
               
Σκέφτομαι συνέχεια εδώ και καιρό και ψάχνω για να βρω, ένα παράδειγμα που θα κάνει και τον πιο άσχετο με τα οικονομικά θέματα – έναν σαν κι εμένα περίπου-  να καταλάβει πως φτάσαμε και γιατί έως εδώ και δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Οικονομική κρίση.
Την ώρα λοιπόν που διάβαζα ένα κουπόνι στοιχήματος, συνειδητοποίησα πως έχουμε να κάνουμε με μια παρόμοια περίπου κατάσταση και στην παγκόσμια οικονομία....
Φανταστείτε λοιπόν, να αρχίζετε να ποντάρετε τα χρήματά σας στο στοίχημα που λέει: Ο ΠΑΟΚ δεν θα πάρει φέτος το τσάμπιονς λίγκ.
Κάθε χρόνο λοιπόν, ποντάροντας αυτό το στοίχημα κερδίζετε. Τον επόμενο χρόνο αυξάνετε το ποσό
του στοιχήματος για να αυξήσετε και το κέρδος σας. Έτσι με γεωμετρική πρόοδο, αρχίζοντας και τα δανεικά από τις τράπεζες, πολλαπλασιάζετε κάθε χρόνο και τα ποσά που στοιχηματίζετε.
Τώρα φανταστείτε πως την ίδια ακριβώς κίνηση με εσάς, κάνουν και οι χιλιάδες άλλοι παίκτες. Όλοι ποντάρουν στο να μην κερδίσει ο ΠΑΟΚ το τσάμπιονς λίγκ.
Μιλάμε για τεράστια ποσά.
Και ξαφνικά, μια χρονιά έπειτα από καιρό, ο ΠΑΟΚ κερδίζει το τσάμπιονς λίγκ!!!
Και όλοι χάνουν τρομακτικά  ποσά! Μιλάμε για πλήρη οικονομικό όλεθρο!
Τώρα πρέπει να σκεφτούμε και να απαντήσουμε στην ερώτηση: στην κρίση του 2007, τα υπερκέρδη –φούσκες ριαλ εστέιτ, σι ντι ες και σι ντι οου κτλ- προήλθαν από τον χρηματοπιστωτικό τομέα – για να το γράψω πιο κομψά- ή από την πραγματική οικονομία;
Φυσικά σήμερα πλέον γνωρίζουν και οι πέτρες, πως το τεράστιο κέρδος, προήλθε από τον …αέρα των τραπεζών και των …φουσκωμένων προιόντων που πουλούσαν στους επενδυτές!
Από τις υποσχέσεις και τις προσδοκίες για τρελά υπερκέρδη.
 Δηλαδή όλοι σχεδόν οι παίκτες, πόνταραν στην μια πλευρά του στοιχήματος…και τους έκατσε ξαφνικά ο….ΠΑΟΚ!
Το αποτέλεσμα το είδαμε και το βλέπουμε καθημερινά στις οικονομικές ειδήσεις.
Άρα λοιπόν, το δίδαγμα της ιστορίας είναι, πως όταν βλέπουμε όλους σχεδόν τους παίκτες να ποντάρουν στη μια πλευρά του στοιχήματος, η οικονομική καταστροφή είναι κοντά…
(Θυμηθείτε λίγο τις ιστορίες που ακούγατε μετά την κατάρρευση του χρηματιστηρίου – εκείνος ο Σημίτης με τον Παπαντωνίου τι να κάνουν άραγε;- με τον Ροκφέλερ που τον σταμάτησε ο μανάβης της γειτονιάς του να του πει ποια μετοχή να αγοράσει…)
Όταν δηλαδή βλέπουμε την τεράστια οικονομική ανισότητα, την υπερβολή και την κατάχρηση, την ύβρη του κεφαλαίου, τότε έρχεται η ΝΕΜΕΣΙΣ, η οικονομική κρίση και ταυτόχρονα και η πολιτική…
Το τι ακολουθεί μετά, έχει γραφτεί στις αρχαίες τραγωδίες!





 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη