9 Δεκ 2010

9 προτάσεις από ΑΠΘ, κανένα σημείο επαφής με Διαμαντοπούλου

Διάλογος χωρίς σημείο επαφής! Διαμετρικά αντίθετες, μ' εκείνες της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, είναι οι προτάσεις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που επιμένουν στο δημόσιο χαρακτήρα, στο ισχυρό αυτοδιοίκητο, στην κρατική χρηματοδότηση και στην αξιοποίηση των κληροδοτημάτων.


Τις παρουσίασαν χθες ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος και ο αντιπρύτανης Γιάννης Πάντης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ενωσης Συνακτών, καθώς η πρυτανεία καταλήφθηκε από φοιτητές.

Το ΑΠΘ προτείνει:

1Πλήρη αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων (ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική) με παράλληλη ενίσχυση του ρόλου του πρυτανικού συμβουλίου και της Συγκλήτου.

2 Καθολική συμμετοχή της πανεπιστημιακής κοινότητας στις εκλογές για την ανάδειξη των πανεπιστημιακών οργάνων, με αντιστάθμισμα την αποχή των εκλεκτόρων.

3 Διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, αναδιάρθρωση Σχολών και Τμημάτων με απόφαση των οργάνων του πανεπιστημίου και αξιολόγηση του έργου του με ακαδημαϊκά κριτήρια.

4 Νέο πλαίσιο κατανομής και διαχείρισης της χρηματοδότησης από το Δημόσιο, με παράλληλη δομή σε κάθε ΑΕΙ ξεχωριστά, από όπου θα εισρέουν όλοι οι πόροι.

5 Εξαίρεση στη διαχείριση κληροδοτημάτων των ΑΕΙ από την κείμενη νομοθεσία (ισχύει νόμος του 1936), ώστε να δοθεί στα πανεπιστήμια η δυνατότητα να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.

6 Ελεγκτικούς μηχανισμούς που θα διασφαλίζουν τη νομιμότητα στη διαδικασία εκλογής κι εξέλιξης των διδασκόντων και εισαγωγή του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή.

7 Διατήρηση του ισχύοντος συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων με βελτιώσεις, καθώς διασφαλίζει το αδιάβλητο.

8 Θεσμοθέτηση Ερευνητικών Ινστιτούτων στα πανεπιστήμια, σταθερή χρηματοδότηση από μόνιμους πόρους του κράτους, από ευρωπαϊκούς και διεθνείς.

9 Αυτονομία και ευελιξία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) στη διαχείριση των πόρων τους και στο νομικό καθεστώς τους, χρηματοδότηση της μεταδιδακτορικής έρευνας και αριστεία.

«Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο δεν είναι αντιπαραγωγικό. Βγάζει χρήματα και δημιουργεί έσοδα και θέσεις εργασίας. Στους καλούς καιρούς, όταν χρηματοδοτούνταν με 45 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την έρευνα, παρήγαγε 50 εκατομμύρια ευρώ κέρδος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρύτανης. Οι προτάσεις του ΑΠΘ θα κατατεθούν στην έκτακτη σύνοδο πρυτάνεων, την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο μεταξύ, συμβολική κατάληψη, από το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, πραγματοποίησαν στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ φοιτητές του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών» (ΚΚΕ), με αφορμή τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο κείμενο της Συγκλήτου και δήλωσαν ότι απορρίπτουν το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια ώρα τέσσερις Σχολές του ΑΠΘ τελούσαν υπό κατάληψη.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη