Διάβασα την άποψη του έμπειρου και ικανότατου δημοσιογράφου Χρήστου Νικολαϊδη, για την απεργία τους (εδώ),
βλέπω και τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διοργανώνει το taxalia (εδώ), για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι χρήστες του διαδικτύου, από την ενημέρωσή τους από το ιντερνετ, τώρα που απεργούν οι δημοσιογράφοι
(το 90% βαθμολογεί με 10 την ενημέρωσή του από τα blogs!)
βλέπω και τα εκατοντάδες σχόλια στη σχετική ψηφοφορία, που είναι σφόδρα εναντίον των δημοσιογράφων
και θα 'θελα να κάνω μερικές παρατηρήσεις:
Ο δημοσιογράφος βλέπει από τη σκοπιά του την υπόθεση ενημέρωση και διαπιστώνει το αυτονόητο:
"...Αυτό το μπλακ άουτ «στέλνει» τους πελάτες μας, όλους εσάς τους πολίτες, σε εναλλακτικές πηγές για την πληροφόρησή τους. Και αυτές οι πηγές μπορεί να είναι αξιόλογες (κυρίως ως προς την προβολή απόψεων) αλλά δεν μπορούν με επάρκεια να καλύψουν τη σωστή, πλήρη και αντικειμενική πληροφόρηση, όπως οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.", λέει ο κ.Νικολαϊδης.
Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει ότι μόνο οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι μπορεί να καλύψουν με επάρκεια την πλήρη πληροφόρηση.
Το ζήτημα όμως είναι, ότι ενώ μπορούν να καλύψουν τις 3 λέξεις που τόνισα, δεν το κάνουν!
Οι πολίτες έχουν βαρεθεί την "μη σωστή" και "μη αντικειμενική" πληροφόρηση.
Ναι. Δυνατότητα να μας πληροφορήσετε εσείς οι επαγγελματίες έχετε. Έλα όμως που δεν το κάνετε!
Χορεύετε στο ρυθμό που σας χτυπά ο εργοδότης. Και είναι λογικό όταν κάνεις βιοποριστικό επάγγελμα κι όχι λειτούργημα.
Χάσατε λοιπόν την εμπιστοσύνη του κόσμου.
Κι έτσι, οι πολίτες που έχουν τη δυνατότητα, ψάχνουν εναλλακτικά δίκτυα "πληροφόρησης" και "αντιπληροφόρησης", που είναι λιγότερο άρτια, αλλά περισσότερο έντιμα!
Και στο τέλος, κάθε πολίτης γίνεται "δημοσιογράφος".
Καταγράφει τα γεγονότα με την ψηφιακή μηχανή του ή το σύγχρονο κινητό του, τα ανεβάζει άμεσα στα κοινωνικά δίκτυα, τροφοδοτεί και τροφοδοτείται από αυτά, σχολιάζει και τον σχολιάζουν κι έτσι δημιουργεί επικαιρότητα.
Γίνεται και πομπός, εκτός από δέκτης.
Είναι κακό αυτό;
Γιατί να εμπιστευτώ εγώ περισσότερο το επαγγελματικό βίντεο που θα τραβήξει ο εικονολήπτης και θα μοντάρει η παραγωγή στο δελτίο ειδήσεων του MEGA και να μην εμπιστευτώ το αμοντάριστο βίντεο ενός blogger που ήταν εκεί και απαθανάτισε τα επεισόδια;
Πριν από είκοσι χρόνια, δεν υπήρχε καμία διαδραστικότητα στα ΜΜΕ. Ούτε τηλέφωνο δεν μπορούσες να πάρεις σε ένα κανάλι, για να καταγγείλεις κάτι.
Μετά βγήκαν τα "ζωντανά", ο τηλεθεατής άρχισε να συμμετέχει, να δίνει ειδήσεις στην τηλεόραση ο ίδιος, μετά ήρθε το διαδίκτυο, μετά τα blogs και τα λοιπά social media, εσχάτως το twitter, το οποίο παίζει το ρόλο του ειδησιογραφικού ιστού, ο κόσμος εξελλίσσεται και αυτό που θέλω να κρατήσετε αγαπητοί δημοσιογράφοι είναι ότι:
κάθε πολίτης σήμερα έχει τη δυνατότητα να γίνει -και το κάνει- ένας μικρός δημοσιογράφος, δημοσιογράφος της ψηφιακής γειτονιάς, αν θέλετε.
Κι αυτό δεν σταματιέται. Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, πάντως, δεν σταματιέται.
sakis/taxalia