Μηνιαίους στόχους στα έσοδα και τις δαπάνες του προϋπολογισμού έχει θέσει για το 2011 το υπουργείο Οικονομικών, ώστε οποιαδήποτε απόκλιση να διορθώνεται άμεσα με τη λήψη επιπλέον μέτρων.
Αν και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θεωρείται αυτονόητη αυτή η μέθοδος παρακολούθησης των δημοσιονομικών μεγεθών, στην Ελλάδα, δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που θα το επιχειρήσουμε σοβαρά. Άλλωστε, αποτελεί σχετική υποχρέωση της χώρας μας βάση του μνημονίου, αν και κανονικά θα έπρεπε να το εφαρμόζουμε εδώ και δεκαετίες χωρίς την πίεση των δανειστών μας. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει από νωρίς ότι το φετινό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει τα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου 7,4% του ΑΕΠ.
Σε απόλυτους αριθμούς αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί κατά 5 δισ. ευρώ, το οποίο μοιάζει να είναι πιο εύκολος στόχος από τα περίπου 14 δισ. ευρώ που ήταν η προσαρμογή του 2010. Όμως αυτό δεν ισχύει διότι τα περιθώρια του προϋπολογισμού, τόσο στις δαπάνες, όσο και στα έσοδα, έχουν γίνει πλέον αρκετά ανελαστικά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις δαπάνες δεν προβλέπεται περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά αντίθετα αναμένεται αύξηση κατά 4,3% σε σχέση με πέρυσι με στόχο να συγκρατηθούν στα 71,84 δισ. ευρώ. Για τα έσοδα προβλέπεται ότι θα αυξηθούν με ρυθμό 8% και θα φτάσουν τα 55,56 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να προληφθεί, λοιπόν, το ενδεχόμενο εκτροχιασμού του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγχει στο τέλος κάθε μήνα την πορεία των εσόδων και των δαπανών, ώστε να μην φτάσει στο τέλος της χρονιάς να κλείνει τρύπες. Στην περίπτωση αποκλίσεων, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί απέναντι στην τρόικα ότι θα λαμβάνει άμεσα τα απαραίτητα πρόσθετα μέτρα, ώστε να διορθώσει τις αστοχίες. Ο έλεγχος σε μηνιαία βάση θα γίνεται στη βάση συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί, έστω και ενδεικτικά.
Συγκεκριμένα -Η συνέχεια στην- capital.gr