Τεκµήριο φοροδιαφυγής για έντεκα επαγγέλµατα (εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες!)
Το νοµοσχέδιο βάζει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελµατίες
ΡΕΠΟΡΤΆΖ: ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΙΝΤΙΚΑΚΗΣ | ΤΑ ΝΕΑ
Έντεκα κατηγορίες επαγγελµατιών µπαίνουν κατά προτεραιότητα στο στόχαστρο των ελέγχων της Έφορίας. Έτσι, καθίστανται «διά νόµου ύποπτοι» για φοροδιαφυγή, σύµφωνα µε το προσχέδιο νόµου που υπέβαλε χθες στο Υπουργικό Συµβούλιο ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για όσους ασκούν το επάγγελµα του γιατρού, οδοντιάτρου, κτηνιάτρου, δικηγόρου, αρχιτέκτονα, µηχανικού, τοπογράφου, οικονοµολόγου, συµβούλου επιχειρήσεων, λογιστή, φοροτέχνη (εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες).
Συγκεκριµένα κατά προτεραιότητα θα ελέγχονται όσοι από αυτούς δηλώνουν εισόδηµα µέχρι 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις µε πληθυσµό άνω των 200.000
κατοίκων, µέχρι 20.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων και µέχρι 15.000 ευρώ αν διαµένουν σε πόλεις κάτω των 50.000
κατοίκων. Έπιπλέον οι δικηγορικοί σύλλογοι θα υποχρεούνται να υποβάλλουν καταστάσεις µε τις παραστάσεις των δικηγόρων, οι συµβολαιογράφοι για τη διαµεσολάβηση στα συµβόλαια µεταβίβασης και τα τεχνικά επιµελητήρια και οι πολεοδοµίες για τις εκδοθείσες άδειες και τους αντίστοιχους µηχανικούς.
Έτσι, θα γίνεται πληθώρα διασταυρώσεων και θα ελέγχονται τα πρόσωπα στα οποία εµφανίζεται δυσαρµονία δραστηριοτήτων και δηλούµενων εισοδηµάτων.
στο ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ του προσχεδίου νόµου βρίσκεται η καταπολέµηση της φοροδιαφυγής, για την οποία επιστρατεύονται διάφορα µέσα: δρακόντειες ποινές για τους φοροφυγάδες, περιλαµβανοµένης της φυλάκισης, αυτόφωρο για τη µη απόδοση ΦΠΑ, κατάργηση του φορολογικού απορρήτου των οφειλετών του ∆ηµοσίου και νέοι µηχανισµούς ελέγ χων του υπουργείου Οικονοµικών σε µια εκ νέου προσπάθεια να γίνουν αδιάφθοροι.
Με τις διατάξεις αυτές το υπουργείο Οικονοµικών φιλοδοξεί να απαντήσει στις κατ’ επανάληψιν υποδείξεις της τρόικας και του επικεφαλής του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου Ντοµινίκ Στρος-Καν ότι δεν µπορεί πάντα να πληρώνουν το κόστος της προσαρµογής οι ίδιοι και οι ίδιοι και ότι επιτέλους πρέπει να λάβει η κυβέρνηση µέτρα κατά της φοροδιαφυγής και… να µπει κάποιος στη φυλακή.
Μόνο έτσι θα αποκατασταθεί το αίσθηµα δικαίου στη χώρα, υποστηρίζει ο κ. Στρος-Καν.
Στο χθεσινό Υπουργικό Συµβούλιο, ωστόσο, ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός ∆ικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης συγκρούσθηκαν για το ζήτηµα αν «η φυλακή είναι ή δεν είναι για τους φοροφυγάδες». Έτσι, οι σχετικές διατάξεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, κατόπιν υπόδειξης του Πρωθυπουργού.
Οσοι δηλώνουν εισόδηµα κάτω από ένα ποσό θα ελέγχονται εξονυχιστικά
ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Μειώνεται η φορολογία των κερδών από 25% σε 20%.
∆ίνεται η δυνατότητα καταβολής του Φπά σε τρεις δόσεις.
άυξάνεται από 0,15% σε 0,20% ο συντελεστής για πωλήσεις µετοχών.
ΑΝΩΝΥΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΦΟΡΟΚΑΡΤΑ
καθορίζεται σύστηµα καταγραφής των στοιχείων των αποδείξεων λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών µέσω µαγνητικής κάρτας, που θα κάνει πρεµιέρα από τον άπρίλιο και θα είναι ανώνυµη και προαιρετική. τα δεδοµένα που θα καταγράφονται για λογαριασµό του φορολογούµενου θα είναι ο ΆΦΜ του εκδότη της απόδειξης, η ηµεροµηνία και το ποσό της συναλλαγής.
Επιστρέφεται ο Φπά σε αγρότες που ασχολούνται µε τη διαχείριση συστηµάτων άνανεώσιµων πηγών ενέργειας έως 100 κιλοβάτ ή τη λειτουργία αγροτουριστικών µονάδων έως 10 δωµατίων.
άναστέλλεται για ένα έτος η χορήγηση πιστοποιητικού Φόρου άκίνητης περιουσίας.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων 15% εταιρείες που εκµισθώνουν ακίνητά τους σε ναυτιλιακές εταιρείες, µε την προϋπόθεση ότι αυτά χρησιµοποιούνται αποκλειστικά για την εγκατάσταση των γραφείων ή των αποθηκών.
Εξαιρούνται από την υποχρέωση καταβολής του ειδικού φόρου επί των ακινήτων συλλογικοί θεσµικοί φορείς που βρίσκονται εκτός ελλάδος και έχουν επενδύσεις σε ακίνητα εντός της ελληνικής επικράτειας (ασφαλιστικά ταµεία, θεσµικοί επενδυτές κ.λπ.). εξαιρούνται τα πρόσωπα αυτά µόνο εάν εδρεύουν σε µη συνεργάσιµα κράτη.