5 Ιαν 2011

Άγαλμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα

Εξοχότατο Δήμαρχο Αθηναίων Αθήνα, 04.01.2011

Κ.Γ Καμινη

Κύριε Καμίνη

Μαζί με τα συγχαρητήρια και τις ευχές μου για την ανάληψη της πράγματι πιο δύσκολης δημαρχιακής περιόδου της Αθήνας, επιτρέψτε μου να σας θέσω και το παρακάτω...
 σημαντικότατο θέμα (συννημένη και η πρότερη αλληλογραφία για να το παρακολουθήσετε).

Κατά την διάρκεια της Δημαρχίας του κ. Δ. Αβραμόπουλου, παραγγέλθηκε από τον γλύπτη Παππά, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στήθηκε μάλιστα και το βάθρο , με την σχετική επιγραφή στην συμβολή των οδών Αθ. Διάκου, Συγγρού και Αμαλίας, έναντι των στηλών του Ολυμπίου Διός. Προφανώς η ενασχόληση του κ. Αβραμόπουλου, κατά τον τελευταίο καιρό της θητείας του με το κόμμα του, τον έκανε να παραμελήσει την τοποθέτηση του αγάλματος.

Τον διαδέχτηκε στην Δημαρχία η κα Μπακογιάννη, αλλά ενώ ο καιρός περνούσε, το άγαλμα δεν στηνόταν. Έστειλα μια επιστολή στην κα Δήμαρχο και έλαβα μια απάντηση από τον αντιδήμαρχο Πάνο Λουκακο, με την οποία με διαβεβαίωνε ότι το άγαλμα θα στηνόταν τάχιστα και εντος των ημερών. Και πράγματι λίγες μέρες μετά, εμφανίστηκε συνεργείο του Δήμου στην περιοχή, αλλά μόνο για να ξηλώσει την επιγραφή: «Μέγας Αλέξανδρος…» που ήταν κολλημένη στην βάση του Βάθρου!!!

Έκτοτε τίποτε. Τα χρόνια πέρασαν και ήρθε στην Δημαρχία ο κ. Κακλαμάνης. Του έστειλα μια επιστολή αναφερόμενος στο θέμα και έλαβα την απάντηση ότι: Το άγαλμα θα στηθεί αμέσως και μάλιστα σε εμφανές σημείο της πόλης, όχι στην Διάκου ή στο πάρκο Ριζάρη, όπου θα ήταν σαν να το κρύβαμε και δεν θα το έβλεπε κανένας.

Τα χρόνια πέρασαν και οι οχλήσεις προς τον κ. Κακλαμάνη συνεχίστηκαν. Πληροφορηθήκαμε ότι στις αρχές του 2010 ελήφθη απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιου να στηθεί το άγαλμα στην πλατεία Κοτζιά, το αργότερο μέχρι την εθνική εορτή του Μαρτίου του 2010. Όμως ούτε τότε έγινε τίποτε. Στην Κοτζιά , έμπροσθεν του Δημαρχείου, φιγουράρει ακόμα ένα σουρεαλιστικό, σιδερένιο έκτρωμα!

Να μην μακρηγορώ ομως, καθώς όλα αυτά φαίνονται από την συννημένη αλληλογραφία.

Ρωτώ λοιπόν την εξοχότητα σας:

α) Πρόκειται ποτέ να στηθεί το άγαλμα του πρώτου και μεγαλυτέρου «Μέγα» στην παγκόσμιο ιστορία, του Αλέξανδρου;

β) Πρόκειται να στηθεί στην πλ. Κοτζιά, Μοναστηρακίου ή Συντάγματος, ή απλά θα το βάλετε σε κάποιο πάρκο τύπου Ριζάρη για να το κρύψετε κατ΄ αυτό τον τρόπο;

γ) Οι σκοπιανοί έχουν ήδη έτοιμο τον δικό τους Αλέξανδρο. Έστησαν το βάθρο και το σιντριβάνι γύρω του. Μόνο που, ως δείγμα καλής θέλησης προς την Ελλάδα και για να μην το εκλάβουμε εμείς, οι μόνιμα υστερικοί, ως προβοκάτσια (έτσι είπε ο Δήμαρχος τους), δεν θα γράψουν στην βάση του ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, αλλά σκέτο « Ιππέας» (μεγάλη διπλωματική νίκη του κ,. Παπανδρέου και μεγάλη η υποχώρηση των Σκοπίων!!!).

Έχετε υπόψιν σας ότι από την απόφαση σας δεν εξαρτάται απλά η αποφασιστικότητα και η αξιοπιστία της Ελλάδας έναντι των αρνητών της ύπαρξης του ελληνικού έθνους (καθώς αρνούνται την ελληνικότητα του βασικότερου συστατικού του έθνους μας, των Μακεδόνων), αλλά και η κατάσταση στην συνεχώς αυξανόμενη ένταση και δυσπιστία, που υποβόσκει μεταξύ ημών, των Βόρειων Ελλήνων, και του προβληματικού και αδιάφορου εθνικά αθηναϊκού κέντρου,


Με εκτίμηση
Στέφανος Σωτηρίου, ιστορικός Βαλκανιολόγος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη