9 Ιαν 2011

«Σε νέα εποχή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις»

Σχόλιο Taxalia: Η τουρκική διπλωματία έχει μια συνεχόμενη ροή και δυναμική στις πράξεις της. Οι Έλληνες την ασκούμε με σημεία αιφνιδιασμού... από την μία ο κύριος πρωθυπουργός έλεγε ναι στο σχέδιο ανάν και σήμερα ξαφνικά και με "τσαμπουκά τύπου Καρατζαφέρη" έθεσε τα θέματα στην σωστή τους βάση. Το πρόβλημα όμως είναι ότι για τρεις ώρες μιλούσε "μυστικά" με αρχηγό κράτους που κατέχει την μισή -και βάλε- Κύπρο , διεκδικεί ζώνες του αιγαίου και έχει casus belli για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας... Η στάση του κυρίου πρωθυπουργού μου αρέσει... αλλά θα έχει συνέχεια ή στην πρώτη διαρροή τύπου WikiLeaks θα μάθουμε ότι στις συζητήσεις για το αιγαίο έχουμε συμφωνήσει σε σχέδιο τύπου ανάν για το Αιγαίο μας...

Η είδηση:
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται ήδη σε νέα εποχή, δηλώνουν κατηγορηματικά οι πρωθυπουργοί Ελλάδος, Γιώργος Παπανδρέου, και Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και ταυτόχρονα απευθύνουν έκκληση για τη συνέχιση και την εμπέδωση της νέας αυτής, αμοιβαία, επωφελούς εποχής. «Δεν μπορούμε να δομήσουμε το μέλλον μας πάνω στις δυσκολίες του παρελθόντος, ή στην αρνητική γλώσσα του παρελθόντος.

Πρέπει αυτά να τα αφήσουμε πίσω και μπορούμε να δουλέψουμε, για να δημιουργήσουμε μία καινούργια γλώσσα, ώστε να χτίσουμε το μέλλον μας», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο ηγετών, και πρότεινε επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο περιγράφονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Ίσως θα πρέπει να αλλάξουμε την προσέγγισή μας, από εκείνη της γειτνίασης, προς μία σχέση εταιρική. Έτσι θα έπρεπε να χαρακτηρίζουμε τη σχέση μας», είπε. Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε τις παρατηρήσεις του Τούρκου ομολόγου του και σημείωσε ότι «οι οραματικές μας στοχεύσεις, που θα δώσουν τη δυναμική, για εμάς, τις Κυβερνήσεις των δύο χωρών, αλλά και των λαών μας, είναι να προχωρήσουμε σε μία διαφορετική βάση ειρήνης και συνεργασίας, που θα είναι προς όφελος όλων».

«Πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε ορολογία, που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα ανάμεσα στις δύο χώρες, γιατί ο στόχος μας είναι να φέρουμε κοντά τους λαούς μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε καλύτερο μέλλον στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο για να έχουμε μία θάλασσα ειρήνης», παρατήρησε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στο λεξιλόγιο, που συχνά χρησιμοποιείται για την περιγραφή των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Δεν είμαστε δέσμιοι του παρελθόντος. Το αντίθετο.

Συζητάμε τα προβλήματα του παρελθόντος με μεγάλη ειλικρίνεια», σημείωσε, με τη σειρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως αυτό, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση, «να προχωρήσουμε συστηματικά μπροστά, γιατί ξέρουμε ότι κατά βάση και οι δύο λαοί, όπως και οι δύο κυβερνήσεις και θέλουμε, αλλά και είναι και προς όφελός μας, να κάνουμε τα βήματα μπροστά για μία ριζικά διαφορετική σχέση».
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη