Η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα με την αποπληρωμή του χρέους της προς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, χάρη στις σκληρές προσπάθειες μείωσης του δημοσίου χρέους, τις δομικές αλλαγές που προωθούνται στη χώρα και την οικονομική στήριξη που παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε ομιλία του σε συνέδριο στο Παρίσι, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.
Ο Γ. Παπανδρέου αρνήθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις για αναδιάρθρωση του χρέους της, παρά τις ανησυχίες των αγορών ότι η σκληρή λιτότητα θα καταπνίξει την ανάπτυξη και θα υποχρεώσει σε αναδιάρθρωση.
«Δεν υπάρχουν τέτοιες συζητήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική προσαρμογή, τις μεταρρυθμίσεις μας και τον ισχυρό μηχανισμό στήριξης, πιστεύουμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα στο να αποπληρώσουμε στο ακέραιο τα χρέη μας προς ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων» ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέδριο που διεξάγεται στη γαλλική πρωτεύουσα με θέμα «Το Μέλλον του Καπιταλισμού».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι συζητήσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Οι όροι, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, θα είναι ευθυγραμμισμένοι με τους αντίστοιχους του «πακέτου» στήριξης της Ιρλανδίας, ενώ προσέθεσε ότι δεν έχουν τεθεί άλλοι όροι προκειμένου να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του δανείου.
Μεταξύ άλλων ο Γ. Παπανδρέου είπε ότι το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους υπήρξε το αποτέλεσμα πολυετούς φοροδιαφυγής και διαφθοράς στην Ελλάδα και όχι η άμεση αιτία της ελληνική κρίσης. Ανέφερε επίσης ότι, καθώς η κυβέρνησή του λαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό του ελλείμματος, αποτελεί ακόμα σημαντικότερο καθήκον «η δημιουργία μιας κοινωνίας διαφάνειας και καλής διακυβέρνησης».
«Τα προγράμματα στήριξης της Ευρωζώνης», είπε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός, «θα πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στα χαρακτηριστικά ώριμων, ανεπτυγμένων οικονομιών». Όπως εξήγησε, οι οικονομίες αυτές δεν διαθέτουν ρυθμούς ανάπτυξης αντίστοιχους των αναπτυσσόμενων, ένα στοιχείο στο οποίο είναι προσαρμοσμένοι οι όροι δανεισμού από το ΔΝΤ.
Σημείωσε ακόμη ότι τα χαρακτηριστικά των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και στις ατέλειες των αγορών.
Και προσέθεσε ότι οι Ιρλανδοί, οι οποίοι επίσης υποχρεώθηκαν να πάρουν μέτρα για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, «πληρώνουν τις πρακτικές του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος».
Πηγή:www.capital.gr