Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Ισραήλ κ. A. Liberman. 12.01.2011
κ. Δ. Δρούτσας:
Οι δύο Πρωθυπουργοί αποφάσισαν να δώσουν ακόμα περισσότερο βάθος στη διμερή μας σχέση, να την «θωρακίσουν» και θεσμικά και γι' αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών και από τις δύο πλευρές και ο Avigdor και εγώ, έχουμε αναλάβει να...
συντονίσουμε αυτή την προσπάθεια και την πρώτη σύνοδο που θα γίνει εντός του επομένου τριμήνου.
Ήδη έχει γίνει μία καλή προετοιμασία από υπηρεσιακούς φορείς. Νομίζω το φάσμα, οι δυνατότητες και οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί. Να αναφέρω ενδεικτικά την οικονομική συνεργασία, πιθανές επενδύσεις από το Ισραήλ εδώ στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και τους τομείς τουρισμού και πολιτισμού. Είδαμε ήδη το περασμένο καλοκαίρι μία θεαματική, αν μου επιτραπεί αυτή η λέξη, αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Εδώ νομίζω είναι ένας τομέας που μπορούμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ ουσιαστικά, είναι όμως και ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης, είναι και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας όπου το Ισραήλ, μπορώ να πω, παίζει πρωτοπόρο ρόλο και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ από αυτήν την συνεργασία. Και βεβαίως είναι και ο τομέας της ενέργειας, σε πολλές μορφές.
Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω, με κάθε ευκαιρία, την επιθυμία μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, μίας λύσης που θα βασίζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι και εμείς ανησυχούμε για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση από όλες τις πλευρές, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος, είναι αναγκαίο αυτό, είναι όμως και απαραίτητο όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν αυτή την προοπτική.
κ. Α. Liberman:
Θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά την Ελλάδα για την πολύτιμη βοήθειά της κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την χώρα μου. Δεν υπάρχει ούτε ένας ισραηλινός πολίτης ο οποίος να μην έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη βοήθεια που η ελληνική Αεροπορία έδωσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών.
Γνωρίζουμε και δίνουμε έμφαση στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, θα είμεθα δε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η Ελλάδα μπορεί ακόμα περισσότερο να βοηθήσει στη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτνιάζουσες προς αυτό χώρες.
Η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρόκληση για τον χρόνο που έρχεται. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μου εδώ ο σκοπός μου είναι να μιλήσω για διμερή θέματα τα οποία άπτονται και της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και θέματα ενέργειας και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.