10 Ιαν 2011

Καλλικράτης; Ναι αλλά υπάρχουν τουλάχιστον δύο! Ποιος από τους δύο ενέπνευσε τον Καλλικράτη που εφαρμόζει σήμερα η κυβέρνηση άραγε;

Ο Καλλικράτης ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του Παρθενώνα;
Ή
Ο Καλλικράτης ο Αχαιός που κυβέρνησε το μεγαλύτερο κοινό της εποχής του, την Αχαϊκή Συμπολιτεία;

Δείτε ποιοι ήταν οι δυο τους και σκεφτείτε... ποιος εμπνέει άραγε τις σημερινές αλλαγές;;

Ο Καλλικράτης ήταν ένας από τους δύο αρχιτέκτονες του Παρθενώνα. Έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. στην Αθήνα, κατά την διάρκεια του «χρυσού αιώνα του Περικλή». Όπως αναφέρει ο Πλούταρχος στον βίο του Περικλή συνεργάστηκε μαζί με τον Ικτίνο για την κατασκευή του σπουδαιότερου αρχαιοελληνικού ναού.[1] Στον Πλούταρχο επίσης καθώς και σε μία επιγραφή αναφέρεται πως εργάστηκε μεταξύ 460 και 450 π.Χ. στην ανέγερση των Μακρών Τειχών της Αθήνας. Σε μία επιγραφή στην ακρόπολη του αποδίδεται επίσης και ο μικρός ναός της Αθηνάς-Νίκης που βρισκόταν δεξιά των Προπυλαίων της Ακρόπολης.

Ο Καλλικράτης ο Αχαιός ήταν αρχαίος Έλληνας πολιτικός που έζησε τον 2ο αιώνα π.Χ. και κυβέρνησε το μεγαλύτερο κοινό της εποχής του, την Αχαϊκή Συμπολιτεία.
Ο Καλλικράτης ο Αχαιός παρέδωσε (κατέδωσε ως αντιρωμαϊκούς) τους 1.000 πιο εξέχοντες πολίτες της στούς Ρωμαίους, οι οποίοι οδηγήθηκαν δούλοι στήν εξορία. Μετά από 17 χρόνια αιχμαλωσίας, (150 π.Χ.) ξαναγύρισαν στην πατρίδα τους. Από τους 1.000 όμως επέστρεψαν 300, γιατί οι άλλοι 700 είχαν στο μεταξύ πεθάνει.

Taxalia.blogspot.com
με πληροφορίες από την wikipedia.org
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη