6 Ιαν 2011

Τι έγινε στη χθεσινή συνέλευση για ΟΑΣΘ

Την Τετάρτη 5/1 2011, με πρωτοβουλία των επιτροπών Ακρίβεια-Stop Θεσσαλονίκης, έγινε ευρεία συνέλευση επιτροπών – κινήσεων πολιτών , σωματείων, κοινωνικών φορέων, αυτοδιοικητικών σχημάτων και πολιτών – εργαζομένων – επιβατών από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα με θέμα <<οργανωνόμαστε , συντονιζόμαστε για να πάρει πίσω η κυβέρνηση και ο ΟΑΣΘ την...
 αύξηση της τιμής των εισιτηρίων>>.
Στη συνέλευση που έγινε στη κατάμεστη αίθουσα του πρώτου ορόφου του ΕΚΘ συμμετείχαν: Επιτροπές Ακρίβεια – στοπ Θεσσαλονίκης, πρωτοβουλία κατοίκων Τούμπας,
πρωτοβουλία αγώνα δυτικών συνοικιών, πρωτοβουλία κατοίκων Ωραιοκάστρου, Free Bus , Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) , ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαν. Λαμτζίδης , Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, 1ος και 2ος σύλλογος δασκάλων Θεσσαλονίκης, το σωματείο μισθωτών τεχνικών Μακεδονίας, μέλη των Δ.Σ της Β’, Δ’ και Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και περιφερειακός σύμβουλος Τάσος Κουράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Γιάννης Κούτρας, ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης με την <<Ανοιχτή πόλη>> Τριαντάφυλλος Μηταφίδης , εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης των οικολόγων στο δήμο Θεσσαλονίκης ( επικεφαλής και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Μάτης), ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δήμο Θεσσαλονίκης Ζήσης Κλεισιάρης, εκπρόσωποι δημοτικών σχημάτων από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα , πολίτες - εργαζόμενοι – επιβάτες.
Στη συνέλευση είχαν προσκληθεί εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και της Λαϊκής συσπείρωσης στο δήμο Θεσσαλονίκης που δεν παρευρέθηκαν. Προσκλήθηκε εκ μέρους της Πρυτανείας του ΑΠΘ ο αντιπρύτανης κύριος Γ. Παντής ο οποίος λόγω προβλήματος δεν παρευρέθηκε. Επίσης προσκεκλημένος ήταν ο Σάββας Κωφίδης, σύμβολο του αγώνα κατά των διοδίων, που λόγω προπονητικών υποχρεώσεων δεν παρευρέθηκε. Ο πρόεδρος του ΕΚΘ και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του ΟΑΣΘ , παρόλο που ήταν προσκεκλημένοι και την ώρα της συνέλευσης ήταν στο κτίριο του ΕΚΘ, δεν παρέστησαν.
Η συνέλευση με τη προεδρία του συντονιστή των επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ Θεσσαλονίκης Γ. Θεοδωρόπουλου , ξεκίνησε με εισήγηση του Γ. Τοζίδη γύρω από το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΣΘ. Μετά την εισήγηση έγινε κύκλος ερωταπαντήσεων και τοποθετήσεων, δεδομένου ότι η εισήγηση ήταν αποκαλυπτική και δημιούργησε αρκετά ερωτήματα. Ακολούθησε από το συντονιστή των επιτροπών Ακρίβεια-Στοπ πρόταση μορφών κλιμάκωσης και δράσης καθώς και αιτημάτων με στόχο να καταληχθεί μία τελική συμφωνία όλων των παρευρισκόμενων.
Το πνεύμα της συνέλευσης ήταν ότι πρέπει να κινηθούμε ενωτικά και συντονισμένα αφήνοντας πίσω διαφορές με στόχο να νικήσουμε. Ήταν εμφανές ότι στο πνεύμα αυτό συμφωνούσαν όλοι. Από τη συζήτηση προέκυψε ότι υπάρχει ζήτημα συνολικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τρόικα που πλήττουν καθημερινά τη ζωή μας και ότι η συγκρότηση που θα προέκυπτε θα πρέπει να δράσει με το ίδιο πνεύμα και για άλλα θέματα (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, διόδια, ανεργία κ.α).

Μετά από συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων οι τελικές αποφάσεις ήταν:
1. Συγκροτείται συλλογικότητα από όλους τους παραπάνω με όνομα
<<Επιβάτες Θεσσαλονίκης>> (επιβάτες-επιτροπές-κινήσεις πολιτών-σωματεία-κοινωνικοί φορείς-αυτοδιοικητικά σχήματα κατά της αύξησης της τιμής των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ) και ορίζεται το συντονιστικό της.
Στο επόμενο διάστημα θα γίνουν επαφές για διεύρυνση της συλλογικότητας με άμεση προτεραιότητα το ΕΚΘ ,το σωματείο εργαζομένων του ΟΑΣΘ και τους φοιτητικούς συλλόγους.

2. Συμφωνήθηκαν οι παρακάτω κοινές δράσεις:

Ø Παρεμβάσεις-συμβολικές καταλήψεις λεωφορείων με ανάρτηση πανό και κάλεσμα των επιβατών να μη πληρώσουν εισιτήριο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
Ø Παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΣΘ και στα πολιτικά γραφεία των κ.κ Σπ. Βούγια και Γ. Μαγκριώτη αρμόδιων υφυπουργών Μεταφορών, πολιτικά υπευθύνων για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων την οποία επικύρωσαν με τη συνυπογραφή τους.
Ø Να διαμορφωθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για το καθεστώς λειτουργίας του ΟΑΣΘ.
Ø Να τυπωθεί αφίσα και αυτοκόλλητο με κεντρικό θέμα : Πάρτε πίσω την αύξηση – Δημόσιες αστικές συγκοινωνίες.
Ø Να διοργανωθεί συνέντευξη τύπου και να ζητηθεί από την Ετ3 και την TV100 η οργάνωση δημόσιων συζητήσεων με συμμετοχή των <<Επιβατών Θεσσαλονίκης>>, κυβέρνησης και διοίκησης του ΟΑΣΘ.
Ø Κλιμάκωση των δράσεων σε όλο το επόμενο διάστημα.
Ø Πραγματοποίηση μεγάλου συλλαλητηρίου και πορείας γύρω στις 20 Ιανουαρίου στο κέντρο της πόλης.

3. Τα αιτήματα που συμφωνήθηκαν είναι:
Ø Να μην περάσει το νέο χαράτσι της κυβέρνησης και του ΟΑΣΘ.
Ø Δωρεάν εισιτήριο:
· στους ανέργους.
· στους εργαζόμενους κατά το χρόνο που πηγαίνουν και έρχονται στη δουλειά τους .
· στους φτωχούς - χαμηλοσυνταξιούχους -φοιτητές -μαθητές.
Ø Να καταργηθούν τα εξοντωτικά πρόστιμα.
Ø Να δημοσιοποιηθούν το μετοχολόγιο και οι ισολογισμοί του ΟΑΣΘ.
Ø Δημόσιες συγκοινωνίες φθηνές για το λαό.


Η επόμενη δράση θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο 8/11/2011. Το ραντεβού ορίστηκε στις 11:30 π.μ στο άγαλμα Βενιζέλου .Η δράση θα είναι: παρέμβαση-συμβολική κατάληψη λεωφορείων με ανάρτηση πανό και κάλεσμα των επιβατών να μη πληρώσουν εισιτήριο κατά τη διάρκεια της παρέμβασης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη