14 Ιαν 2011

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο !

O συγγραφέα Βλάσης Βλασιάδης, Επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, στο Παν/μιο Δυτικής Μακεδονίας, μας έκανε την τιμή να μας αποστείλει το βιβλίο του, "Στη μεθόριο Ελλάδος-FYROM", : τα μέσα ενημέρωσης στους νομούς Φλώρινας, Καστοριάς, Μοναστηρίου, Περλεπέ, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο και το οποίο παρουσιάστηκε στις 11/1 στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα.

Το βιβλίο προέκυψε μετά από επιτόπια έρευνα και πολλές επισκέψεις στο διάστημα 2007-2009. Η έρευνα έδειξε ότι...
 η μεθοριακή γραμμή Ελλάδας-FYROM δεν είναι τεχνητή, αλλά πραγματική και δημιουργεί δύο κόσμους διαφορετικούς που έχουν πολύ περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες. Και μάλιστα ότι αυτοί οι δύο κόσμοι δεν επιθυμούν να έλθουν πιο κοντά παρά τις κατά καιρούς ευχές των ηγεσιών των δύο κρατών και πολλών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις του κοινού, φάνηκε πως στις πόλεις Φλώρινα, Καστοριά και Μπίτολα (Μοναστήρι) το κοινό επιλέγει τα μέσα ενημέρωσης πρωτίστως για την ενημέρωσή του και δευτερευόντως για την ψυχαγωγία του. Αντίθετα, το κοινό στον Περλεπέ δείχνει λιγότερο πολιτικοποιημένο, καθώς ασχολείται κυρίως με την παρακολούθηση ψυχαγωγικών προγραμμάτων, αθλητικών μεταδόσεων και μουσικής. Από την έρευνα δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το κοινό στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ ενδιαφέρεται να παρακολουθεί τα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας.

Το βιβλίο διατίθεται από τις εκδόσεις Επίκεντρο και το
βρίσκετε σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία, με 24,34 ευρώ

 
Τα μέσα ενημέρωσης, κυρίως στη Φλώρινα, φιλοξενούν σε σταθερή βάση ειδήσεις για τη γειτονική χώρα, παρ' ότι θεματικά δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην κάλυψη της τοπικής επικαιρότητας. Ωστόσο, στο ερώτημα, αν τα μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών θα επιθυμούσαν να συνεργαστούν στο θέμα της ανταλλαγής ειδήσεων, υπάρχει μια κατ' αρχήν θετική απάντηση, ειδικά από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, αλλά εκείνο που φαίνεται, είναι μια γενικότερη επιφυλακτικότητα προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι φανερό ότι οι σχέσεις Ελλάδας-FYROM σε κεντρικό επίπεδο ορίζουν και τη συνεργασία ή μη των φορέων των δύο χωρών και σε τοπικό επίπεδο.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη