Διαβάστε τα ψηφίσματα του σημερινού περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, για το θέμα της αύξησης των τιμών των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ, το θέμα των μεταναστών, το θέμα του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου Σεερών και δήλωση του περιφερειάρχη για τη λίμνη Κορώνεια:
1. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΟΑΣΘ
Με αφορμή το θέμα των αυξήσεων στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
«Ως Περιφερειακό Συμβούλιο αναγνωρίζουμε το τεράστιο κοινωνικό έργο του Ο.Α.Σ.Θ.
Ωστόσο, η πρωτοφανής και εξαιρετικά δυσμενής οικονομική συγκυρία την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός, η οποία μάλιστα έγινε ακόμη δυσμενέστερη το τελευταίο δίμηνο, επιβάλλει αποφάσεις απόλυτα εναρμονισμένες με την κοινωνική αποστολή του Οργανισμού.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί επιβάλλεται να ανταποκριθούν στον κοινωφελή χαρακτήρα τους προβαίνοντας ακόμη και σε μειώσεις του κόστους παροχής υπηρεσιών. Ήδη, όπως γνωρίζετε, κάθε απόφαση για ανατιμήσεις (εισιτήρια λεωφορείων, διόδια, ΔΕΗ κ.ά.), προκαλεί ευθύς εξαρχής πάρα πολλές κοινωνικές αντιδράσεις.
Ως Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ζητούμε από τη κυβέρνηση –διότι αυτή καθορίζει αποκλειστικά και μόνο την τιμολογιακή πολιτική του εισιτηρίου- να μειώσει στο ελάχιστον την αύξηση και να καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό τη διαφορά».
2. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Με αφορμή το θέμα των μεταναστών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
«Το Περιφερειακό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον καθημερινό αγώνα και την αγωνία για επιβίωση των μεταναστών, όχι μόνο των 300 αλλά και όσων βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.
Η πατρίδα μας ήταν και είναι ένας ιδιαίτερα φιλόξενος τόπος και αυτό το αποδεικνύει συνεχώς. Όμως, δυστυχώς, η Ελλάδα πληθυσμιακά έχει τις αντοχές της. Δεν μπορεί να φιλοξενήσει απεριόριστο αριθμό μεταναστών.
Τα προβλήματα δεν λύνονται εκβιάζοντας την πολιτεία. Απαιτείται συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες των ανθρώπων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη, των νομίμων μεταναστών και των οικογενειών τους, των Ελλήνων πολιτών.
Ως εκ τούτου:
• Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα επιβίωσης των μεταναστών.
• Καταδικάζουμε κάθε απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του ανθρώπινου δράματος.
• Ζητάμε από την κυβέρνηση και τα κόμματα να θεσπίσουν συγκεκριμένη μεταναστευτική πολιτική που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών κατά το Σύνταγμα καθώς και των μεταναστών κατά το διεθνές δίκαιο.
• Ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνδράμει οικονομικά τη χώρα μας για το βάρος που σηκώνει η Ελλάδα ως ακρίτας της ευρωπαϊκής επικράτειας καθώς και στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων που, φυσικά, αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
3. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΧΥΤΥ ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Σχετικά με το θέμα του ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου Σερρών, το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης εξέδωσε κατά πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
«Στο νομό Σερρών όπως και σε ολόκληρη την επικράτεια, είναι έντονο το πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Η συνεχείς προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης συνετέλεσαν ώστε το 2004 η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων διά της 22-ΧΙΙ-2004 απόφασης να εντάξει το έργο που αφορά τα «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Γιαννιτσά – Σέρρες – Κατερίνη» στο Ταμείο Συνοχής.
Με την υπ’ αριθμ. 2954/2005 απόφαση το ΣτΕ ακυρώνει την απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που προέβλεπε έγκριση περιβαλλοντικών όρων, χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων «ΧΥΤΑ».
Με την 128991/16-5-2007 κοινή απόφαση πέντε (5) υπουργείων εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), μονάδας μηχανικής – Βιολογικής Επεξεργασίας (ΜΜΒΕ) Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών,
Μονάδα Αξιοποίησης των προϊόντων RDF και του d-RDF μέσω θερμικής επεξεργασίας και παραγωγής ενέργειας κ.ά. του Νομού Σερρών, στη θέση «Ερείπια Νεράιδας».
Οι πρόσφατες, λοιπόν, δηλώσεις του Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σώκου μας εξέπληξαν όλους μιλώντας για τη δημιουργία ΧΥΤΑ και όχι ΧΥΤΥ.
Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Σώκου και τον εμπαιγμό των κατοίκων του Παλαιοκάστρου και της ευρύτερης περιοχής, ως Περιφερειακό Συμβούλιο δηλώνουμε ότι:
Συμπαραστεκόμαστε στους κατοίκους του Παλαιοκάστρου και της ευρύτερης περιοχής, όπως επίσης έχουν δηλώσει όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για την υλοποίηση των αποφάσεων και τη δημιουργία ΧΥΤΥ στο νομό Σερρών».
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΩΝΕΙΑ
Σχετικά με το θέμα της λίμνης Κορώνειας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Συμφωνούμε με τον κ. Μπόλαρη ότι χρειάζεται σοβαρότητα, όμως πάλι εμφανίζεται αδιάβαστος και εκτίθεται. Αντί να μιλήσει για τις ευθύνες των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης καθώς και άλλων κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών φορέων, αποκρύπτει την αλήθεια.
Η ΝΑΘ δεν ήταν «επισπεύδων φορέας», αλλά ενδιάμεσος. «Επισπεύδων» ήταν και παραμένει το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η απόφαση δεν στρέφεται κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αλλά κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό θα κληθεί να πληρώνει την αδράνεια των κυβερνήσεων. Με δικές μας ενέργειες το 2003 αποσοβήθηκε η επιβολή προστίμων στην Ελλάδα με το σχέδιο το οποίο υποβάλαμε και εγκρίθηκε από τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές
Όσο για τα έργα που αναφέρει ότι είναι ανεκτέλεστα, τον ενημερώνουμε:
«Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπου και βαθέων ενδιαιτημάτων»: η απόφαση της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν μιλά καν γι’ αυτό το έργο.
«Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομη λειτουργία της ενωτικής τάφρου»: έχει ολοκληρωθεί, λειτουργεί, και αυτή τη στιγμή περιμένουμε από το ΥΠΕΚΑ κονδύλι για την αρχαιολογία. Είναι το έργο χάρη στο οποίο γέμισε ξανά νερό η λίμνη Κορώνεια, ενώ λειτούργησε τα ταυτόχρονα ως αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή.
«Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης»: το θέμα βρίσκεται στο ΣτΕ και συζητήθηκε το Νοέμβριο.
«Παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργίας συστήματος λήψης αποφάσεων»: έχει τελειώσει το 2009 με την εγκατάσταση 35 σταθμών παρακολούθησης. Συνεχίζουμε και παρακολουθούμε τις φυσικές και χημικές παραμέτρους της λίμνης και την ποσότητα των νερών, με δικά μας έξοδα.
«Διαχείριση καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας»: Το μηχάνημα έχει αγοραστεί, η μελέτη έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και μετά από 5 αναβολές συζητείται το Μάιο 2011.
«Εφαρμογή και παρακολούθηση της ΚΥΑ για τα τοξικά και τον έλεγχο των αποβλήτων, των λημμάτων της περιοχής κ.λπ.»: έχει τελειώσει. Σήμερα λειτουργούν μόνο 9 από τις 29 βιομηχανίες, οι οποίες φυσικά είναι ελεγμένες και ελεγχόμενες σε τακτά χρονικά διαστήματα (τελευταία αναφορά της Δ/νσης Ανάπτυξης στις 29 Δεκεμβρίου 2010).
Προσωπικά, τόλμησα να πω δημόσια ότι ευθύνες έχουν τα υπουργεία και επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας. Αλλά μεγάλες ευθύνες έχει και η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καθυστέρησε το έργο στο πιο κρίσιμο σημείο.
Το 2003 ήμασταν σε διαδικασία επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λίμνη Κορώνεια. Με την αναθεώρηση του MasterPlan και την επιτυχή του κατάληξη (με την έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση), ανεστάλησαν οι διαδικασίες επιβολής προστίμων.
Η Νομαρχία ήταν υπεύθυνη μόνο για τα 7 έργα από τα 21 του μνημονίου για το μεγάλο έργο «Αποκατάσταση της λίμνης Κορώνειας». Τα υπόλοιπα θα έπρεπε να έχουν γίνει από οκτώ φορείς μεταξύ των οποίων και τρία υπουργεία (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ΥΠΕΚΑ και Υπουργείο Ανάπτυξης) δηλαδή: γεωτρήσεις, νέες καλλιέργειες και εν γένει αγροπεριβαλλοντικά, αλλαγή τρόπου άρδευσης, χρηματοδότηση όλων όσων ασχολούνται με τα αγροτικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο φορές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εύσημα στη Νομαρχία μας για την πρόοδο των έργων, παρά τα προβλήματα που εντόπιζε στις καθυστερήσεις και στην αδράνεια της κεντρικής διοίκησης.
Ως προς τον κ. Πασχαλίδη, ψάξαμε να βρούμε τι έκανε επί 2 χρόνια ως Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης. Δυστυχώς, δεν έκανε τίποτε. Δυστυχώς, στο όνομα της μικροπολιτικής, η αντιπολίτευση ήταν και παραμένει αδιάβαστη».