17 Ιαν 2011

Έχει μέλλον η κίνηση Δημαρά ,Οικονόμου υπό προυποθέσεις

Γράφει ο Ιχνηλάτης
Αλλάζει ραγδαία το πολιτικό σκηνικό ως συνέπεια της τραγικής οικονομικής κατάστασης της χώρας! Νέα κόμματα και πολιτικές κινήσεις προστίθενται στον πολιτικό χάρτη ,φιλοδοξώντας να παίξουν ρόλο στην επόμενη μέρα. Ήδη έχουμε τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη και τη Δημοκρατική Συμμαχία ,ενώ από Τετάρτη θα ξέρουμε μάλλον και το όνομα της κίνησης των Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου. Υπάρχει ακόμη η Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη ,που έχει πει ότι δεν θα μετεξελιχθεί σε κόμμα και ετοιμάζεται και ο Αλέκος Αλαβάνος για ένα νέο ξεκίνημα σε δική του πολιτική στέγη. 
Ας δούμε τι μπορεί να πετύχουν οι Δημαράς ,Οικονόμου και κατά πόσο δίνουν ελπίδες σε μια μερίδα των πολιτών να αποτελέσουν λύση για την επόμενη μέρα.Όσο κι αν το σύστημα της διαπλοκής και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ απαξιώνουν την κίνηση τους φαίνεται να είναι η μόνη από τις υπάρχουσες που έρχεται να απαντήσει στην κάλυψη ενός πραγματικού κενού στο χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς. 

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του κ.Παπανδρέου έχει μετατοπιστεί στην πραγματικότητα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας τουλάχιστον σε ότι αφορά την οικονομική θεώρηση των πραγμάτων. Η ΝΔ του κ.Σαμαρά λέγοντας όχι στο μνημόνιο και προτάσσοντας τον κοινωνικό φιλελευθερισμό βρίσκεται σαφώς πιο κοντά στο κέντρο επί της ουσίας. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός έχει σε οικονομικό επίπεδο κοινά στοιχεία με τη φιλοσοφία της σοσιαλδημοκρατίας.
Τα κόμματα της Αριστεράς βρίσκονται καθαρά στην αριστερή πλευρά του πολιτικού χάρτη ελπίζοντας να κερδίσουν ψήφους από όσους ψήφισαν ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές ή να εισπράξουν ψήφους διαμαρτυρίας από μια κοινωνία που απαξιώνει και τα δύο μεγάλα κόμματα αναζητώντας διέξοδο. Η Δημοκρατική Αριστερά του κ.Κουβέλη ελάχιστα καινοτόμα πράγματα φέρνει ώστε να πείσει. Ασκεί χλιαρή αντιπολίτευση και στις περιφερειακές εκλογές φάνηκε σαν ουρά του ΠΑΣΟΚ ,κερδίζοντας ωστόσο αρκετούς δήμους και μεγάλη συμμετοχή σε πόστα της αυτοδιοίκησης. Τακτικά ήταν έξυπνο ,αλλά σε επίπεδο εθνικών εκλογών υπό τις παρούσες συνθήκες θα της γυρίσει μπούμερανγκ. Αν κάποιος κεντροαριστερός δεν είναι τελείως δυσαρεστημένος με το ΠΑΣΟΚ για ποιο λόγο να μην το ψηφίσει και να προτιμήσει Δ.Α.; Ο Φώτης Κουβέλης από την άλλη αν και είναι συμπαθής σαν πρόσωπο γενικά ουδέποτε μιλά και προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Είναι σαν τον Αβραμόπουλο της Αριστεράς. Στρογγυλεμένος λόγος και ισορροπίες. Κι αν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη Νέα Δημοκρατία είναι πλεονέκτημα κάτι τέτοιο σαν κόμμα εξουσίας που είναι και πρέπει να συνθέτει , για ένα μικρό κόμμα είναι τεράστιο μειονέκτημα ,καθώς οφείλει να διαφοροποιηθεί για να αποκτήσει μια κρίσιμη μάζα οπαδών ψηφοφόρων.

Αντίθετα η νέα πολιτική κίνηση των ανεξάρτητων πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκτήσει μεγάλη δυναμική αν δουλευτεί σωστά , όπως έδειξε και η υποψηφιότητα Δημαρά στην περιφέρεια Αττικής. Η φυγή του ΠΑΣΟΚ από το χώρο του κέντρου ,η οριστική αποκοπή από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα που το στήριζαν δημιουργούν ένα μεγάλο πολιτικό κενό που προσπαθούν να καλύψουν μερικώς Τσίπρας και Σαμαράς ωστόσο ο παραδοσιακός ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ ούτε αριστερός είναι ,κ έχει μέσα του την πεποίθηση ότι η δεξιά είναι κάτι κακό ότι πολιτική ατζέντα και να θέσει ,όποιον αρχηγό και να χει.
Πόσο μάλλον που η Νέα Δημοκρατία δείχνει άτολμη και δεν ασκεί τόσο δυναμική αντιπολίτευση όσο θα επιθυμούσαν όσοι είναι έξαλλοι με την κυβέρνηση και το μνημόνιο. Έτσι ένα καθαρά κεντρώο κόμμα από βουλευτές που αρνήθηκαν το μνημόνιο , αν πλαισιωθεί με σοβαρά στελέχη ανά την Ελλάδα μπορεί να αναδειχτεί σαν ο υποδοχέας της φθοράς του ΠΑΣΟΚ σε ένα μεγάλο ποσοστό.

Ερωτηματικό αποτελεί αν ο Γιάννης Δημαράς μπορεί να σηκώσει το πολιτικό βάρος που απαιτεί η νέα θέση του ως επικεφαλής. Το ζητούμενο ,πάντως, που περιμένουν όσοι προσδοκούν σε κάτι νέο είναι ειλικρινείς φωνές και ρεαλιστικές προτεινόμενες λύσεις. Η κοινωνία έχει κατανοήσει τα αδιέξοδα που βιώνουμε ,ίσως ακόμη δεν έχει αποφασίσει πως καταμερίζονται οι ευθύνες , αλλά για να πειστεί για κάτι νέο θέλει μόνο αλήθειες και σοβαρότητα. Τα εύκολα λόγια και οι υποσχέσεις τελείωσαν! 
Ας περιμένουμε τις ανακοινώσεις της νέας κίνησης και ξανασχολιάζουμε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη