24 Ιαν 2011

Να σωθεί η ΕΛΒΟ ζητά η ΝΔ Θεσσαλονίκης.

Ενώ εξέπεσε ένα δάνειο δεν υπάρχει ρευτότητα και η ΑΤΕ δεν δέχεται τις κρατικές εγγυήσεις, καταγγέλλουν στελέχη της ΝΔ. Ζητούν παρέμβαση του Υπουργού Άμυνας, Η σημερινή συνέντευξη τύπου της Διοικούσας Επιτροπής της ΝΔ με θέμα "Ζητήματα ανάπτυξης του Νομού Θεσσαλονίκης".

Όπως σημείωσε ο βουλευτής Θόδωρος Καράογλου, η ΕΛΒΟ, ενώ ήταν κορωνίδα της βιομηχανίας με 1150 εργαζόμενους απέμεινε με 493, ενώ...
έχουν μειωθεί σημαντικά και οι δορυφορικές επιχειρήσεις. Εξέπεσε δάνειο ήδη και αναβλήθηκαν δύο γενικές συνελεύσεις και δεν γίνει η τρίτη ΓΣ (την ερχόμενη Τετάρτη), η βιομηχανία θα πρέπει να κλείσει. Ενώ πήρε δύο καλές δουλειές από τις ένοπλες δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδας, δεν υπάρχει κεφάλαιο κίνησης. Δυστυχώς η Αγροτική Τράπεζα δεν δέχεται τις κρατικές εγγυήσεις. Καλούμε τον Βαγγέλη Βενιζέλο να πάρει αποφάσεις ώστε να μην κλείσει η βιομηχανία.
Ο ίδιος σημείωσε ότι στην ομιλία του πρωθυπουργού κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στην ανάπτυξη, ενώ ο Σταύρος Καλαφάτης πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις για τη ΔΕΘ κάνουν το τοπίο ακόμη πιο δύσκολο και δείχνουν ότι αντί αυτή να αναβαθμίζεται, υποβαθμίζεται. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Δημήτρης Βαρτζόπουλος σημείωσε ότι η μνημονιακή πολιτική οδηγεί την οικονομία στην ύφεση και διατρανώνουμε ότι μοναδική λύση είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

Σημεία ομιλιών:
Καράογλου:

Ο νομός Θεσσαλονίκης κινείται σε χειρότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη χώρα. Έργα καρκινοβατούν ή παραπέμπονται στις καλένδες (μετρό, υποθαλάσσια, μεταφορά ΔΕΘ, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Ζώνη Καινοτομίας, εξωτερική περιεφερειακή κλπ).

Επί 16 μήνες είμαστε χωρίς αναπτυξιακό νόμο, για πρώτη φορά στην ιστορία. Βάσει των στοιχείων των επιμελητηρίων και του εμπορικού συλλόγου κλείνουν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις απ΄ό,τι ανοίγουν ενώ ο τζίρος των εμπόρων έπεσε κατά 30%.

Το εννιάμηνο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2010 έπεσε η κίνηση 24% των εμπορευμάτων από το σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο δεκάμηνο του 2009 κυκλοφόρησαν 18249 νέα αυτοκίνητα, ενώ το ίδιο διάστημα του 2010 μόλις 10.876, δηλαδή 40,4% λιγότερα.

Η Θεσσαλονίκη είναι η πρωτεύουσα της ανεργίας στην Ελλάδα. Έχουμε 13,1% πανελλαδικά ενώ 16,1% στην Κεντρική Μακεδονία και 16% στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πλέον ξεπερνά το 18% ή σύμφωνα με το ΕΚΘ στο 25%. Περισσότεροι από 100.000 Θεσσαλονικείς είναι άνεργοι, ενώ η ανεργία πλήττει περισσότερο τους νέους και τις γυναίκες. Αυτό οδηγεί σε οικονομική εξαθλίωση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.


Στράτος Σιμόπουλος, αναπληρωτής γραμματεάς παραγωγικών τομέων ΝΔ.

Να ασκηθεί πίεση στις Τράπεζες για να δανειοδοτούν τις εργοληπτικές επιχειρήσεις, ζήτησε ο κ. Σιμόπουλος, που χαρακτήρισε θέατρο του παραλόγου, όπου οι τράπεζες που λειτουργούν χάρη στις εγγυήσεις του Δημοσίου αρνούνται να χρηματοδοτήσουν (προεξοφλήσουν) τις υποχρεώσεις του Δημοσίου, θεωρώντας τις απαιτήσεις από το κράτος, ούτε λίγο ούτε πολύ επισφαλείς, και απαιτούν από τον ανάδοχο επιπρόσθετες προσημειώσεις ακινήτων και μάλιστα σε εξευτελιστικές αποτιμήσεις.

Ο κ. Σιμόπουλος αναφέρθηκε σε προτάσεις της ΝΔ που θα έδιναν ανακούφιση στην οικονομία και δεν απαιτούν κονδύλια αλλά πολιτική βούληση. Τέτοιες είναι η ισχύ (επιτέλους) αναπτυξιακού νόμου, λειτουργία της Ζώνης Καινοτομίας, η προσέλκυση νέων γραμμών πλοίων και κρουαζιεροπλοίων στον ΟΛΘ, η άρση απαγόρευσης αγοράς κατοικίας από πολίτες τρίτων χωρών, στις «παραμεθόριες» περιοχές, η επέκταση των σχεδίων πόλεως κλπ.

Νίκος Γκανίλας, υπεύθυνος πολιτικού κύκλου ανάπτυξης της ΝΔ Θεσσαλονίκης:

Η πτώση στον κλάδο της οικοδομής από το 2008-10 έφτασε το 25%. Τα στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν δραστικά, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το 2008 εγκρίθηκαν 119.000 δάνεια ενώ το πρώτο εννιάμηνο του 2010 μόνο 59.000!

Προτείνουμε κατάργηση πόθεν έσχες για οποιαδήποτε αγορά, όχι άλλη αύξηση αντικειμενικών αξιών, αναθέρμανση προγραμμάτων του Οργανισμού Εργατικής Καρτοικίας, αναστολή τήρησης επαγγελματικών λογαριασμών.
Όπως είπε τέλος ο κ. Βαρτζόπουλος, η ΝΔ ετοιμάζει καταγραφή των ακινήτων της ΚΕΔ που ενώ θα μπορούσαν (ως οικόπεδα-φιλέτα) να είχαν εκμεταλλευτεί και να βοηθήσουν με τη συμμετοχή ιδιωτών, στην ανάπτυξη της περιοχής. Και κατήγγειλε ότι κάποια ακίνητα της Άνω Πόλης παραχωρήθηκαν από τον Οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε πολιτιστικά σωματεία ενώ θα μπορούσαν να γίνουν αντικείμενα εκμετάλλευσης και ανάπτυξης.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη