31 Ιαν 2011

Η ΝΔ Θεσσαλονίκης για την Παιδεία...

Οι συνενώσεις σχολείων που προωθείται μέσω του «Καλλικράτη» θα καταστρέψει ουσιαστικά τον χαρακτήρα της εκπαίδευσης και θα φέρει μεγάλα πλήγματα στην Περιφέρεια, τονίζει η ΝΔ Θεσσαλονίκης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν πριν από λίγο ο πρόεδρος της ΔΕ Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο βουλευτής Γιάννης Ιωαννίδης και στελέχη του κόμματος.
Αναλυτικά, τα στελέχη σημείωσαν:

Γιάννης Ιωαννίδης, βουλευτής πρώην υφυπουργός:
Ο «Καλλικράτης» απειλεί τη βιωσιμότητα της Παιδείας. Αλλά και της κοινωνίας αφού θα συρρικνωθούν οι πληθυσμοί στην ύπαιθρο. Τα χωριά παύουν να υπάρχουν από τη στιγμή που έχασαν τα σχολεία τους.
Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η πρόσθετη διδακτική στήριξη καταργήθηκαν, οπότε η Παιδεία γίνεται ταξική.
Ήδη στα δημοτικά οι τάξεις έχουν 25-27 παιδιά και τα γυμνάσια 25-29. Με τον «Καλλικράτη» οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν οπότε το διδακτικό έργο θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο.
Η Παιδεία είναι εκτός Μνημονίου, συνεπώς δε θα πρέπει να περάσει και εδώ η λιτότητα για την λιτότητα.
Οι αποφάσεις για τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία αποτελούν δικαίωση των θέσεων της ΝΔ, που ζητά πλέον Σχολεία Αριστείας, για παιδιά με υψηλές αποδόσεις.
Ελπίζουμε να μην ισχύσουν όσα ακούστηκαν για κατάργηση των υποχρεωτικών μαθημάτων και αντικατάστασή τους από μαθήματα επιλογής.
Να γίνουν νέα νηπιαγωγεία, καθώς αυτά δεν επαρκούν, ιδίως στη Θεσσαλονίκη.
Η αυτοαξιολόγηση εκπαιδευτικών θα βοηθήσει σημαντικά
Από 3.162 άτομα που διορίστηκαν πέρυσι, φέτος διορίστηκαν μόλις 1400.
Καταργήθηκαν τα αθλητικά σχολεία, καταργήθηκαν τα προγράμματα μαζικού αθλητισμού και τα σχολικά πρωταθλήματα ενώ έχουμε υψηλά ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας και αγωνιζόμαστε για τη «Δια βίου άθληση».
Παιδεία και Αθλητισμός είναι εθνικά θέματα και δεν μπαίνουν στην κομματική αντιπαράθεση.
Γιάννης Πάιδας, μέλος Πολιτικής Επιτροπής ΝΔ:
Μείωση δαπανών 67%, μόνο στο ΔΘ δόθηκαν 2,5 από 4,5 εκ. ευρώ για όλες σχολικές μονάδες.
Καταστρατηγείται ο νόμος της διετούς προσχολικής αγωγής, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά νηπιαγωγεία. Το κενό καλύπτουν τα ιδιωτικά κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. 12 διθέσια σχολεία στα χωριά του Νομού Θεσσαλονίκης θα συνενωθούν, κάτι το οποίο θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην περιοχή.
300 γυμνάσια και 200 δημοτικά σχολεία θα συνενωθούν σε όλη τη χώρα, κάτι που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε όλη την Περιφέρεια.
Οι εκπαιδευτικοί σε σχολεία του εξωτερικού ήταν τα προηγούμενα χρόνια 1625. Αυξήθηκαν σε 2350 στα πέντε χρόνια της ΝΔ, ενώ τώρα μειώνεται δραστικά ο αριθμός τους και οι πληροφορίες λένε ότι φέτος δεν θα γίνουν καν εξετάσεις για τοποθετήσεις στο εξωτερικό.
Στη Θεσσαλονίκη εργάζονται σήμερα 500 ημερομίσθιοι εκπαιδευτικοί του ΕΣΠΑ, χωρίς κανονική ασφάλιση και με καθυστερήσεις στις πληρωμές τους.
Με πένητες εκπαιδευτικούς Παιδεία δεν γίνεται…
Θέλουμε ελληνοκεντρική Παιδεία και όχι ξενόφερτα μοντέλα αγγλοσαξωνικού ή άλλου τύπου που διαρκώς αποτυγχάνουν.
Νίκος Παπαϊωάννου, πρόεδρος ΕΚΟ Πανεπιστημιακών:
Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο για τα θέματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γιατί μόνο έτσι επιτυγχάνονται οι καλύτερες λύσεις.
Περιμένουμε την τελική άποψη της Πολιτείας για την κατάργηση ή όχι του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα.
Συμφωνούμε απόλυτα με την ιδεολογική ζύμωση και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια αλλά είναι εντελώς διαφορετικό με τα όσα συμβαίνουν μέσα στους χώρους. Νόμος υπάρχει που δίνει λύσεις. Αλλά δεν επαρκεί, ούτε εφαρμόζεται. Η ΝΔ με την τροπολογία που υπέβαλε δεν καταργεί το άσυλο εγγυάται την ασφάλεια όλων των πολιτών που εισέρχονται στους πανεπιστημιακούς χώρους.
Δημήτρης Βαρτζόπουλος, πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής:
Με τη λειτουργία του «Καλλικράτη» πολύ φοβούμαστε ότι πλέον δε θα μαθαίνονται καλά από τα παιδιά τα ελληνικά, λόγω του μεγάλου αριθμού αλλοδαπών μαθητών.
Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην κατάργηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που ίσως προωθείται από κάποιους για λόγους που αφορούν το όνομά του.
Καλούμε τους πρυτάνεις να εφαρμόσουν στην πράξη την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά και να ζητήσουν την διασφάλιση μέτρων τάξης. Εάν δεν το κάνουν θα λάβουν την κριτική μας.
Δήλωση για ΜΜΕ
Η ΝΔ δηλώνει ότι παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην TV-100 και ΕΡΤ-3 και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε την υποβάθμισή τους αλλά ούτε και την παραβίαση της αξιοκρατίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δήλωσε ο κ. Βαρτζόπουλος.
Δεν σχολιάζω τον Κ. Γκιουλέκα. Στηρίζουμε τις θέσεις του για μη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη