Νέο φορολογικό και ασφαλιστικό, απελευθέρωση επαγγελμάτων, μειώσεις μισθών σε εισηγμένες ΔΕΚΟ, σχέδιο αποκρατικοποιήσεων ακινήτων, τραπεζών και εταιρειών είναι κάποια από τα δεκάδες μέτρα του 2011.
Η ελληνική οικονομία διαβαίνει το κατώφλι του πιο κρίσιμου τριμήνου για το παρόν και το μέλλον της. Δεκάδες νέα μέτρα και τομές θα αποφασιστούν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, οι πολιτικές και κοινωνικές συγκρούσεις κορυφώνονται και η αγορά θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πακέτο εισπρακτικών μέτρων μετά από 2 χρόνια ύφεσης.
Η κυβέρνηση, επιλέγοντας τις τελευταίες ημέρες του 2010 να χαμηλώσει τους τόνους αποφεύγοντας έτσι κορύφωση και συντονισμό των κινητοποιήσεων θιγόμενων κλάδων προκάλεσε πληθωρισμό αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Είναι μέτρα που το Μνημόνιο ορίζει ρητά ότι πρέπει να γίνουν έως τον Δεκέμβριο, αλλά και παρεμβάσεις με ορίζοντα τον Μάρτιο για τα οποία όμως θα ελεγχθεί η κυβέρνηση έναν μήνα νωρίτερα, στην επόμενη κάθοδο της Τρόικας:
* Πρώτο στη λίστα των εκκρεμοτήτων είναι το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των επαγγελμάτων που θα επανέλθει σε υπουργικό συμβούλιο το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου με στόχο έως τότε να έχουν καμφθεί οι αντιδράσεις των θιγόμενων κλάδων.
* Το δεύτερο μεγαλύτερο μέτωπο είναι οι ΔΕΚΟ και οι φορείς του Δημοσίου. Πέρα από την αύξηση των εισιτηρίων στις συγκοινωνίες που αφορά το επιβατικό κοινό πρέπει να εφαρμοσθούν οι αποφάσεις για περιορισμό μισθολογικού κόστους και μετατάξεων που προωθούνται σε συνέργεια με την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών.
* Προωθούνται επίσης οι εντάξεις ακόμη 50 περίπου ΔΕΚΟ υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών, στις οποίες θα επιβληθεί το ίδιο καθεστώς περικοπής μισθών - μετατάξεων –πιθανών λουκέτων ή συγχωνεύσεων.
* Πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για μειώσεις μισθών και άλλων αποδοχών και στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ (σημ. ο νόμος προβλέπει ετήσιο πλαφόν αποδοχών στις 48.000 ευρώ ετησίως, μείωση κατά 10% στις αποδοχές που ξεπερνούν το όριο των 1.800 ευρώ μηνιαίως και πλαφόν 10% επί του συνολικού μισθολογικού κόστος ανά εταιρεία στην αξία των επιπλέον αμοιβών).
* Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται για το τέλος Ιανουαρίου ή την αρχή Φεβρουαρίου με ολική αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, λουκέτα εφοριών, ποινές για εφόρους, αυστηρά πρόστιμα σε εταιρείες και πολίτες για απόκρυψη ΦΠΑ.
* Για τον Ιανουάριο μεταφέρθηκαν και οι ανακοινώσεις των αναλογιστικών μελετών στα κύρια ταμεία (δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) που θα κρίνουν αν θα γίνει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να υπάρξει σε κάποια ταμεία πρόβλημα. Τον Μάρτιο θα ολοκληρωθούν ανάλογες μελέτες στις επικουρικές συντάξεις που από τώρα «φωτογραφίζουν» μεγάλες περικοπές.
* Τον Ιανουάριο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για τον τρόπο περικοπής 150 εκατ. ευρώ από τα οικογενειακά επιδόματα με την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.
* Εκκρεμούν οι αποφάσεις για τη διεύρυνση του χρόνου αποπληρωμής του Δανείου των 110 δισ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα δεν έχει κλείσει. Αβέβαιη εκτιμάται ότι παραμένει η διεύρυνση των δόσεων του δανείου που θα εκταμιευθούν το 2010 και ενδεχομένως του Μαρτίου του 2011.
* Εκτέλεση Προϋπολογισμού. Τον Φεβρουάριο θα κριθεί αν η κυβέρνηση θα λάβει συμπληρωματικά μέτρα για το 2011 και το τελικό πακέτο παρεμβάσεων (προς το παρόν αξίας 12,8 δισ. ευρώ) για την τριετία 2012-2014. Πολλά θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που τώρα συγκεντρώνουν τα υπουργεία για τις οφειλές των φορέων τους.
* Θα πρέπει να ανακοινωθούν οι εισπράξεις 250 εκατ. ευρώ από συμβάσεις παραχώρησης.
* Εκκρεμεί ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για πράσινο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε βιομηχανίες.
* Δεν έχει ανακοινωθεί –και αναζητείται ενδεχομένως υποκατάστατο μέτρο– για τον φόρο διατήρησης αυθαιρέτων που πρέπει να επιβληθεί από το 2011.
* Τον Φεβρουάριο θα αποφασιστεί η εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από ανάλογη ρύθμιση για το επίδομα ανεργίας η οποία θα ισχύσει από το 2012.
* Εκκρεμεί η μέθοδος εξίσωσης της φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
* Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την ΑΤΕ και να προχωρήσει στον διαχωρισμό του Ταμείο Παρακαταθηκών.
* Η Τρόικα περιμένει και την ανακοίνωση αναλυτικού σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με πωλήσεις εταιρειών αλλά και ακινήτων που θα χρηματοδοτήσουν την μείωση του χρέους.
* Πρέπει να προωθηθεί η συμμόρφωση του ελληνικού δημοσίου με τις καταδικαστικές αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.
Πηγή:www.capital.gr