.
Περίπτωση 1η
16 Πανεπιστημιακοί με παράνομα ιατρεία ! (το κρυφό μας μυστικό…)
Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011
http://polylitoikairoi.- Έγγραφο στη Σύγκλητο για την λήψη μέτρων....
Υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για δεκαέξι πανεπιστημιακούς γιατρούς, που ενώ απαγορεύονταν από το Νόμο, διατηρούσαν αποδεδειγμένα πια, ιδιωτικά ιατρεία είναι η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, μετά την έρευνα που έκανε, σε συνεργασία με την Εφορία, συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία και τα απέστειλε στην Πρυτανεία, η οποία είναι αρμόδια για τις περαιτέρω ενέργειες.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες προκύπτει ότι δεκαέξι γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, διατηρούσαν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, παρότι είχαν δηλώσει το κλείσιμό τους και εισέπρατταν από το Νοσοκομείο την σχετική αμοιβή.
Εντυπωσιακό είναι ότι ένας εξ αυτών διατηρούσε ιατρείο στην Αθήνα!
Από την 1η Ιανουαρίου του 2002 οι Πανεπιστημιακοί γιατροί που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Πανεπιστημιακές Κλινικές, Εργαστήρια ή Μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, απαγορεύεται να ασκούν ιδιωτικό ιατρείο. Από την ίδια ημερομηνία καταβάλλεται στους γιατρούς αυτούς ειδική αμοιβή για το κλινικό και εργαστηριακό τους έργο.
Οι δεκαέξι γιατροί που εντοπίστηκαν, εισέπρατταν την αμοιβή αυτή και παράλληλα διατηρούσαν παράνομα τα ιδιωτικά τους ιατρεία, όπως προέκυψε από την διασταύρωση των στοιχείων που έγινε στις Εφορίες.
«...Κατά την δημοσίευση του Νόμου 2889/01 προσέφερε υπηρεσία στο Νοσοκομείο μας και λαμβάνει την ειδική αμοιβή από 1-1-2002 έως σήμερα» σημειώνεται στο έγγραφο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου προς την Πρυτανεία, δίπλα στο όνομα του κάθε μεγαλογιατρού.
Σε μία περίπτωση τα στοιχεία γίνονται ακόμη πιο ενδιαφέροντα: «Κατά την δημοσίευση του Νόμο 2889/01 προσέφερε υπηρεσία στο Νοσοκομείο μας. Τον Μάιο του 2001 κατέθεσε υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο σε αντίθεση με τα βεβαιωθέντα στοιχεία της ΙΗ Εφορίας Αθηνών. (Λαμβάνει την ειδική αμοιβή από 1-1-2002 μέχρι σήμερα)».
Με απλά λόγια.... Και εισέπρατταν από το Νοσοκομείο την επιπλέον αμοιβή και διατηρούσαν τα ιατρεία τους!
Να σημειωθεί ότι από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και ύστερα από εντολή του Υπουργείου Υγείας ζητήθηκαν στοιχεία για όλους τους Πανεπιστημιακούς γιατρούς. Προβλήματα εντοπίστηκαν στις δεκαέξι περιπτώσεις που κοινοποιούνται στην Πρυτανεία για να πράξει όσα προβλέπονται από το Νόμο, καθώς όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο έγγραφο «ο Πανεπιστημιακός γιατρός που είναι τοποθετημένος σε Πανεπιστημιακή Κλινική, Εργαστήριο ή Μονάδα εγκατεστημένη σε νοσοκομείο του ΕΣΥ ή των Πανεπιστημίων, εφόσον παραβιάζει τις διατάξεις, ανεξάρτητα από την πειθαρχική του δίωξη για την οποία εφαρμόζεται ο νόμος, απομακρύνεται αμέσως από το νοσοκομείο με απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου, με την οποία ανακαλείται η πράξη τοποθέτησής του. Η σύγκλητος καλεί το μέλος ΔΕΠ σε ακρόαση και αποφασίζει την απομάκρυνσή του ή μη με βάση τα στοιχεία του φακέλου που διαβιβάζεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΕΣΥΠ ή τη διοίκηση του Νοσοκομείου ή το όργανο που ενήργησε τον έλεγχο. Η απόφαση της συγκλήτου δεν αποκλείει περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης στο πλαίσιο της πειθαρχικής διαδικασίας».
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου λοιπόν καλείται να λάβει τις αποφάσεις της σχετικά με τους δεκαέξι μεγαλογιατρούς ενώ ενδιαφέρον θα έχει η στάση που θα κρατήσει στο εξής η διοίκηση του Νοσοκομείου.
Περίπτωση 2η
Στον εισαγγελέα για συνταγογραφία ναρκωτικών ουσιών
Και άλλα πολλά...
Στον εισαγγελέα παραπέμπεται υπόθεση συνταγογράφησης ναρκωτικών ουσιών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα, ύστερα από έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας. Συνολικά ογδόντα πορίσματα του Σώματος διαβιβάσθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές «λόγω ύπαρξης αποχρωσών ενδείξεων διάπραξης ποινικών αδικημάτων», ενώ 24 διαβιβάστηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο μετά τον καταλογισμό από τους επιθεωρητές της, ζημιάς του Δημοσίου η οποία ανέρχεται στο ποσό των 7.332.866 ευρώ. Ακόμα από τους ελέγχους στις κάρτες μετακίνησης των ατόμων με αναπηρία, που εκδίδονται σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, εξοικονομήθηκαν από επιστροφές περίπου 2.500.000 ευρώ.
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας υπέβαλε τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενέργησε το 2010 στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Όπως διευκρινίζει ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοικήσης Μιχάλης Σαμπατακάκης στη σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδο: «στις εν λόγω υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνονται 72 πορίσματα ελέγχου, 302 συμβάσεων μεταξύ της Siemens και Νοσοκομείων, τα οποία μετά την υποβολή τους από το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) στον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής διαβιβάσθηκαν από τον ίδιο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».
Σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές Υγείας, μεγάλο σκάνδαλο εντοπίσθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου η οικονομική ζημιά που υπέστη το δημόσιο ανέρχεται στο ποσό των 974.676,17 ευρώ εξαιτίας παραβάσεων σε διαγωνισμούς αναλώσιμων υλικών χειρουργείου, υγειονομικού υλικού κ.α. Ήδη το πόρισμά τους διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Το δρόμο της δικαιοσύνης πήρε μια ακόμη υπόθεση στο ίδιο νοσοκομείο που αφορούσε προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών για τα έτη 2005 - 2006 ποσού 16.938 ευρώ.
Στο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», στη Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική Κλινική, ο έλεγχος των επιθεωρητών αφορούσε την τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδικού υλικού. Η ζημιά ως σήμερα ανέρχεται σε 1.500.000 ευρώ (βρίσκεται σε εξέλιξη για ανάδειξη μεγαλύτερης οικονομικής ζημιάς). Η υπόθεση εστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Ο Μιχάλης Σαμπατακάκης μίλησε και στη σύσκεψη των διοικητών νοσοκομείων υπό τον υπουργό Υγείας. Ο Γενικός Επιθεωρητής κάλεσε τους διοικητές να ανταποκρίνονται άμεσα στα πορίσματα που τους στέλνει ώστε να ελαχιστοποιείται η ζημιά για το Δημόσιο. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση διοικητή στον οποίο απέστειλε πόρισμα που αφορούσε το νοσοκομείο του. Σύμφωνα με τον κ. Σαμπατακάκη, η ζημιά που προέκυπτε από την υπόθεση ανερχόταν περίπου στο 1 εκατ. ευρώ. Ο εν λόγω διοικητής επί πέντε μήνες δεν έλαβε κανένα μέτρο και οι επιθεωρητές της Υγείας επανήλθαν με νέο έλεγχο, ο οποίος αυτή τη φορά κόστισε στο νοσοκομείο 2,5 εκ. ευρώ.
Χαρακτηριστικές σκανδαλώδεις υποθέσεις που ζημιώνουν το δημόσιο
- Οικονομική ζημιά από διαγωνισμούς (αναλωσιμων υλικων χειρουργειου,υγειον.υλικού,
- Ελέγχου διαχειριστικών πράξεων για προμήθεια φαρυγγικών αεραγωγών στοΠ.Γ.Ν.Αλεξανδρούπολης. Η οικονομική ζημία για τα έτη 2005 και 2006 υπολογίζεται στα 16.938,90 ευρώ.
- Σχετικά με τήρηση διαχειριστικών διαδικασιών υλοποίησης των συμβάσεων ορθοπεδ.υλικού και εκτίμησης οικον.ζημίας από προμήθεια εξωσυμβατικών ειδών στην Νευροχειρουργική και Ορθοπεδική κλινική του Γ.Ν.Θ.ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ. Για τις συμβάσεις αυτές η ζημία ανέρχεται στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ βρίσκεται εξέλιξη έλεγχος για πιθανή μεγαλύτερη οικονομική ζημιά.
- Σχετικά με τη χρήση οστικών μοσχευματων σε επεμβάσεις σπονδυλοδεσίας από την Ν/Χ κλινική του Γ.Ν.Καβάλα, όπου το δημόσιο φέρεται να έχει χάσει 830.803,80 ευρώ για την περίοδο Ιουνίου 2005 μέχρι Απρίλιο 2008.
- ΕΔΕ για συνταγογραφήσεις στο ΙΚΑ Αξιούπολης όπου σε δείγμα συνταγών από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2009, η οικονομική ζημιά ανέρχεται στα 25.482,06 ευρώ.
Υποθέσεις που παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία
- Ιατροί συμβεβλημένοι με το υπουργείο Συγκοινωνιών: Χορήγηση πιστοποιητικών χωρίς προηγούμενη εξέταση των ενδιαφερόμενων
- Ιδιώτης ιατρός στον Πύργο Ηλείας: Παράνομες συνταγογραφήσεις από τον γιατρό Π.Π.
- Γ.Ν.Α. Λαϊκό: Διερεύνηση υπόθεσης ευρέσεως και κατασχέσεως σε Ιατρικό Κέντρο στο Ψυχικό 444 ιατρικών φακέλων ασθενών της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής
- Φαρμακείο στη Σπάρτη Λακωνίας: Παράνομη λειτουργία - Συνέχιση λειτουργίας φαρμακείου αποβιώσαντος φαρμακοποιού Λ.Κ. ως κληρονομικό
- Γενικό Νοσοκομείο "ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ" Αθηνών: Μη τήρηση υγειονομικών διατάξεων στο χώρο των μαγειρείων και κυλικείων
- Γ.Ν.Θηβών : Δολιοφθορά στο βιολογικό καθαρισμό
- Νοσοκομεία και Ιδιωτικές Κλινικές: Κύκλωμα προώθησης και πώλησης συγκεκριμένων φαρμάκων σε Νοσοκομεία και Ιδιωτικές κλινικές σε όλη την Ελλάδα με τη συνδρομή διοικητών, ιατρών και φαρμακοποιών
- Επιτροπή Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών ΥΥΚΑ: Αδειοδοτήσεις συστημάτων τομογραφίας με εκπομπή ποζιτρονίων (PET -CT)- Έλεγχος για την ορθότητα της διαδικασίας αδειοδότησης, την πληρότητα των κριτηρίων και την τήρηση ενιαίων κανόνων έναντι όλων των ενδιαφερομένων
- Φαρμακείο Χ.Δ.στον Υμηττό Αττικής: Προ - χορήγηση ψυχοτρόπων ιδιοσκευασμάτων
- Γ.Ν.Ιωαννίνων "ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ": Συνταγογραφία ναρκωτικών ουσιών
- Κ.Υ. ΠΑΤΜΟΥ: Διερεύνηση αιτών θανάτου Γ. Κ. και Λειτουργία Κέντρου Υγείας
- Ιαματική Πηγή στο Νομό Φθιώτιδας: Μη ασφαλείς λειτουργούσες εγκαταστάσεις
- Άσυλο Χρονίων Παθήσεων Παίδων Φιλανθρωπικού Σωματείου στην ΠΑΤΡΑ: α.Διερεύνηση θανάτου δύο περιθαλπομένων παιδιών. β.Έλεγχος ποιότητας και επάρκειας των εγκαταστάσεων, του εξοπλισμού και των προσφερομένων υπηρεσιών
- Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας: Διενέργεια ελέγχου σχετικά με το διαγωνισμό για την αγορά ενός συγκροτήματος Μαγνητικής Τομογραφίας
Περίπτωση 3η
Ποινική δίωξη σε γιατρούς για το σκάνδαλο με ορθοπεδικά υλικά
Έξι γνωστοί γιατροί του ΕΣΥ θα καταστούν τις αμέσως προσεχείς ημέρες κατηγορούμενοι από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν χρηματισμό τους από την εταιρία ορθοπεδικών ειδών «De Puy International», θυγατρικής της Johnson & Johnson με έδρα τη Βρετανία, για την γνωστή υπόθεση των ορθοπεδικών υλικών που προωθούσαν σε Δημόσια Νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας. Να σημειωθεί ότι στο ίδιο σκάνδαλο εμπλέκονται δύο ορθοπεδικοί τουΠανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Μετά από πολύμηνη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε το 2009 και διενεργείται από Εισαγγελέα Εφετών για το σκάνδαλο, η Εισαγγελία Εφετών παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των έξι ορθοπεδικών για τις κατηγορίες της δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για άλλους γιατρούς και για στελέχη της εταιρίας.
Οι έξι γιατροί που σύντομα θα κληθούν να λογοδοτήσουν ενώπιον του ανακριτή που θα αναλάβει την υπόθεση, ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ και σε λογαριασμούς τους εντοπίστηκαν τεράστια χρηματικά ποσά που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τα δηλωθέντα εισοδήματα τους. Όπως φαίνεται να προκύπτει από στοιχεία της έρευνας, οι ορθοπεδικοί προωθούσαν τα προϊόντα της επίμαχης εταιρίας εξασφαλίζοντας για τους ίδιους ως «δώρο καλής συνεργασίας» το 23 έως 30% της αξίας τους, το οποίο η εταιρία κάλυπτε με αντίστοιχη υπερκοστολόγηση. Έτσι το «δώρο» των γιατρών τελικώς πληρώνονταν από το Ελληνικό Δημόσιο. Ενδεικτικό των ποσών που αποκόμιζαν οι γιατροί για κάθε «προώθηση» είναι ότι για ένα συγκεκριμένο μόσχευμα για την σπονδυλική στήλη το ελληνικό δημόσιο πλήρωνε 70 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων το 30% πήγαινε σε ιατρικές τσέπες.
Το λεγόμενο «σκάνδαλο De Puy» ξεκίνησε στην Βρετανία - μετά από εσωτερικό έλεγχο από την Αμερικανική μητρική εταιρία για «μαύρα ταμεία» - όπου και αποκαλύφθηκε ότι η εταιρία μοίραζε «δωράκια» σε ιατρεία και νοσοκομεία της χώρας για να «προτιμώνται» τα προϊόντα της. Ήδη πρώην μεγαλοστέλεχος της εταιρίας είναι υπόλογος στην αγγλική δικαιοσύνη για διακίνηση μεγάλων χρηματικών ποσών επί το πλείστον σε Έλληνες γιατρούς. Μεγάλο μέρος του βρετανικού φακέλου έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Εφετών και η Εισαγγελική λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα επεξεργάζεται τα στοιχεία καθώς το «μαύρο χρήμα» της εταιρίας φαίνεται να κινήθηκε κυρίως προς την Ελλάδα και την Πολωνία. Στο πλαίσιο της έρευνας της, δόθηκε εντολή από το Εφετείο και έγιναν δεκάδες έφοδοι σε χώρους εμπλεκομένων προσώπων ενώ έχουν ανοιχτεί τραπεζικοί λογαριασμοί περισσότερων από 30 «μεγαλογιατρών».