Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ψηφίζω ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

24 Ιαν 2011

ΤΑ ΑΠΛΑ «ΜΑΣΗΜΑΤΙΚΑ» ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

"Βγάζουν" τελικά τα φαρμακεία;

του Γιώργου Καρυπίδη
Αναγνώστη του taxalia

Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε νυχθημερόν στις διάφορες ενημερωτικές εκπομπές και σε κάθε δελτίο ειδήσεων «απελπισμένους» Πρόεδρους φαρμακευτικών συλλόγων να ανακοινώνουν δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του...
 νέου Νομοσχεδίου, ταλαιπωρώντας άδικα γέροντες και αρρώστους σε όλη την χώρα.
Θα έρθουν τα Σουπερμάκετ λένε, θα κλείσει το φαρμακείο της γειτονιάς, γκρινιάζουν, θα αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη αν ανοίξουν άλλα, ψελλίζουν με ταπεινό ύφος.
Βέβαια οι ρυθμίσεις στο νέο Νομοσχέδιο όπως είχα προβλέψει ήταν τελείως αναμενόμενες μιας και δεν υπήρχε καμία περίπτωση να δεχτούν οι Βρυξέλλες τις έντεχνα αστείες ρυθμίσεις Λοβέρδου περί συστέγασης στις οποίες αλαζονικά συμφώνησαν οι φαρμακοποιοί.

Όμως πέρα από το επικοινωνιακό κομμάτι όλων αυτών θα ήταν χρήσιμο να εξετάσει επιτέλους κάποιος πόσα περίπου κατά μέσο όρο χρήματα κερδίζει το μέσο φαρμακείο.
Σαν γνήσιος μηχανικός λοιπόν στρώθηκα με την βοήθεια μιας απλής διαδυκτιακής μηχανής αναζήτησης να ανακαλύψω την αλήθεια πίσω από τα έσοδα του φαρμακοποιού της γειτονιάς.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη ανακοινώθηκε επισήμως με υπουργική απόφαση της κυρίας Φάνης Πάλλη Πετραλιά για το έτος 2007 ανήλθε στα €3,8 δισ.
Η δαπάνη αυτή όπως είναι γνωστό αντιπροσωπεύει τα ποσά που πλήρωσαν τα ταμεία, σε λιανικές τιμές συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ μείον την συμμετοχή των πολιτών. Αυτή ακριβώς είναι η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα. Ως προς το σημείο αυτό και για να προλάβω κάποιους πονηρούς οφείλω να πω ότι οι πωλήσεις φαρμάκων προς τα νοσοκομεία περιλαμβάνονται στη εθνική νοσοκομειακή δαπάνη και επομένως δεν συμπεριλαμβάνονται στο νούμερο αυτό.
Ο αριθμός των φαρμακείων στην Ελλάδα ανέρχεται γύρω στα 11.000 φαρμακεία στην Ελλάδα (94,2 ανά 100.000 κατοίκους κάτι που καθιστά την ρύθμιση Λοβέρδου για 1 φαρμακείο ανά χίλιους κατοίκους σχεδόν ανεφάρμοστη).

Διαιρώντας με απλά μαθηματικά τα δύο αυτά νούμερα μας προκύπτει 345.450 Ευρώ περίπου κατά μέσο όρο ανά φαρμακείο. Το ποσοστό κέρδους ενός φαρμακοποιού ανέρχεται στο 35%. όμως για να προλάβω για δεύτερη φορά κάποιους πονηρούς από αυτό το ποσοστό αφαιρείται το κέρδος του Χοντρέμπορου και του ΦΠΑ όντως το ποσοστό αυτό πέφτει στο 24% όπως μας επισημάνει συχνά ο φίλτατος κύριος Λουράντος.

Άρα έχουμε... 345450 Χ 0.24 = περίπου 83.000,0 Ευρώ ετησίως. Δηλαδή σχεδόν 6900,0 Ευρώ τον μήνα. Μάλιστα!!!. Και πάλι εδώ οι πονηροί θα αναφωνάξουν: Μα τα φαρμακεία έχουν έξοδα!!!. ΟΚ Έστω πάγια μηνιαία έξοδα τα εξής: Ενοίκιο 800 Ευρώ, ΔΕΗ, Νερό, Τηλέφωνο 200 Ευρώ, Υπάλληλος 1.000 Ευρώ (λέμε τώρα!!), Λογιστής 100 Ευρώ, λοιπά έξοδα 50 Ευρώ. Σύνολο Εξόδων: 2.150 Ευρώ/μήνα. Άρα μας μένει 6900-2150 = 4.750,0 Ευρώ.

Διόλου εκαταφρόνητο ποσό αν αναλογιστεί κανείς πως ένας καθηγητής της πολυτεχνικής με 35 χρόνια προϋπηρεσίας λαμβάνει καθαρό μισθό περίπου 3.000 Ευρώ. Όμως και πάλι κάποιος πονηρός θα πει: Μα αυτό είναι το μέσο εισόδημα!!! Δεν ανταποκρίνεται στο φαρμακείο της γειτονιάς!!!!
Ναι αλλά και σε αυτό υπάρχει απάντηση. Δεν έχουμε υπολογίσει στα κέρδη όλες τις πωλήσεις από παντόφλες (ανατομικές και μη), τσίχλες, καραμέλες, κάλτσες ΒΑΡΙΖΑΝ ΛΟΥΙ κτλ! αλλά και την ιδία συμμετοχή του ασφαλισμένου!!
Μα μια στιγμή είναι δυνατόν αυτό το νούμερο να έχει σχέση με την πραγματικότητα??? Δεν είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να αποδειχτεί. Η κυρία Τερέζα Φαρμακοποιός στην Κοζάνη και όχι στο κολωνάκι το ομολογεί στο παράδειγμα της στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.pharmamanage.gr/cms.asp?id=51 .

Οπότε μετά από αυτήν την μικρή ανάλυση που σίγουρα θα αμφισβητηθεί βλέπουμε πως το κέρδος ενός φαρμακοποιού με βάση τα μέτρα της Ελληνικής πραγματικότητας είναι πραγματικά υπέρογκο. Είναι τελείως απαράδεκτο σήμερα πτυχιούχοι της φαρμακευτικής σχολής να μην δικαιούνται να ανοίξουν φαρμακείο όταν τα υπάρχοντα εμφανίζουν τέτοια κέρδη.

Οι φαρμακοποιοί πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν αν το επάγγελμα τους είναι λειτούργημα ή υπόκειται και αυτό στους νόμους της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Μετά από όλα αυτά, λέτε να ανοίξω και γω φαρμακείο????

Λέω να πακετάρω για Ιάσιο για σπουδές εξπρές και ίσως δια αλληλογραφίας!!!!!!!!

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη