27 Ιαν 2011

«Η Θεσσαλονίκη Τουριστικό Σταυροδρόμι στη Βόρεια Ελλάδα»

Ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος Καλαφάτης άκουσε τη συμβουλή του taxalia (Αγαπητοί βουλευτές Θεσσαλονίκης) και κατέθεσε στη Βουλή την με αριθ. 9887/27-1-2011 ερώτηση προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, με θέμα «Ενέργειες για την Τουριστική Αναβάθμιση και Προβολή της Θεσσαλονίκης».

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Καλαφάτης, τόνισε ότι για την αναβάθμιση του τουριστικού...
 προϊόντος της Θεσσαλονίκης και την προσέλκυση επισκεπτών, απαιτείται ενίσχυση της προβολής της πόλης και παράλληλη ενίσχυση δικτύων συνδυασμένων επιβατικών μεταφορών, με τουριστικές αφετηρίες του εξωτερικού και του εσωτερικού.

Ο κ. Καλαφάτης επισήμανε ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με σημαντικά διεθνή αεροδρόμια, αλλά και αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες. Εστιάζει επίσης στη σημαντική συμβολή που θα επιφέρει η ένταξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε προγράμματα διεθνούς κρουαζιέρας, αλλά και η καταρχήν διασύνδεση ή και ενίσχυση της συχνότητας ακτοπλοϊκής του σύνδεσης με δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, όπως για παράδειγμα οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο. κ. Καλαφάτης, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς, προσπαθώντας να ενεργοποιήσει μια συλλογική προσπάθεια ανάδειξης της Θεσσαλονίκης σε «Τουριστικό Σταυροδρόμι» για τη Βόρεια Ελλάδα, που θα προσδώσει αναμφισβήτητα ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της ευρύτερης περιοχής.

*[Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων]
ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΩΤ.9887/27-1-2011
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ : «Ενέργειες για την Τουριστική Αναβάθμιση και Προβολή της Θεσσαλονίκης».

Η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της, αποτελεί διαχρονικά και δύναται να αποτελέσει στο μέλλον, έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς στη χώρα, όσον αφορά τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό τουρισμό.

Το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Θεσσαλονίκη μπορεί μέσω της ορθολογικής διαχείρισής του, να συμβάλλει άμεσα στην ενίσχυση της οικονομίας της πόλης, χωρίς να απαιτεί πολυδάπανες υποδομές. Άλλωστε οι ξενοδοχειακές μονάδες, καθώς και οι χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, θεωρούνται πλήρεις και ιδιαίτερα αναβαθμισμένες, καλύπτοντας τις απαιτήσεις επισκεπτών κάθε οικονομικής δυνατότητας.

Δεν αρκούν όμως μόνο το πολιτιστικό απόθεμα, τα μνημεία και οι ξενοδοχειακές υποδομές της πόλης. Θα πρέπει να αξιοποιηθούν ορθολογικά ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με την ενίσχυση της διεθνούς τουριστικής προβολής της ευρύτερης περιοχής της Βορείου Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Όλυμπος, Βεργίνα, Πέλλα, Αμφίπολη, Χαλκιδική κ.λ.π.), αλλά και με την αναβάθμιση των δικτύων συνδυασμένων επιβατικών μεταφορών, μέσω της διασύνδεσης της Θεσσαλονίκης με σημαντικές τουριστικές αφετηρίες και προορισμούς.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να επανεξετασθούν οι περιπτώσεις απευθείας αεροπορικών συνδέσεων με σημαντικά διεθνή αεροδρόμια, αλλά και αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας που προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες. Σημαντική επίσης συμβολή θα επιφέρει η ένταξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε προγράμματα διεθνούς κρουαζιέρας, αλλά και η έμφαση στη διασύνδεση ή στην ενίσχυση της συχνότητας απευθείας ακτοπλοϊκής του σύνδεσης με δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, όπως για παράδειγμα οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη.

Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, θα μπορέσει η Θεσσαλονίκη, πέρα από «Σταυροδρόμι Πολιτισμού» σύμφωνα με την εξαγγελία του αρμόδιου Υπουργού, να αποτελέσει και το αναπτυξιακό σταυροδρόμι στον τομέα του Τουρισμού, το οποίο θα προσδώσει ουσιαστική ώθηση στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Για όλα τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ :

Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για τη διεθνή τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας ;

Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο για την ενίσχυση της διασύνδεσης του αεροδρομίου «Μακεδονία» με διεθνείς τουριστικές αφετηρίες και δίκτυα εγχώριων δημοφιλών νησιωτικών προορισμών ;

Σε ποιές ενέργειες έχει προβεί ή προτίθεται να προβεί το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, για την καταρχήν διασύνδεση ή και την ενίσχυση της συχνότητας απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης με δίκτυα δημοφιλών νησιωτικών προορισμών της χώρας, όπως για παράδειγμα οι Σποράδες, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και η Κρήτη ;

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2010
Ο Ερωτών Βουλευτής
Σταύρος Καλαφάτης

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη