Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ο Θουκιδίδης, που περιέγραψε πριν από δυόμιση χιλιάδες χρόνια, την πορεία του αδύναμου και φοβισμένου, που υποχωρεί μέχρι εκεί που του επιβάλλει η αδυναμία του. Κι επειδή ο φοβισμένος είναι η αλήθεια, πράξαμε το αυτονόητο: βαφτίσαμε το φόβο "υπευθυνότητα" και πορευόμαστε αναλόγως.
Α, μια απλή ερώτηση: Αν η Τουρκία είχε 200 μαχητικά και 2.000 τανκς κι εμείς είχαμε 2.000 μαχητικά και 20.000 τανκς, θα χαράζαμε ή δεν θα χαράζαμε την ΑΟΖ, σε μια μέρα ;
Αυτά, για να μη ταϊζουμε ψευδαισθήσεις τον ελληνικό λαό και περισπούδαστες αναλύσεις. Απλά, φοβόμαστε τον πόλεμο. Πιό απλά δεν γίνεται και πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε την αλήθεια κατάματα.
Συνέντευξη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο ρ/σ ΑΘΗΝΑ 9,84 και στους δημοσιογράφους Β. Πάϊκο και Μ. Κοττάκη.
25.01.2011
Βασικά σημεία:
Η ΑΟΖ δεν είναι το «μαγικό ραβδάκι» που λύνει όλα τα θέματα όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν. Η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι αυτή η οποία δημιουργεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Αυτό το δικαίωμα είναι ήδη κατοχυρωμένο και να μην υπάρχουν εδώ, παρακαλώ, παρερμηνείες.
Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά από το αρμόδιο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά κι εδώ μη δημιουργούμε μύθους ή λανθασμένες προσδοκίες στον κόσμο ότι σε μία νύχτα η Ελλάδα έγινε ένα νέο Κατάρ ή μία νέα Σαουδική Αραβία. Αλλά παράλληλα, επιτρέψτε μου να το τονίσω και αυτό, για να μη δημιουργούνται παρεξηγήσεις, βεβαίως η Κυβέρνηση δεν αφήνει καμία ευκαιρία και δυνατότητα αναξιοποίητη.
Και η Κύπρος, επειδή λέγονται πολλά, την ίδια πολιτική προσέγγιση έχει, όπως και η Ελλάδα. Κάνει τα πράγματα με την ΑΟΖ όπως πρέπει να γίνονται, με υπεύθυνο, σοβαρό, ενδεδειγμένο τρόπο. Η σχέση της Ελλάδας με την Κύπρο, είναι τόσο στενή, είναι αδελφική όπως λέμε. Γι’ αυτό, μόλις οι δύο χώρες μας κρίνουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι, είναι προς το κοινό συμφέρον, θα προχωρήσουν και θα το κάνουν μάλιστα γρήγορα.
Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά τις εξελίξεις στην Αλβανία, είναι γειτονική μας χώρα, έχουμε εκεί και την ελληνική εθνική μειονότητα, την οποία προσέχουμε βεβαίως σαν τα μάτια μας. Είμαστε σε επαφή, κι εγώ προσωπικά, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την κύρια Ashton, την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα εξωτερικά θέματα, διότι πιστεύουμε ότι πρέπει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιαίτερα να υπάρξει η σωστή παρέμβαση. Αλλά και η Αλβανία και οι πολιτικές δυνάμεις στην Αλβανία θα πρέπει να γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι πρέπει και εκείνες, οι ίδιες να συμβάλλουν στη σταθερότητα στη χώρα τους.
Εμείς θέλουμε τη συναίνεση, θέλουμε τη συνεργασία. Ειδικά στα εθνικά μας θέματα, νομίζω εδώ δε μας χωρίζει τίποτα, από κοινού πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά η έκκλησή μου προς όλους πηγαίνει στην κατεύθυνση να μη χρησιμοποιούμε τα εθνικά θέματα απλώς για να δημιουργούμε εντυπώσεις.