Eπιστολή που απέστειλε στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Βουλευτής της Ν.Δ του Νομού Φλώρινας κ. Κωνσταντινίδης Ευστάθιος με θέματα :
1. Λήψη απόφασης σχετικά με το άρθρο 28 του Σχεδίου Νόμου « Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις », που αφορά την μετεγκατάσταση των οικισμών Ακρινής Νομού Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Νομού Φλώρινας.
2. Λήψη απόφασης σχετικά με το άρθρο 34 του Ν. 3896/2010, που αφορά την υποβάθμιση των Μονάδων Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Δείτε την:
ΠΡΟΣ
κ. Γεώργιο Δακή
Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
Κύριε Περιφερειάρχα,
Λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων αδυνατώ να παραστώ στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τις μετεγκαταστάσεις των οικισμών Αγίων Αναργύρων και Ακρινής που προβλέπονται στο σχέδιο νόμου με την επωνυμία «Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις».
Επιθυμώ να σας συγχαρώ για την άμεση και εύστοχη πρωτοβουλία σας να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως και για την ετοιμότητα σας να αντιμετωπίσετε τις εξελίξεις.
Η μετεγκατάσταση των 2 οικισμών αποτελεί χρόνιο πρόβλημα και αυτό γιατί οι επιπτώσεις από τη δραστηριότητες της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημίες στην υγεία των κατοίκων, θανάτους από ανίατες ασθένειες, περιβαλλοντικές καταστροφές, μόνιμες βλάβες στις κατοικίες και σε κάθε λογής κτίρια που απειλούνται με κατάρρευση από τις υποχωρήσεις των εδαφών και στέρησε την καλλιεργήσιμη γη από τους αγρότες της περιοχής. Παρόλο που θεωρώ, ότι η ΔΕΗ έχει πάγια υποχρέωση άμεσα να σχεδιάζει και να υλοποιεί μετεγκαταστάσεις, χωρίς να επιτρέπει τη διαιώνιση προβλημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, υπονομεύουν την αγροτική οικονομία και θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και ανθρώπινες ζωές, μπορώ να δηλώσω σε πρώτη φάση ικανοποιημένος από τη εξέλιξη. Έστω και με δραματική καθυστέρηση ετών γίνεται ένα ξεκίνημα για την επίλυση του ζητήματος. Θα ήθελα όμως να σταθώ, συμβάλλοντας στη συζήτηση, σε δύο σημεία τα οποία θεωρώ καίρια.
Το πρώτο αφορά στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. Σύμφωνα με το σ/ν κατά το ήμισυ θα βαρύνει τη ΔΕΗ Α.Ε. και κατά το υπόλοιπο ήμισυ τον κρατικό προϋπολογισμό. Στη δαπάνη αυτή του κρατικού προϋπολογισμού θα μετέχει σε ποσοστό οριζόμενο με κοινή απόφαση των συναρμόδιών υπουργείων και το καταβαλλόμενο από τη ΔΕΗ «Τέλος Ανάπτυξης Βιομηχανικών Περιοχών Παραγωγής Ρεύματος».
Συμπεριλαμβάνει η κυβέρνηση στη δική της οικονομική υποχρέωση του 50%, μέρος του Τοπικού Πόρου, τα χρήματα δηλαδή που δίνει η ΔΕΗ ανταποδοτικά στους δύο πρώην Νομούς Φλώρινας και Κοζάνης εξαιτίας των δραστηριοτήτων της. Ενώ θα έπρεπε να δίνει περισσότερα, γιατί όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσανάλογη είναι αυτή η σχέση, πόσα περισσότερα έχει πάρει η ΔΕΗ από αυτόν τον τόπο και πόσα πραγματικά, έχει επιστρέψει στους κατοίκους, στερεί τελικά και αυτά τα λίγα. Διαφωνώ κάθετα. Η κυβέρνηση πρέπει να κατευθυνθεί αλλού στην αναζήτηση πόρων για την κάλυψη του ποσοστού της και να αφήσει άθικτο τον τοπικό πόρο. Διαφορετικά δεν έχει νόημα να μιλάει η κυβέρνηση για κρατική δαπάνη, όταν παρακρατεί τον τοπικό πόρο για να χρηματοδοτήσει τις μετεγκαταστάσεις. Με δύο λόγια επιβάλλει στην ίδια την τοπική κοινωνία να χρηματοδοτήσει το έργο αποφεύγοντας με πονηρό τρόπο να αναλάβει τις οικονομικές ευθύνες του έργου.
Το δεύτερο σημείο αφορά στο χρόνο που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των μετεγκαταστάσεων. Σε δελτίο τύπου του ΥΠΕΚΑ στις 27 Δεκεμβρίου αναφέρθηκε, ότι η ΔΕΗ σε εύλογο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερο των 8 ετών) θα έχει προχωρήσει σε επιχειρησιακό σχέδιο για τη μετεγκατάσταση των δύο οικισμών, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες διαδικασίες, τις τεχνικές λύσεις και τον προϋπολογισμό του έργου. Πολύ περισσότερο εύλογη υπήρξε η ένσταση μου για το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα. Αν χρειάζονται 8 χρόνια για να αποτυπωθεί στο χαρτί η μετεγκατάσταση, όπως χαρακτηριστικά δήλωσα σε πρόσφατη συνέντευξη μου, πόσο θα χρειαστεί άραγε για την τελική φάση ολοκλήρωσης του έργου. Στο σ/ν όμως αναφέρεται ότι λόγω του επείγοντος σε 8 χρόνια θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες περί μεταφοράς των οικισμών. Εάν τελικά, ψηφιστεί έτσι στην Ολομέλεια της Βουλής, θεωρώ ότι τα 8 χρόνια για την υλοποίηση, στο σύνολο του, αποτελούν εύλογο χρονικό διάστημα σύμφωνα και με τις προηγούμενες εμπειρίες μετεγκαταστάσεων.
Έχει ξεκινήσει ήδη ένας νέος αγώνας που υπαγορεύει να βρισκόμαστε σε διαρκή ετοιμότητα και να παρακολουθούμε τη πορεία του έργου, ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα και μέσα στα χρονοδιαγράμματα. Προς την κατεύθυνση αυτή, πιστεύω ότι η συνεργασία μας αλλά και όλων των φορέων, είναι δεδομένη προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.
Σχετικά με το 2ο θέμα που αφορά την υποβάθμιση των μονάδων υγείας της Περιφέρειας μας, θα ήθελα να δηλώσω πως χρειάζεται στοχευμένα πλέον να επιδιώξουμε την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός να εισάγεται, με το ξεκίνημα του θεσμού της αιρετής περιφέρειας ζήτημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που προέκυψε στον τομέα της υγείας. Στο πρόβλημα που προέκυψε με το άρθρο 34 του Ν.3896/2010, αν και το νοσοκομείο της Φλώρινας παρέμεινε στη Γ Ζώνη, πρέπει να συμβεί το ίδιο και για τα νοσοκομεία Πτολεμαίδας, Καστοριάς και Γρεβενών. Οι πληροφορίες μου λένε ότι το θέμα έχει δρομολογηθεί για να λύθεί, ώστε να μη επιδεινωθεί η λειτουργία των νοσοκομείων μας.
Σε κάθε περίπτωση είμαι στη διάθεση σας για να στηρίξω τις αποφάσεις που θα λάβετε και ενέργειες που θα πραγματοποιήσετε. Σας ευχαριστώ.
Με τιμή
Ευστάθιος Κωνσταντινίδης
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φλώρινας