Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει την πρώτη κίνηση της σήμερα (27 Ιανουαρίου) για την σημαντική αναθεώρηση των κανόνων που διέπουν τις δημόσιες συμβάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση των ΜΜΕ σε εθνικό προσφορές και να ενισχυθεί η διασυνοριακή δραστηριότητα.
ΙΣΤΟΡΙΚΌ
Οι δημόσιες συμβάσεις αντιστοιχούν κατά προσέγγιση 17% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κλάδο του εφοδιασμού. Υπολογίζεται ότι για την εξασφάλιση μεταξύ 31% και 38% από την άποψη της συνολικής συμβατικής αξίας των δημοσίων συμβάσεων.
Οι δημόσιες συμβάσεις αναφέρεται στην αγορά από τις δημόσιες αρχές των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών ή των έργων. Οι δραστηριότητες αυτές διέπονται από μια σειρά από εθνικούς και ευρωπαϊκούς κανόνες, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι τα χρήματα των φορολογουμένων δαπανώνται σωστά, πρόληψη της απάτης και των διακρίσεων και την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων.
Οι ισχύοντες κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις που διέπονται από δύο οδηγίες που εκδόθηκαν το 2004. Ένας από τους κύριους στόχους της ευρωπαϊκής νομοθεσίας είναι να διασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις της ΕΕ μπορούν να έχουν πρόσβαση εθνικές αγορές δημοσίων συμβάσεων, ανεξαρτήτως της χώρας προέλευσής τους.
ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ ΓΙΑ ΑΥΤΌ ΤΟ ΘΈΜΑ
Ο Michel Barnier, ο Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση για την επανεξέταση των κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων, κυρίως με στόχο την εξασφάλιση "της πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στις δημόσιες συμβάσεις, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την προώθηση της ευρωπαϊκής διασυνοριακές δημόσιες συμβάσεις», σύμφωνα με υπάλληλος της ΕΕ.
Οι ΜΜΕ έχουν ήδη πρόσβαση σε περίπου το ένα τρίτο του συνόλου των δημοσίων συμβάσεων, αλλά το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από την οικονομική και κοινωνική σημασία τους.
Απλοποίηση των διαδικασιών συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρότερων επιχειρήσεων, υποστηρίζει η Επιτροπή. Εμπειρογνωμόνων για τον τομέα, θα κληθεί να παράσχει τη γνώμη τους σχετικά με πιθανές μεταρρυθμίσεις μέχρι τα μέσα Απριλίου. Μετά από αυτό, οι Βρυξέλλες αναμένεται να ξεκινήσει η πραγματική νομοθετική διαδικασία.
Ενισχύστε τις διασυνοριακές προμήθειες
Προώθηση της διασυνοριακής συμβάσεις είναι επίσης υψηλά στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής. Η αγορά της ΕΕ δεν μπορεί να θεωρήσει ότι ολοκληρώθηκαν χωρίς τη δίκαιη πρόσβαση στις εθνικές δημόσιες συμβάσεις εγγυημένα για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί αν και ορισμένες θετικές τάσεις είναι ήδη αντιληπτό.
Η Επιτροπή έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της ΕΕ, αγορών δημοσίων συμβάσεων κατέδειξε ότι μια σαφής πλειοψηφία (67%) του συνόλου των διαγωνισμών για τις δημόσιες προσφορές που προέρχεται από εγχώριες επιχειρήσεις, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται το 2004.
Μόνο 3% των προσφορών είναι διασυνοριακά: για παράδειγμα, μια ιταλική προσφορά της εταιρείας για ένα έργο ενέργειας που προωθείται από τις αυστριακές δημόσιες αρχές.Αλλά το 30% των διασυνοριακών προσφορών και προέρχονται από θυγατρικές ξένων εταιριών, μια πρακτική που ορίζεται ως έμμεση τη διασυνοριακή προσφορά.
Πράγματι, τοπικά υποκαταστήματα ή θυγατρικές εταιρείες της αλλοδαπής επιχείρησης τείνουν να έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει έναν διαγωνισμό σε σχέση εγχώριους ανταγωνιστές τους. Η έκθεση δείχνει ότι το 35% των προτάσεων που πραγματοποιούνται από ξένες θυγατρικές είναι επιτυχείς.
Το μέσο ποσοστό επιτυχίας των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι περίπου 30%. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις υποβάλλουν τις προσφορές τους απευθείας από το εξωτερικό έχουν τις χαμηλότερες πιθανότητες να πάρει μέσω αυτών, με μέσο ποσοστό επιτυχίας 25% των προτάσεων, σύμφωνα με την έκθεση.
Πράσινο και υπέρ της καινοτομίας προμηθειών
Η Επιτροπή θα προσπαθήσει επίσης να αναθεωρήσει τους κανόνες περί δημοσίων συμβάσεων, σε μια προσπάθεια να κάνει τις δημόσιες συμβάσεις πιο πράσινη και πιο ευνοϊκές για την καινοτομία.
"Θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες της ΕΕ για τη θέσπιση υποχρεώσεων, να αγοράζουν μόνο προϊόντα που τηρούν ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ή να αναιρέσει ένα ορισμένο ποσοστό του προϋπολογισμού για καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες;" είναι μεταξύ των θεμάτων που οι ειδικοί θα κληθούν να απαντήσουν.
Μια ανακοίνωση που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2008 καλεί τις κυβερνήσεις να βεβαιωθείτε ότι το ήμισυ του συνόλου των διαδικασιών υποβολής προσφορών σύμφωνα με ένα σύνολο κοινών πράσινων κριτηρίων. Ωστόσο, ο προτεινόμενος στόχος είναι μόνο ενδεικτική.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόνο επτά χώρες της ΕΕ διαχειρίζονται σήμερα ένα μεγάλο μέρος των πράσινων δημοσίων συμβάσεων (ΠΔΣ). Αυτά είναι τα «Πράσινη 7 ': συγκεκριμένα η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Άλλες χώρες της ΕΕ υστερούν πολύ πίσω και μερικές φορές δεν έχουν καμία ΠΔΣ σε όλα.
Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ προσπαθεί επίσης να καταστήσει τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις περισσότερο διαδεδομένη σε ολόκληρη την ΕΕ, ένα εύκολο μέσο για την αύξηση της συνολικής διασυνοριακές εφαρμογές. Αυτή τη στιγμή, όμως, παραμένει περιθωριακή πρακτική. Η δημόσια διαβούλευση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις αυτές.
Η πρόσβαση στις ξένες αγορές δημοσίων συμβάσεων
Η δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των αγορών δημοσίων συμβάσεων θα εξετάσει επίσης το ευαίσθητο θέμα της πρόσβασης σε αγορές τρίτων χωρών.
Αγορών δημοσίων συμβάσεων αντιπροσωπεύουν πάνω από το 10% του ΑΕΠ σε μεγάλες βιομηχανικές χώρες και την ανάληψη όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στις αναδυόμενες οικονομίες.
Η αγορά των ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι αξίας άνω των € 1.000 δισ. ευρώ, ή 11% του ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αυτό το ποσοστό αυτό είναι ακόμη υψηλότερο σε άλλες χώρες. Στον Καναδά ανέλθει σε 22%, ενώ στην Ιαπωνία είναι 18%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στην εμπορική στρατηγική που εκδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στις Βρυξέλλες δηλώνει σαφώς ότι «ενώ η αγορά μας είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό ανοικτή, των συνεργατών μας εμπορικών σημαντικές είναι πολύ μικρότερο βαθμό, ιδίως σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο".
Κίνα βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που επικρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πεκίνο έχει ακόμη υπογράψει τη Συμφωνία περί Δημοσίων Συμβάσεων (ΣΔΣ), η οποία είναι μια εθελοντική δέσμευση για άνοιγμα των εθνικών αγορών δημοσίων συμβάσεων προς τα μέλη του ΠΟΕ.
«Είμαστε πιέζουν για την πρόωρη προσχώρηση της Κίνας στον ΣΔΣ με βάση μια φιλόδοξη προσφορά, σύμφωνα με την κινεζική δεσμεύσεις προσχώρησης στον ΠΟΕ", δηλώνει στο έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΕΠΌΜΕΝΑ ΒΉΜΑΤΑ
- 31 Γενάρη 2011: Λήξη της προθεσμίας για τη διαβούλευση σχετικά με τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.
- 18 Απρ, 2011: Λήξη της προθεσμίας για τη διαβούλευση επί αγορά δημοσίων συμβάσεων.
- 30 του Ιουνίου 2011: συνέδριο υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες, στη μεταρρύθμιση της δημόσιας προμήθειας.