13 Ιαν 2011

ΕΛ.ΑΣ. - Τρομοκρατία Χάλασε ο «φούρνος», σχόλασαν οι έρευνες !!

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ | ΤΟ ΒΗΜΑ

Η έρευνα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. για τη δράση της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» και για άλλες ένοπλες οργανώσεις στην Ελλάδα παρουσιάζει στασιμότητα λόγω επικίνδυνων αναθυμιάσεων στον... φούρνο με τα αποτυπώματα! Οι συσκευές ελέγχου αποτυπωμάτων λόγω προβληματικής εγκατάστασης και άλλων τεχνικών ζητημάτων προκαλούν έκλυση δηλητηριωδών αερίων.

Αποτέλεσμα είναι να έχει σταματήσει τις τελευταίες εβδομάδες σε μεγάλο μέρος της η έρευνα για την ταυτοποίηση υπόπτων στις οπλαποθήκες μελών ενόπλων οργανώσεων. Kαι αυτό διότι, εκτός των άλλων, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστούν δηλητηρίαση οι αστυνομικοί που αναλύουν τα ευρήματα. Αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν ζητήσει την άμεση επίλυση του προβλήματος, αφού παρουσιάζεται σημαντική υστέρηση στις έρευνες για τη νέα γενιά αντάρτικου πόλης. ?Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου, «το πρόβλημα παρουσιάστηκε στο Τμήμα Εξερευνήσεων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων, το οποίο αναλαμβάνει τον εντοπισμό και την ανάλυση αποτυπωμάτων. Συνολικά, κάθε χρόνο από τις έρευνες του τμήματος αυτού εντοπίζονται οι δράστες περίπου 1.500-1.700 παράνομων ενεργειών. Ενα τμήμα των αναζητήσεων αποτυπωμάτων γίνεται με τη χρήση ειδικής σκόνης που “αποκαλύπτει” αποτυπώματα κυρίως σε σταθερά αντικείμενα. Ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της αναζήτησης γίνεται με τη χρήση ειδικού θερμικού θαλάμου όπου αναπτύσσονται μεγάλες θερμοκρασίες και στο οποίο διοχετεύονται χημικές ουσίες _ όπως η επονομαζόμενη “κόλλα” _ που βοηθούν στην αποκάλυψη αποτυπωμάτων σε πωρώδεις επιφάνειες, δηλαδή σε έγγραφα, βιβλία και σε πολλά άλλα κινητά αντικείμενα. Τα αντικείμενα αυτά μεταφέρονται στον επονομαζόμενο “φούρνο αποτυπωμάτων” και έπειτα από χημική διεργασία περίπου 10-15 λεπτών αποκαλύπτονται στις πωρώδεις επιφάνειες αποτυπώματα που δεν μπορούν να ανιχνευθούν με άλλους τρόπους».

Ζημιά στη μετακόμιση

Οπως προκύπτει από την ίδια πηγή, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς προ μερικών μηνών των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων από τον 13ο όροφο του αστυνομικού μεγάρου της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε νέο υπερσύγχρονο κτίριο κοντά στον Κηφισό παρουσιάστηκε βλάβη στο συγκεκριμένο σύστημα. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διοχέτευση των δηλητηριωδών αερίων που παράγονται κατά τη διάρκεια της θερμικής και χημικής διεργασίας για την ανάδειξη των αποτυπωμάτων.

Αποτέλεσμα είναι μεγάλο μέρος αυτών των αερίων να βγαίνει από τον «φούρνο» στον χώρο των εργαστηρίων και να απειλείται η υγεία των αρμόδιων αστυνομικών. Ετσι λοιπόν καταβάλλονται από τους υπευθύνους των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων προσπάθειες για τη διόρθωση του προβλήματος και εκφράζεται η ελπίδα ότι θα υπάρξει αποκατάσταση της βλάβης σε λίγες ημέρες.

Ψάχνουν και υπολογιστές

Στο μέτωπο των ερευνών για το εγχώριο αντάρτικο πόλης κρίσιμο σημείο θεωρείται η εξέταση τουλάχιστον 20 ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες το τμήμα αυτό είχε ως κύριο ενδιαφέρον του την ανάλυση τριών σκληρών δίσκων από το ηλεκτρονικό ημερολόγιο του πρώην διοικητικού στελέχους της ΕΥΠ Μιχάλη Χριστοφοράκου, ύστερα από σχετική παραγγελία της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας το Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα που υπερβαίνει τις 15.000 σελίδες και το οποίο παραδόθηκε στη Βουλή.

http://www.tovima.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη