22 Ιαν 2011

"Σβήνοντας" το ζεστό χρήμα... σε τούρκικα λουτρά

Του Nicholas Hastings

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Όπως πολλές άλλες δημοφιλείς αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία αντιμετωπίζει πρόβλημα με το «ζεστό χρήμα».

Όμως σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες άλλων αναδυόμενων αγορών, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αντιμετωπίζει το πρόβλημα με ένα νέο διαφορετικό τρόπο.

Μειώνει, αντί να αυξάνει, τα επιτόκια και ελπίζει ότι η αύξηση των ελάχιστων αποθεματικών των τραπεζών θα «συγκρατήσει» την τοπική οικονομία.

Δεν υπάρχει κάποιο νέο αναφορικά με την αύξηση των απαιτήσεων για τα τραπεζικά αποθεματικά.

Η Κίνα έχει εφαρμόσει αυτή τη μέθοδο περιορισμού των πιστώσεων αρκετές φορές στα τελευταία ένα-δύο χρόνια σε μία προσπάθεια να ανακόψει την υπερθέρμανση της οικονομίας της.

Και, στον απόηχο της απόφασης της Τουρκίας, ο αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Alexei Ulyukayev, έχει ήδη υποδηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε και αυτή να κάνει χρήση της αύξησης των αποθεματικών των τραπεζών για να αντιμετωπίσει το ζεστό χρήμα και τα προβλήματα του πληθωρισμού.

Ωστόσο, το πρόβλημα για την Τουρκία είναι ότι, σε αντίθεση με την Κίνα, έχει καθεστώς κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας. Και στην περίπτωση που οι εισροές «ζεστού χρήματος» συνεχιστούν, η χώρα θα μπορούσε να χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι ροές «ζεστού χρήματος» έχουν εξελιχθεί σε ζήτημα καθώς οι διεθνείς επενδυτές έχουν… γυρίσει την πλάτη στις πιο παραδοσιακές αλλά με χαμηλότερες αποδόσεις αγορές των ανεπτυγμένες χωρών, προτιμώντας τις αγορές υψηλότερων αποδόσεων των αναδυόμενων κρατών που δεν έχουν πληγεί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι εισροές δεν έχουν μόνο συμβάλλει στην ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη, και στην αύξηση των πληθωριστικών κινδύνων, έχουν επίσης ωθήσει τα νομίσματα των κρατών αυτών σε σημαντική άνοδο τους τελευταίους μήνες, καθιστώντας τις εξαγωγές τους ακριβότερες.

Άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Βραζιλία, έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού αυξάνοντας τα επιτόκια και προειδοποιώντας ότι θα επιβάλλουν κεφαλαιακούς ελέγχους για να περιορίσουν τις εισροές που ωθούν σε άνοδο τα νομίσματά τους.

Η Τουρκία παρ’ όλα αυτά, εξέπληξε τις χρηματαγορές κάνοντας το αντίθετο. Μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας κατά 25 μονάδες βάσης στο 6,25% την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να κάνει την τουρκική λίρα λιγότερο ελκυστική για τους διεθνείς επενδυτές.

Ως αποτέλεσμα, το τουρκικό νόμισμα κινείται ήδη πτωτικά προς χαμηλό έξι μηνών έναντι του δολαρίου.

Δείτε πως το δολάριο έχει ανακάμψει έναντι της λίρας:



Τη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την αύξηση των απαιτούμενων τραπεζικών αποθεματικών με σκοπό τη συγκράτηση της πιστωτικής επέκτασης, τον περιορισμό της εγχώριας ζήτησης και με λίγη τύχη να ανακόψει την άνοδο του πληθωρισμού.

Στα χαρτιά, το σχέδιο για τον περιορισμό του «ζεστού χρήματος» δείχνει ελπιδοφόρο.

Σε τέτοιο βαθμό που ορισμένοι αναλυτές προτείνουν η Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες αγορές να λάβουν υπόψη το τουρκικό πείραμα. Μέχρι στιγμής, η πολιτική της Βραζιλίας το μόνο που έχει καταφέρει είναι να σταθεροποιήσει το νόμισμά της, το ρεάλ.

Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι στο δρόμο που διάλεξε η Τουρκία. Στην περίπτωση που συνεχιστούν οι ροές ζεστού χρήματος, η κεντρική τράπεζα ίσως αναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, αφήνοντας περιθώρια για σημαντικές αυξήσεις στον πληθωρισμό αν οι προσπάθειες περιορισμού των εγχώριων πιστώσεων δεν είναι επιτυχημένη.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας θα μπορούσε επίσης να γίνει πρόβλημα αν η συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών δεν αντισταθμίζεται πια από τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων.

Συνεπώς, δεδομένων των κινδύνων, είναι πιθανό να πάρει χρόνο πριν άλλες αναδυόμενες αγορές συνοδεύσουν την Τουρκία στα τουρκικά… λουτρά ζεστού χρήματος.

© Dow Jones Newswires
Πηγή:www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη