13 Ιαν 2011

Η άνοδος και η ΑΝΟΔΟΣ του δολαρίου Καναδά!

Του Nicholas Hastings

ΛΟΝΔΙΝΟ (Dow Jones)—Κοιτάξτε τον ξάδερφο από την επαρχία που έρχεται στην πόλη.

Για πολλά χρόνια, το δολάριο Καναδά ζούσε στη σκιά του αμερικανικού δολαρίου.

Όπως και η ίδια η χώρα, ήταν ένα νόμισμα που επηρεαζόταν σε μεγάλο βαθμό από τον πολύ ισχυρό γείτονα του νότου.

Τώρα ωστόσο, καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την χρηματοοικονομική κρίση, το καναδικό νόμισμα κινείται με τις δικές του δυνάμεις.

Το δολάριο Καναδά θεωρείται εναλλακτικό του αμερικανικού δολαρίου γιατί δεν έχει τα προβλήματα των αμερικανικών τραπεζών, εναλλακτικό του δολαρίου Αυστραλίας γιατί δεν έχει πλημμύρες και εναλλακτικό του ευρώ γιατί δεν έχει τα προβλήματα κρατικού χρέους.

Με την αξιολόγηση ΑΑΑ και μία οικονομία που εμφανίζει μία από τις καλύτερες επιστροφές από τη χρηματοοικονομική κρίση, ο Καναδάς όλο και περισσότερο θεωρείται ένας ελκυστικός προορισμός για τους διεθνείς επενδυτές.

Το δολάριο Καναδά έχει ήδη ενισχυθεί σημαντικά τους τελευταίους ένα-δύο μήνες, με το δολάριο ΗΠΑ να υποχωρεί σε χαμηλό 2,5 ετών αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι το ισχυρό νόμισμα αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, μέχρι στιγμής.

Στον αντίποδα, σύμφωνα με στοιχεία των τελευταίων ημερών, όπως η τριμηνιαία έκθεση της Bank of Canada για το επιχειρηματικό outlook, «δείχνουν» περαιτέρω βελτίωση της αγοράς εργασίας, συνέχιση της ανόδου των τιμών κατοικιών και προσδοκίες ότι ο πληθωρισμός τιμών καταναλωτή θα αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 2% μέσα στον επόμενο χρόνο.

Παρά το γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα του Καναδά δεν αναμένεται να αυξήσει σύντομα τα επιτόκια, στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας, η Bank of Canada ενδέχεται να υιοθετήσει από τώρα μία πιο αισιόδοξη στάση.

Στο μεταξύ, στο Νότο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δεινοπαθούν από την πολύ «ανώμαλη» ανάκαμψη, με τα επίπεδα απασχόλησης να απογοητεύουν, την αγορά κατοικίας να παραμένει αβέβαιη και τους φόβους αποπληθωρισμού να στοιχειώνουν την Federal Reserve. Αντί να αρχίζει να αποσύρει τις έκτακτες συνθήκες νομισματικής χαλάρωσης, η Fed εμμένει στη δέσμευσή της να τις διατηρήσει για όσο χρειαστεί.

Μεγάλο μέρος της δυναμικής της ανάκαμψης του Καναδά θα μπορούσε να αποδοθεί στην υγιή κατάσταση των καναδικών τραπεζών, οι οποίες σε αντίθεση με τις αμερικανικές, δεν είχαν «μολυνθεί» από την κρίση των στεγαστικών και συνέχισαν να δανείζουν στις εταιρείες του Καναδά. Σύμφωνα με την έκθεση της Bank of Canada, οι επιχειρήσεις έχουν ευκολότερη πρόσβαση στις πιστώσεις και αναμένουν επιτάχυνση των πωλήσεων.

Η θέση του καναδικού νομίσματος, ως νόμισμα εμπορευμάτων, έχει ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες, όχι μόνο λόγω του ενεργειακού χαρακτήρα της χώρας σε μία στιγμή που οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξάνονται, και αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται πάνω από τα 100 δολάριο το βαρέλι, αλλά και γιατί ο Καναδάς δεν είναι Αυστραλία, που είναι η άλλη μεγάλη παραγωγός εμπορευμάτων.

Αν και η Αυστραλία σημειώνει πιο ισχυρή και πιο ραγδαία ανάκαμψη σε σχέση με τις χώρες του G10, δεδομένου ότι η οικονομία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ασιατικές αγορές, το νόμισμα έχει διολισθήσει τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι ζημιές από τις άνευ προηγουμένου πλημμύρες στο Qeensland θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη του ΑΕΠ έως και κατά μία ποσοστιαία μονάδα αυτό το χρόνο ενώ οι ανησυχίες για μακροπρόθεσμη ζημιά στο μεταλλευτικό κλάδο της χώρας έχουν… ρίξει το «aussie» από το βάθρο του, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για περαιτέρω απώλειες, ιδιαίτερα έναντι του καναδικού νομίσματος.

Η κρίση κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη καθιστά πιο ευνοϊκές τις συνθήκες για το δολάριο Καναδά, καθώς οι διεθνείς επενδυτές συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές του ευρώ.

Αντί απλώς να στρέφονται προς το αμερικανικό δολάριο, δείχνουν πλέον μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο νόμισμα βόρεια των συνόρων που κάποτε δεν κέρδιζε την προσοχή και σπάνια θεωρείτο εναλλακτική λύση για το νόμισμα του νότου.

© Dow Jones Newswires | http://www.capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη