9 Φεβ 2011

Μιλτιάδης Έβερτ (Αθήνα, 12 Μαΐου 1939 - Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011)


Καλό ταξίδι

Έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 6 Ιανουαρίου διασωληνομένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς είχε εμφανίσει συμπτώματα εμφράγματος, δηλαδή πόνο στην πλάτη και δυσφορία. Η κατάσταση της υγείας του ήταν στάσιμη για αρκετές ημέρες και χαρακτηριζόταν σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς, καθώς έπασχε και από χρόνια νεφρική νόσο. Σύμφωνα με τους γιατρούς, κατέληξε αιτιολογία πολυοργανικής ανεπάρκειας.
Ο Μιλτιάδης Εβερτ γεννήθηκε στην Αθήνα τις 12 Μαΐου του 1939. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική ήταν οικονομικός και διοικητικός διευθυντής μεγάλων βιομηχανιών και οργανωτής Επιχειρήσεων και Τραπεζών.
Είχε εργαστεί ως οικονομικός σύμβουλος στην Εμπορική Τράπεζα και ως οικονομικός και διοικητικός διευθυντής στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Νέας Δημοκρατίας. Το 1974 έβαλε για πρώτη φορά υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα συμμετείχε για πρώτη φορά σε κυβερνητικό σχήμα ως υφυπουργός Οικονομικών.

Το 1977 εξελέγη πρώτος βουλευτής στην Α΄ περιφέρεια της Αθήνας και το 1985 τοποθετήθηκε επικεφαλής της λίστας και επανεξελέγη βουλευτής στην Α΄ Αθηνών.
Το 1986 στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου εξελέγη δήμαρχος Αθηναίων.
Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 έως τις 3 Μαΐου 1989 οπότε και παραιτήθηκε για να θέσει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές.
Επί της δημαρχείας του δημιουργήθηκε ο «9,84» ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα και προχώρησε σε πολλές καινοτομίες και παρεμβάσεις στη διοίκηση, το περιβάλλον, την τέχνη, τον πολιτισμό και την υγεία.
Στις δημοτικές εκλογές της 14ης Οκτωβρίου 1990 συμμετείχε και εξελέγη πρώτος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με το συνδυασμό «Νέα Αθήνα» του Αντώνη Τρίτση, που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη διετέλεσε υπουργός Προεδρίας.
Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων. (Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έλαβε 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανένα υποψήφιο).

Παρέμεινε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι τις 21 Μαρτίου του 1997 όπου και κατά τη διάρκεία του 4ο Συνεδρίου της Παράταξης εξελέγη Πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη