27 Φεβ 2011

Θα χρειαστούμε και νέο δάνειο το 2012 !!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ | ΒΗΜΑ

Χρονικό περιθώριο ενός έτους έχει η χώρα για να επιστρέψει στις αγορές, διαφορετικά θα χρειαστεί και νέο πακέτο βοήθειας από την τρόικα. Και τούτο διότι, με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από τη βοήθεια των 110 δισ. ευρώ επαρκούν για να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2011 και μέρος αυτών του επόμενου χρόνου. Το ζήτημα επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στην... Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους την περασμένη Τρίτη. «Αν δεν πάρετε μέτρα για να ενισχύσετε τον μηχανισμό, θα χρειαστούμε και άλλο πακέτο» φέρεται να είπε στη γερμανίδα καγκελάριο. Βεβαίως, η λήψη μέτρων ειδικά για την Ελλάδα είναι κάτι που το Βερολίνο θέλει να αποφύγει, καθώς προκρίνει και προωθεί την επίλυση του ελληνικού προβλήματος μέσω μιας συνολικής λύσης.

Στο επικαιροποιημένο μνημόνιο αναφέρεται ότι «οι εκταμιεύσεις από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και από το ΔΝΤ αναμένεται να καλύψουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τις ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2011 και να συνεισφέρουν σημαντικά στις δανειακές ανάγκες του 2012». Και αυτό, όπως σημειώνεται, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα θα είναι σε θέση να αναχρηματοδοτεί τα έντοκα γραμμάτια που λήγουν στη διάρκεια του έτους. Σε αντίθετη περίπτωση, τα 57 δισ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα εξαντληθούν νωρίτερα. «Αν αναχρηματοδοτούνται τα έντοκα, τα χρήματα της βοήθειας καλύπτουν τις ανάγκες μέχρι τον Μάιο του 2012» αναφέρουν πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις δανειακές υποχρεώσεις του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι το πακέτο των 110 δισ. ευρώ θα τελειώσει έναν χρόνο νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις της τρόικας, η οποία φαίνεται πως έπεσε έξω ακόμα μια φορά. Στον αρχικό σχεδιασμό προβλεπόταν ότι η χώρα θα έβγαινε στην αγορά σταδιακά από το 2011 και θα κάλυπτε μέρος των δανειακών της αναγκών πουλώντας ομόλογα και πως η χρηματοδότηση από το πακέτο των 110 ευρώ θα ολοκληρωνόταν τον Μάιο του 2013. Με άλλα λόγια, η τρόικα προέβλεπε ότι η υλοποίηση του προγράμματος θα επέτρεπε στη χώρα την επιστροφή στις αγορές. Ομως αν και το 2010 πιάσαμε τον στόχο για το έλλειμμα και οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπονται στο μνημόνιο υλοποιούνται, έστω και με καθυστερήσεις, οι αγορές εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι όσο καθυστερεί η λύση για την ευρωπαϊκή κρίση τόσο θα απομακρύνεται η δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. «Η επιστροφή στις αγορές και το κόστος δανεισμού θα εξαρτηθούν από το αν και κατά πόσον οι πιστωτές της χώρας θεωρούν ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο» αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα πρέπει να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω από το 120% από 140% που είναι σήμερα και να βαίνει μειούμενο. Κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί κυρίως από την επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

http://www.tovima.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη