Με έντονο ρυθμό και μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι φετινές προετοιμασίες για την 70η επέτειο του εορτασμού της Μάχης της Κρήτης από τον νέο δήμαρχο του Δήμου Πλατανιά, κ. Γιάννη Μαλανδράκη, με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, κ. Νίκο Δασκαλάκη - συνεπικουρούμενοι από...
πολλούς δημοτικούς συμβούλους και φορείς της περιοχής - σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων.
“Πέρασαν 70 χρόνια από τότε που σκοτείνιασε ο ουρανός της περιοχής μας με το σμήνος των γερμανικών μεταγωγικών και πολεμικών αεροπλάνων” τόνισε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά, κ. Νίκος Δασκαλάκης, που μας ξενάγησε στην περιοχή του πολεμικού ιστορικού αεροδρομίου του Μάλεμε αλλά και του ηρωικού Υψώματος 107 με το συμμαχικό πολυβολείο καθώς επίσης και στο Γερμανικό Νεκροταφείο επισημαίνοντας με παράπονο, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Για ό,τι δεν έγινε όλα αυτά τα χρόνια κάνουμε εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή αναδεικνύοντας ιστορικές εγκαταλειμμένες τοποθεσίες που έπρεπε να είχαν άλλη όψη και όχι αυτή που έχουν σήμερα. Το Μάλεμε έγινε παγκοσμίως γνωστό για τις μεγάλες μάχες που έγιναν στην περιοχή το 1941 μεταξύ των Γερμανών εισβολέων από τη μια και από τους Έλληνες με τις συμμαχικές δυνάμεις που υπερασπίζονταν το αεροδρόμιο από την άλλη. Νότια του αεροδρομίου ανηφορίζοντας για το χωριό Βλαχερωνίτισσα συναντάμε το ύψωμα με την ονομασία 107, όπου υπήρχε το ελληνοσυμμαχικό πολυβολείο το οποίο προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στους Γερμανούς. Όσο κι αν ήταν σθεναρή η αντίσταση οι εισβολείς ήταν πολλοί και το ύψωμα παρά την ηρωική αντίσταση των ανδρών του καταλήφθηκε τη 2η μέρα και από τότε έπεσε ολόκληρη η Κρήτη. Το πολυβολείο, δυστυχώς, παραμένει εγκαταλελειμμένο, ενώ πρόκειται για ένα μνημείο… Αυτά, όσον αφορά τη Μάχη της Κρήτης. Το Μάλεμε, όμως, έχει και πιο παλιά ιστορία σύμφωνα με τα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί δίχως να έχουν αξιοποιηθεί ακόμα. Ο Δήμος Πλατανιά είναι αποφασισμένος ν’ αναδείξει και να προβάλει όλη την περιφέρειά του γι’ αυτό αλλάζει σελίδα καλώντας όλους τους δημότες για συνεργασία. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Πολιτιστικού Πάρκου και τους δρόμους Πολιτισμού που έχουμε σχεδιάσει να υλοποιήσουμε, για τη συγκεκριμένη περιοχή είναι και η επίτευξη εντός του εσωτερικού χώρου του παλιού πολεμικού αεροδρομίου ένα Μουσείο για τη Μάχη της Κρήτης, το Ύψωμα 107, ο υστερομινωϊκός θολωτός τάφος λίγες εκατοντάδες μέτρα παρακάτω από το Γερμανικό Νεκροταφείο στην τοποθεσία «Καυκάλες» κ.ά.”
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μάλεμε, κ. Απόστολος Παρασκάκης, συμπλήρωσε τα εξής: “Ο θολωτός τάφος του Μάλεμε βρίσκεται περίπου 17 χλμ. δυτικά των Χανίων πλησίον του Γερμανικού Νεκροταφείου και ανασκάφηκε το 1966 από τον τότε έφορο Αρχαιοτήτων κ. Δαβάρα. Πρόκειται για έναν αξιόλογο κτιστό τάφο, που χρονολογείται στην ΥΜ ΙΙΙ Β’ περίοδο. Ο θάλαμος προσεκτικά κτισμένος από ογκόλιθους πωρολίθου έχει τετράγωνη κάτοψη και φαίνεται ότι κατέληγε σε πυραμιδοειδή στέγη. Η πρόσβαση γινόταν από μεγάλο δρόμο με μήκος δεκατεσσάρων περίπου μέτρων”. Τελειώνοντας, υπενθύμισε ότι το Ύψωμα 107 είναι στρατιωτικός όρος, που σημαίνει ότι τόσα μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν το πολυβολείο και ακόμα ότι ο δρόμος για το Γερμανικό Νεκροταφείο πρέπει να διαπλατυνθεί, αφού από χρόνια έχουν γίνει οι απαλλοτριώσεις”.
Στη συνέχεια συναντήσαμε την υπεύθυνη του χώρου, κα Ναταλία Επιτροπάκη, η οποία είπε τα εξής: “Το Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο του Μάλεμε είναι ένα από τα δύο που βρίσκονται στην Ελλάδα με τάφους Γερμανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην Ελλάδα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το άλλο Γερμανικό Νεκροταφείο Διονύσου –Ρεπεντόζης είναι στην Αττική. Η φροντίδα των νεκροταφείων γίνεται από τον Σύνδεσμο Φροντίδας Τάφων Πολέμου ( Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge e.V. ), έναν ιδιωτικό Σύλλογο με έδρα το Κάσσελ, με εντολή της Γερμανικής Κυβέρνησης. Ο Σύλλογος έχει αναλάβει τη φροντίδα παρόμοιων νεκροταφείων σε όλο τον κόσμο. Επίσης, θέλω να επισημάνω την ανάγκη διαπλάτυνσης της κεντρικής οδού από και προς το Γερμανικό Νεκροταφείο με πρόβλεψη μια ειδικής λωρίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες”.
Ο αντιδήμαρχος κ. Νίκος Δασκαλάκης, με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μάλεμε, κ. Απόστολο Παρασκάκη, στην είσοδο του διαδρόμου για τον αρχαίο τάφο. Στην άλλη φωτογραφία διακρίνεται το άνοιγμα της οροφής του τάφου που έχει γκρεμιστεί.
Περισσότερες φωτογραφίες θα δείτε εδώ: http://www.yanniskakanos.gr/reportaz/politistika/967.htm