7 Φεβ 2011

Χρήστος Μάτης: "Η αλλαγή στο Δήμο Θεσσαλονίκης, πρέπει να πετύχει"

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΔΡΥΤΙΚΉ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ "ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 2010"
Φίλες και φίλοι,

Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Είναι τιμή για μένα να απευθύνομαι, εκ μέρους της παράταξης μας, σε ένα κοινό ευαίσθητων ανιδιοτελών ανθρώπων, που τους ενώνει ένας εξαιρετικά ευγενής...
 στόχος: Να αλλάξουν την πόλη τους.

Είναι αλήθεια ότι στην προεκλογική περίοδο βρεθήκαμε πολλές φορές σε εντάσεις.

Ήταν φυσικό, διότι απευθυνόμασταν στο ίδιο ακροατήριο. Προσπαθούσαμε να αντλήσουμε ψήφους και δύναμη από τους ανθρώπους, που ήθελαν να αλλάξει η πόλη πορεία και κατεύθυνση.

Στην τελευταία ερώτηση που κάναμε στο Γιάννη Μπουτάρη στη συνάντηση της 12ης Νοεμβρίου, δύο ημέρες πριν από το δεύτερο γύρο των εκλογών, τον είχα ρωτήσει: Πως θα προσπαθήσεις να εκφράσεις το ρεύμα της αλλαγής σε επίπεδο διοίκησης;

Είχε απαντήσει ότι θα καθίσουμε να συζητήσουμε σαν άνθρωποι. Οι αποφάσεις θα είναι ομόφωνες, η ευθύνη της διοίκησης. Δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας αν δεν έχουμε τον κόσμο μαζί. Αν δεν έλθουμε όλοι μαζί, χάσαμε όλοι μαζί.

Είναι έτσι! Οι δύο παρατάξεις ισχυριστήκαμε, ότι μπορεί η πόλη να είναι διαφορετική. Και μένει να αποδειχτεί αυτό σε όφελος των πολλών. Για να πετύχουμε χρειάζεται η ενεργοποίηση τους. Με Γενικές Συνελεύσεις στις γειτονιές, στις Δημοτικές Κοινότητες, με Συμμετοχικό Προϋπολογισμό. Χρειάζεται μία Ριζική Αλλαγή των σχέσεων Διοίκησης - Πολιτών και σε αυτήν θα είμαστε μαζί.

Ας μην κρυβόμαστε. Από τις φιλικές στη ΝΔ διοικήσεις, τα τελευταία 24 χρόνια, πολλοί είχαν ωφεληθεί, για να βολευτούν λίγοι. Και γι’ αυτό η νίκη των ιδεών μας το Νοέμβριο ήταν διχαστική. Οι πολίτες είπαν ‘’ναι’’ στην αλλαγή με μία οριακή πλειοψηφία.

Τους πολλούς πρέπει να τους κερδίσουμε κι ας ήταν οι ωφελημένοι. Για να αποφύγουμε το διχασμό της πόλης.

Σ’ αυτήν την αλλαγή πορευόμαστε μαζί σε μια προσπάθεια συνεννόησης και συναινετικής λήψης αποφάσεων από το σύνολο των δυνάμεων του Δ.Σ., των κινημάτων της πόλης και των ενεργών πολιτών. Κι έχουμε και παραδείγματα. Σας δίνω ένα: Κάναμε μία εκδήλωση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και θέσαμε στη διάθεση της διοίκησης όλους τους ανθρώπους, που ενεπλάκησαν σε αυτήν καταθέτοντας ιδέες. Ο Σάκης Καβακόπουλος ανταποκρίθηκε αμέσως σε μία πρόσκληση του δημάρχου για τα ογκώδη αντικείμενα.

Εμείς θέλουμε η διοίκηση να πετύχει. Πρέπει να εφαρμόσει τις ιδέες που επαγγέλθηκε, δεν είχαν εφαρμοστεί ποτέ και η πόλη έχει έλθει στο σημερινό της αδιέξοδο. Κι ας αποτύχει η στρατηγική επιλογή μας για αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές. Διότι αν αποτύχει η διοίκηση, θα υποχωρήσει τόσο το ρεύμα της αλλαγής, όσο και η καθημερινότητα όλων μας. Δεν έχω καμία διάθεση να ισχυριστώ, ότι οι ιδέες μας δεν παράγουν αποτέλεσμα, επειδή ο Γιάννης δεν μπορεί να τις εφαρμόσει, ενώ αν ήμουν εγώ δήμαρχος, θα είχαν επιλυθεί τα πάντα.

Ο Γιάννης προσπαθεί να πετύχει το πολιτικά ακατόρθωτο. Να έχει την απόλυτη στήριξη της παράταξης του, αφήνοντας τους ανθρώπους της ελεύθερους να έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν της διοίκησης. Και αυτό έχει ενισχύσει τη συσπείρωση της, τη συσπείρωση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα αποδειχτεί τυφλή, αλλά θα είναι γόνιμη, κυρίως όταν η διοίκηση κάνει λάθη. Η επισήμανση των λαθών δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι συμπολίτευση, όταν γίνεται με στόχο τη διόρθωση τους και όχι την καταρράκωση αυτών που τα έκαναν.

Και στο πλαίσιο αυτό είπαμε, ότι οι πρόσφατες απολύσεις στο TV100 ήταν λάθος, γιατί δόθηκε λάθος μήνυμα. Αμφισβητώ το συμβολικό χαρακτήρα των απολύσεων. Προτιμώ τον ουσιαστικό τους. Τα ηθικά θέματα, εφόσον υπάρχουν, πρέπει να αναδεικνύονται.

Η κρίση που βιώνουμε έχει μία παράπλευρη ωφέλεια. Δεν μπορεί να ισχύσει πλέον το μοντέλο διοίκησης που δοκιμάσαμε επί 24 χρόνια και στηριζόταν στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Σήμερα, χωρίς το δημόσιο χρήμα να ρέει, ατομοκεντρικές αποφάσεις, που ποτέ δεν έπρεπε να λαμβάνονται, τώρα ούτε καν μπορούν να λαμβάνονται. Η διοίκηση πρέπει να κάνει πολιτική με αποφάσεις που λαμβάνονται σε όφελος των πολλών. Και αυτοί οι πολλοί πρέπει να έχουν ιδέες και απόψεις. Προτάσεις, παρέμβαση. Και γι’ αυτό η παράταξη που στηρίζει τη διοίκηση πρέπει να είναι ισχυρή και αυτόνομη.

Στο πλαίσιο αυτό εγώ δε φοβάμαι τα κόμματα. Τα κόμματα δρουν μέσα στην κοινωνία και τους πολίτες. Όχι για να καθοδηγούν τις παρατάξεις του δήμου και προφανώς όχι για να αναφέρεται σε αυτά και να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις τους η διοίκηση του δήμου, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Αλλά δε μπορούμε να απαξιώνουμε το ρόλο τους.

Μου άρεσε όταν διάβασα ότι τη διαχείριση της νέας πρωτοβουλίας θα έχουν άνθρωποι που δεν θα εμπλέκονται στη διοίκηση. Φαντάζομαι ότι εννοείτε στην καθημερινότητα της διοίκησης και στο αν πρέπει ο υπάλληλος α’ να πάει εκεί και ο β’ να γίνει διευθυντής. Οι αιρετοί θέτουν κανόνες, αρχές, στόχους, στο πλαίσιο του νόμου και εποπτεύουν την εφαρμογή τους από τους υπηρεσιακούς, οι οποίοι κρίνονται με βάση την τήρηση των κανόνων και την επιτυχή ή όχι υλοποίηση των στόχων. Κρίνονται, αμείβονται, τιμωρούνται.

Είμαι βέβαιος ότι η διοίκηση χρειάζεται μία ισχυρή παράταξη, που να είναι όχι μόνο η φωνή της κοινωνίας, αλλά και ο καθοριστικός μοχλός για τη χάραξη της πολιτικής.

Γι’ αυτό σας ευχόμαστε καλή επιτυχία. Γιατί η αλλαγή στο δήμο Θεσσαλονίκης πρέπει να πετύχει.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη