7 Φεβ 2011

Η ΝΔ Θεσσαλονίκης για την Υγεία

Η σημερινή κατάσταση στο ΕΣΥ, ιδίως σε μερικές περιφερειακές μονάδες δεν προσφέρει με ασφάλεια τη βεβαιότητα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες που απαιτούνται, καταγγέλλει η ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Σε συνέντευξη τύπου στελεχών του κόμματος, τονίστηκε ότι το σκηνικό είναι προβληματικό σε όλους τους τομείς, ενώ οι τελευταίες πρωτοβουλίες του αρμόδιου υπουργού Αν. Λομβέρδου, παρά το γεγονός ότι «είναι οι πρώτες πραγματικά κεντροδεξιές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ από της σύστασής του», όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΕ ΝΔ Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εισάγουν «από την πίσω πόρτα» ρυθμίσεις ιδιαίτερα αρνητικές.
Αναλυτικά, τα στελέχη της ΝΔ σημείωσαν:

Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής
- Η κυβέρνηση στους προϋπολογισμούς 2010-11 μείωσε τις πιστώσεις για την υγεία.
- Υποστελέχωση σημαντικών υπηρεσιών ταλαιπωρεί χιλιάδες Έλληνες.
- Οι εξαγγελίες για προσλήψεις δεν υλοποιήθηκαν, παρά την εξαίρεση της Υγείας από το Μνημόνιο. Ενώ Λομβέρδος ανακοίνωσε ότι από το 2011 αυτό θα πάψει να ισχύει.
- Οι ουρές αναμονής τριτοκοσμικές, οι συνθήκες τραγικές, τα ραντεβού μετά 1-3 μήνες.
- Τα χειρουργικά υλικά λόγω περικοπών είναι χαμηλής ποιότητας (κινέζικα, ταϊβανέζικα).
- Η δυτική Θεσσαλονίκη, παρά την πολεοδομική επέκταση και την αύξηση του πληθυσμού δεν έχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες εκτός από δύο (Ευόσμου και Αμπελοκήπων), που δυσλειτουργούν λόγω υποστελέχωσης. Ειδικότερα στο «Παπαγεωργίου» προσέρχονται ασθενείς από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, κάτι που δυσχεραίνει. Το ΙΚΑ Ευόσμου δεν έχει ακτινολόγο.
- Στον ΟΠΑΔ Θεσσαλονίκης προσέρχονται καθημερινά 1000-1200 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες ουρές και ταλαιπωρία του κοινού.
- Στο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης λείπουν 300 γιατροί. Τα ραντεβού γίνονται μετά από 40-80 μέρες.
Στις 1860 θέσεις μονίμων υπολογίζονται τα κενά στο ΙΚΑ.

Δημήτρης Τσάμης, γραμματέας ΕΚΟ γιατρών
- Η αναξιοπιστία του υπουργού είναι ο κυριότερος λόγος που γεννά την αναστάτωση στο χώρο της υγείας. Δεν υπάρχει εξαγγελία που δεν ανακλήθηκε ή διαψεύστηκε. Η αρχή έγινε με τη διαβεβαίωση ότι θα καταβληθούν τα χρήματα στους συμβεβλημένους γιατρούς, κάτι που δεν έγινε εδώ και ένα χρόνο.
- Η ρύθμιση για κάλυψη των ασφαλισμένων του ΙΚΑ από ιδιώτες γιατρούς είναι νομικά έωλη, οικονομικά ακάλυπτη και θα οδηγήσει στην ίδια κοροϊδία για περισσότερους ανθρώπους.
Μόνο στους γιατρούς της Θεσσαλονίκης οφείλονται περισσότερα από 35 εκ. ευρώ.
Η υπόσχεση ότι οι συμβάσεις γιατρών θα ανανεωθούν μέχρι το Δεκέμβριο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Νίκος Κουσκουράνης, εκπρόσωπος ΕΚΟ οδοντιάτρων
- Η καταγγελία των συμβάσεων από την πλευρά μας το 1987 μας έσωσε από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι άλλοι γιατροί.
- Κάνω έκκληση να παρουσιαστεί και από τη ΝΔ το βασικό πρόγραμμα μας για το χώρο της υγείας.
- Και εμείς οι συνδικαλιστές έχουμε τις ευθύνες μας για την κατάσταση. Χρειάζεται αναθεώρηση αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός στη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων και της συνδικαλιστικής δράσης.

Γεωργία Γάκη- Παπαϊωάννου, γραμματέας ΕΚΟ Νοσοκομειακών Γιατρών
- Το νομοσχέδιο δεν αγγίζει τα μεγαλύτερα προβλήματα των νοσοκομείων.
- Οι γιατροί δεν αμείβονται για όλες τις εφημερίες τους, όπως ορίζει ο νόμος Ξενογιαννακοπούλου. Το σύστημα αυτό είναι ακριβότερο από το προηγούμενο.
- Απλήρωτη δουλική εργασία για χιλιάδες γιατρούς στα νοσοκομεία.
- Δεν καλύπτονται τα κενά στις θέσεις των γιατρών και εκκρεμούν προσλήψεις.
- Από τις 5000 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν καμία δεν έγινε μέχρι τώρα.
- Λείπουν πολλά φάρμακα από την αγορά και τα νοσοκομεία
- Ζητήθηκε μείωση 15% στους προϋπολογισμούς κλινικών.
- Η έλλειψη υλικών καθυστερεί χειρουργεία, αυξάνει μέρες νοσηλείας.
- Διώξεις μη ημετέρων, ό,τι θέλουν κάνουν με κομματικά κριτήρια παρά τους νόμους.
- Διατηρούμε πληθώρα εργαστηρίων πανεπιστημιακών κλινικών με χρηματοδότηση από προϋπολογισμό, ενώ θα έπρεπε να έχουν ερευνητικό χαρακτήρα και να χρηματοδοτούνται από προγράμματα. Η διακοπή λειτουργίας κάποιων θα βοηθούσε σημαντικά στην εξοικονόμηση κονδυλίων.

Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Θεσσαλονίκης της ΝΔ
Ο νέος νόμος ή είναι ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και μας λένε ψέματα ή εισάγει το σύστημα «Capitation» χωρίς αυτό να ανακοινώνεται στο Μνημόνιο και χωρίς καμία διαβούλευση.
Το ΕΣΥ είναι στα όρια του. Είναι από τα ελάχιστα δημόσια συστήματα στην Ευρώπη. Δημιουργούν προβλήματα ακόμη και στην ασφαλή παροχή υπηρεσιών υγείας. Ιδίως σε κάποιες περιφερειακές μονάδες η κατάσταση είναι τέτοια που ίσως και να μην υπάρχει εκείνη η βεβαιότητα ότι στο ΕΣΥ παρέχει σωστές υπηρεσίες.
Στο χώρο της υγείας πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις. Κάποιες από τις έννοιες που εισάγονται είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το νομοσχέδιο Λομβέρδου είναι η πρώτη πραγματικά κεντροδεξιά παρέμβαση στο ΕΣΥ από συστάσεώς του.
Απευθύνω πρόσκληση στον ομόλογο μου του ΠΑΣΟΚ, του γραμματέα της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, που είναι και γιατρός, ώστε να συζητήσουμε σε μία ημερίδα για το πώς μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.
Πρέπει να υπάρχει πάνω από όλα στις κινητοποιήσεις των θιγόμενων, σεβασμός στις ανάγκες του κοινού.
Επί ΝΔ έγιναν ουσιαστικές προσπάθειες, όπως στον τομέα των προμηθειών αλλά δεν κάναμε όσα έπρεπε όπως και στους άλλους τομείς.
Στη συνέντευξη παρών ήταν και ο Στάθης Κωνσταντινίδης, υπεύθυνος θεματικού κύκλου Υγείας.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης
Η ΝΔ επιδιώκει βαθιά ανανέωση στον ΙΣΘ και γι’ αυτό δεν αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη η στενή κομματική περιχαράκωση γιατί ζούμε σε μία εποχή συγκλίσεων, σημείωσε ο κ. Τσάμης, ενώ ο κ. Βαρτζόπουλος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ανακοίνωση για το ποιον θα στηρίξει στις επικείμενες εκλογές.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη