17 Φεβ 2011

Αράπογλου και Παπαγεωργόπουλος συμφωνούν !

Στα χάλια, της ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ή καλύτερα ..ΚΕΝΟΤΟΜΙΑΣ.
Γιατί περί κενού πρόκειται...

Χρύσα Αράπογλου: «Η μακροχρόνια περιπέτεια της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης»

Έχουν περάσει περισσότερα από έξι χρόνια από την αρχική (πρωθυπουργική) εξαγγελία και τεσσεράμισι από την ψήφιση του ν. 3489/2006 για τη δημιουργία της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης. Μιας περιοχής που θα συνέβαλε καθοριστικά στην προσέλκυση ή στη δημιουργία καινοτομικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, στην υποβοήθηση και στην ...
ανάδειξή τους. Ουσιαστικά όμως δεν έχει γίνει τίποτα καθώς ούτε πρακτικά ζητήματα έχουν διευθετηθεί ούτε κονδύλια έχουν δεσμευτεί, γεγονός που οδήγησε σε «αλυσίδα» παραιτήσεων, δύο Προέδρων του Διοικητικού Συμβούλιου και - προσφάτως – του, μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού προσληφθέντα, Διευθύνοντα Συμβούλου της.

Οι ασάφειες και τα προβλήματα ξεκινούν από το πρώτο άρθρο του ιδρυτικού νόμου της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης που αφορά στην οριοθέτησή της «…εντός των διοικητικών ορίων του Νομού Θεσσαλονίκης…». Από τον τότε πρωθυπουργό προσδιορίζεται γενικώς και αορίστως στην ανατολική Θεσσαλονίκη. Η εξαγγελία για την παραχώρηση 500 στρεμμάτων από το πρώην στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σέδες που έγινε το καλοκαίρι του 2005, δεν υλοποιήθηκε. Συζήτηση έχει γίνει και για 300 στρέμματα του ΕΘΙΑΓΕ στην περιοχή της Θέρμης, που έφθασε μέχρι τη σύνταξη μνημονίου για τα ανταλλάγματα μεταξύ της ΖΚΑΙΘ και του Ινστιτούτου, χωρίς ωστόσο να προχωρήσει η διαδικασία παραχώρησης χρήσης δημόσιας γης από τα αρμόδια Υπουργεία.

Το επόμενο, το άρθρο 2 του ιδρυτικού νόμου 3489, έχει τίτλο «Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης» το οποίο, όπως περιγράφεται «…αποτελεί μεσο-μακροπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης, με σαφείς αναπτυξιακούς σκοπούς και συγκεκριμένη μεθοδολογία, περιέχει δε προτάσεις και παρεμβάσεις που συμβάλουν (…) στη λήψη νομοθετικών και κανονιστικών μέτρων, εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, που προάγουν και ενθαρρύνουν την ενσωμάτωση καινοτομιών στη λειτουργία επιχειρήσεων και φορέων και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας (…) καταρτίζεται από το Δ.Σ. της εταιρείας (…) εγκρίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης…». Αναφέρω επιλεκτικά ένα πολύ μικρό μέρος του άρθρου για να καταδειχθεί ότι παρόλο που από το Δ.Σ. της Α.Ζ.ΚΑΙ.Θ. υπήρξαν προτάσεις για τον καθορισμό του θεσμικού πλαισίου της Ζώνης, των κριτηρίων καινοτομίας και της χωροθέτησής της, δεν υπήρξε η έγκριση από τέσσερα συναρμόδια Υπουργεία. Αντίθετα, από Υπουργείο ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων τόσο η μελέτη του Στρατηγικού Σχεδίου όσο και η μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού, παρόλο που ρητά στο νόμο αναφέρεται ότι αυτά καταρτίζονται από το Δ.Σ. της εταιρείας.

Δεν συνεχίζω με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου καθώς, πώς να ορίσεις τους Θύλακες Υποδοχής Καινοτόμων Δράσεων (άρθρο 11) όταν δεν έχεις χώρο, πώς να προσλάβεις προσωπικό όταν δεν έχεις Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας (άρθρο 8), πώς να προσελκύσεις ενδιαφερόμενες εταιρείες χωρίς κίνητρα.

Με δυο λόγια, εδώ και τεσσεράμισι χρόνια έχει ιδρυθεί η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, χωρίς χώρο για να αναπτυχθεί, χωρίς θεσμικό πλαίσιο κινήτρων για εγκατάσταση ή ίδρυση καινοτόμων επιχειρήσεων, χωρίς Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Έχουμε δηλαδή μια ζώνη Καινοτομίας στα χαρτιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο παραιτηθείς Διευθύνων Σύμβουλος, ενώ συντάχθηκε ένα Σχέδιο Νόμου για τα κίνητρα που θα παρείχε η Ζ.ΚΑΙ.Θ. και υπήρχε σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. για να δοθεί «έγκριση ειδικού καθεστώτος», το Υπουργείο ζητούσε παρατάσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αποσυρθεί το Σχέδιο και να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Αν ευσταθεί αυτή η καταγγελία, εύλογα αναρωτιέται κανείς αν πραγματικά θέλουμε να λειτουργήσει η Ζώνη Καινοτομίας.

Και όλα αυτά τη στιγμή που όλοι συνομολογούμε την επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα μας βγάλει από την κρίση και θα βασίζεται στην έρευνα και την καινοτομία.

Τη στιγμή που σύμφωνα με δηλώσεις του παραιτηθέντος (τον Απρίλιο του 2009) Προέδρου, καθηγητή Ι. Βασάλου, ξένοι επενδυτές απέσυραν το ενδιαφέρον τους για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στη ζώνη, διαπιστώνοντας την πλήρη αδιαφορία και την τεράστια καθυστέρηση υλοποίησης του αρχικού σχεδιασμού.

Τη στιγμή που στη γειτονική Τουρκία, τα δύο τεχνολογικά πάρκα που διέθετε το 2001, έγιναν σήμερα και μετά τη θεσμοθέτηση παρομοίων Ζωνών Καινοτομίας, τριάντα δύο!!!

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

Πώς προσδιορίζεται εντέλει μια Ζώνη Καινοτομίας, τι σημαίνει και τι απαιτείται για την ύπαρξή της; Θέλουμε να αναπτυχθεί μια Ζώνη Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη;

Αν ναι, γιατί, τεσσεράμισι χρόνια μετά την (με Νόμο) ίδρυση της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας δεν παραχωρήθηκε η χρήση δημόσιας έκτασης, για την ανάπτυξή της;

Γιατί δεν έχουν ακόμη θεσμοθετηθεί κίνητρα ένταξης στη Ζ.ΚΑΙ.Θ.;

Γιατί δεν έγιναν όλες οι υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται για να λειτουργήσει και να γίνει ευρέως γνωστή ώστε να προσελκύσει ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις;

Ισχύουν οι καταγγελίες του παραιτηθέντος Διευθύνοντος Συμβούλου ότι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για την έγκριση ειδικού καθεστώτος, το τότε Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ζητούσε επανειλημμένως παρατάσεις με αποτέλεσμα στο τέλος να αποσυρθεί το σχέδιο και να σταματήσει η διαπραγμάτευση;

Επίσης

ΑΙΤΕΙΤΑΙ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Το Σχέδιο Στρατηγικής Ανάπτυξης της Ζ.ΚΑΙ.Θ.

Η αλληλογραφία μεταξύ Διοικητικού Συμβουλίου της Ζ.ΚΑΙ.Θ., του παραιτηθέντος Διευθύνοντος Συμβούλου και των Υπουργείων σχετικά με τη θεσμοθέτηση κινήτρων, τον ορισμό κριτηρίων καινοτομίας και τη χωροθέτηση της Ζώνης


Βασίλης Παπαγεωργόπουλος: "Αδικούν τη Θεσσαλονίκη και στο θέμα της Ζώνης Καινοτομίας"
« Έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληροι μήνες για να αντιληφθούν εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ότι με αποκλειστική ευθύνη της σημερινής Κυβέρνησης έχει ουσιαστικά ακυρωθεί το «δώρο» που είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη πριν τέσσερα χρόνια, να οριστεί δηλαδή με νόμο η περιοχή της Θεσσαλονίκης ως ο χώρος εκείνος ο οποίος θα φιλοξενούσε την μια και μοναδική σε όλη την Ελλάδα «Ζώνη Καινοτομίας»!.


Μια ενέργεια που έλυνε απαξ δια παντός το πρόβλημα της ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και θα δημιουργούσε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας!

Είναι φανερό ότι ορισμένοι δεν ήθελαν να ακούσουν τον τέως Δήμαρχο Θεσσαλονίκης που ως Πρόεδρος τότε της «Ζώνης Καινοτομίας» είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες καταγγελίες και είχε υποβάλει στην Κυβέρνηση την παραίτηση του, μη δεχόμενος άλλο την κοροϊδία εις βάρος της Θεσσαλονίκης.

Δεν άκουσαν τις καταγγελίες μου ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν δίδονται στη «Ζώνη Καινοτομίας» 500 στρέμ. παραπλεύρως του αεροδρομίου , ιδιοκτησίας της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου, που μάλιστα συμφωνούσε στην παραχώρηση.

Δεν άκουσαν τις καταγγελίες μου ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης δεν εδίδοντο απαντήσεις στις εισηγήσεις μας για τα «κίνητρα» και τα «κριτήρια» που έπρεπε να νομοθετηθούν για να προχωρήσει το εγχείρημα της «Ζώνη Καινοτομίας».

Δεν άκουσαν τις καταγγελίες μου ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης σταμάτησε ο διάλογος με την ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα.

Σήμερα και μετά από ένα ολόκληρο χρόνο, ορισμένοι ανακάλυψαν τις αυταπόδεικτες Κυβερνητικές ευθύνες.

Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να απολογηθεί γιατί αδίκησε και συνεχίζει να αδικεί την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά συγχρόνως να απολογηθούν και ορισμένοι εκπρόσωποι της Θεσσαλονίκης στη Βουλή, οι οποίοι με πολύ μεγάλη καθυστέρηση αντελήφθησαν αυτή την τεράστια αδικία.»
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη