23 Φεβ 2011

Νέα κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τις κρίσεις στις ένοπλες δυνάμεις

Εχθροπραξίες ξεκίνησαν χθες μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τις ετήσιες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες, σημειωτέον, δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει και ουδείς γνωρίζει με σαφήνεια αν θα πραγματοποιηθούν.

Με επιστολή που απέστειλε την Τρίτη στον πρόεδρο της ΝΔ, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο ...
υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, καταγγέλει τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «επιχείρησαν να παρέμβουν στις διαδικασίες των ετήσιων κρίσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που διενεργούνται κατά νόμον το Μάρτιο».

Κάνει επίσης λόγο για «θεσμικά, δηλαδή συνταγματικά και δημοκρατικά αδιανόητη προειδοποίηση, που δείχνει παντελή έλλειψη σεβασμού προς τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς αυτή κατά νόμον έχει την ευθύνη της αξιολόγησης των στελεχών».

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, κοινή δήλωση του επικεφαλής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, κ. Μ. Τζίμα και των αναπληρωτών του κκ. Αλ. Δερμεντζόπουλου και Στ. Γκίκα, στην οποία έκαναν αναφορά «στην περσινή εμπειρία των πρωτοφανών κομματικών κρίσεων» αλλά και για «πρωτοφανή κομματική άλωση των Ε.Δ. με τις επαναφορές στην ενέργεια γνωστών κομματικών αποστράτων, τις δυσμενείς κρίσεις πολλών άξιων αξιωματικών και τις αποστρατείες ικανότατων και εμπειρότατων στελεχών».

Στην ίδια δήλωση προειδοποιούσαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Άμυνας ότι δεν θα ανεχτούν «νέες κομματικές παρεμβάσεις στην Επετηρίδα των Αξιωματικών και αναξιοκρατικές κρίσεις».

Στην απαντητική του επιστολή πάντως, ο κ. Βενιζέλος αναρωτιέται για τον «προληπτικό χαρακτήρα» της δήλωσης των στελεχών της ΝΔ και αναρωτιέται αν η αξιωματική αντιπολίτευση «έχει καταταγμένα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με αδιαφανή και μη νόμιμα κριτήρια και με βάση αυτά τα στοιχεία αποφαίνεται πολιτικά εντός και εκτός Βουλής;».

Τέλος, ο κ. Βενιζέλος υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ προέβη σε κρίσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τον Αύγουστο του 2009 ενόψει των εκλογών «και προκειμένου να προκαταληφθεί η κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές», ενώ τονίζει «με τον νέο νόμο περι ιεραρχίας και προαγωγών θεσπίζονται πρωτοφανείς κανόνες διαφάνειας». Καλεί επίσης τον κ. Σαμαρά να θωρακίσουν μαζί την εφαρμογή του νέου νόμου.

ΤΟ ΒΗΜΑ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη