26 Φεβ 2011

Η "ομίχλη" του νομισματικού πολέμου

Μπορεί η κριτική για τη νομισματική πολιτική της Κίνας να συνεχίζεται αμείωτη εντός των ΗΠΑ, ωστόσο είναι οι ίδιες οι ΗΠΑ που χειραγωγούν την αγορά συναλλάγματος, μέσα από τις πολιτικές ποσοτικής χαλάρωσης, υποστηρίζει σε πρόσφατο άρθρο του ο βραβευμένος οικονομολόγος Avinash Persaud.

Ο Persaud παροτρύνει μάλιστα την αμερικανική ηγεσία να παραδειγματιστεί από τα επιτυχημένα μοντέλα της Κίνας και της Γερμανίας, αν παραμένει στόχος της η επιστροφή των ΗΠΑ σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, «αντί να προσπαθεί να εκτροχιάσει αυτές τις οικονομίες».

Χρησιμοποιώντας ως μέτρο ανταγωνιστικότητας μιας οικονομίας το εμπορικό ισοζύγιο, ο Persaud σχολιάζει ότι το ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας έφτασε στα τέλη του 2010 τα 184,5 δισεκατομμύρια δολάρια ή 3,6% του ΑΕΠ, ενώ διεθνώς υπάρχουν τουλάχιστον 10 οικονομίες των οποίων το εμπορικό πλεόνασμα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο. Μεταξύ αυτών και η «φτωχή σε φυσικούς πόρους», όπως σχολιάζει, Γερμανία, με το μεγαλύτερο ετήσιο εμπορικό πλεόνασμα παγκοσμίως σε απόλυτους όρους (205,4 δισ. δολάρια) που αντιστοιχεί στο 6% του ΑΕΠ της.

Η συνέχεια συο capital.gr
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη