16 Φεβ 2011

Η οικονομία «βουλιάζει» στην ύφεση χωρίς σχέδιο ανάπτυξης, εκτιμά η ΤτΕ

Τη χειρότερη επίδοση από το 1974 παρουσίασε η ελληνική οικονομία
Ζητάει άμεσα σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη και μείωση του χρέους
Του Σωτηρη Nικα
Τη χειρότερη επίδοση από το 1974 παρουσίασε η ελληνική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο του 2010, καθώς συρρικνώθηκε κατά 6,6% βάσει των εκτιμήσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Την ίδια ώρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Προβόπουλος, ..
μέσω της Εκθεσης Νομισματικής Πολιτικής, εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 3% το 2011, ίσως και παραπάνω και ζητά την άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων εκείνων που θα οδηγήσουν στην ανάκαμψη και τη μείωση του δημόσιου χρέους....


Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε τρίμηνο που περνάει η ελληνική οικονομία «βουλιάζει» ολοένα και περισσότερο στην ύφεση, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να εφαρμόσει κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας. Ετσι, γίνεται επιτακτικότερη η προτροπή του κ. Προβόπουλου για την εφαρμογή ενός συνεκτικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων (συμπληρωματικά με το Μνημόνιο) που θα επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης. Μεταρρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό των ελλειμμάτων, «σαρωτικές» αλλαγές σε εργασιακό, εκπαίδευση, επιχειρηματικό κλίμα, αποκρατικοποιήσεις και ενίσχυση επενδύσεων.

«Οσο πιο γρήγορα και σωστά προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τόσο πιο γρήγορα θα έλθει η ανάπτυξη» αναφέρει ο κ. Προβόπουλος στην Εκθεση. Μάλιστα, αν και αναγνωρίζει ότι ο νέος εργασιακός νόμος μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας, ασκεί κριτική σημειώνοντας ότι η «μέχρι σήμερα εμπειρία δείχνει ότι η εφαρμογή του νόμου μπορεί να προσκρούσει σε αντιστάσεις, με κίνδυνο να μειωθεί η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεών του». Ετσι, ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος με «συνέπεια» και να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από τους κοινωνικούς εταίρους.

Οπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ χθες, το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2010 μειώθηκε κατά 6,6%, ενώ προχώρησε στην αναθεώρηση των στοιχείων του ΑΕΠ από το 2005 και μετά. Βάσει των στοιχείων για το τελευταίο περσινό τρίμηνο, η ύφεση το 2010 ανήλθε στο 4,5%, όταν η πρόβλεψη ήταν ότι θα διαμορφωθεί στο 4,2%. Πάντως, και το 4,5% μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια, μόλις συμπεριληφθούν όλα τα τελικά στοιχεία για το διάστημα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2010.

Για να μπορέσει να ανακάμψει η Ελλάδα οι απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

1. Ο ταχύτερος περιορισμός των δημοσίων ελλειμμάτων όχι μόνο για δημοσιονομικούς, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους. Τα ελλείμματα οδηγούν σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού και η χρηματοδότησή τους αφαιρεί από την οικονομία πόρους που θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε παραγωγικές δραστηριότητες. Ταυτόχρονα, η διόγκωση ενός αναποτελεσματικού δημόσιου τομέα «εκτοπίζει» την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.

2. Η υλοποίηση «σαρωτικών» διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα ανατρέψουν «παρωχημένες δομές» και θα βελτιώσουν την ανταγωνιστική λειτουργία της οικονομίας. Πρόκειται για αλλαγές που θα αφορούν την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και την αύξηση των ευκαιριών απασχόλησης. Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση ανταγωνιστικών συνθηκών στις αγορές, την άρση των εμποδίων για τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.

3. Η προώθηση ενεργητικών πολιτικών για την ενίσχυση των επενδύσεων, με την αξιοποίηση των νέων νόμων για τα κίνητρα επενδύσεων και το ΕΤΕΑΝ, την ταχύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων μέσω του ΕΣΠΑ και την ενθάρρυνση της αποταμίευσης με την κατάλληλη φορολογική πολιτική.

4. Η εφαρμογή στοχευμένων επιλογών για την ενίσχυση της ανάπτυξης με βάση ένα δεσμευτικό, συνεκτικό Σχέδιο Δράσης για την Ανάπτυξη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_2_16/02/2011_432724
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη