20 Φεβ 2011

Ελληνική Μεγάλη Λαϊκή Σοσιαλιστική Τζαμαχιρία

[ή Σύνταγμα; Ποιο Σύνταγμα; ή γιατί σας ενοχλούσε ο Μουμπάρακ;]

Ακούγονται τελευταίως προτάσεις για τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος σε αντιδιαστολή προς την αναθεώρηση του υπάρχοντος. Ο ΓΑΜΑΠ γνωρίζει άριστα ότι το Σύνταγμα είναι λαστιχένιο και μπορεί και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, να το προσαρμόζουν στις ανάγκες της διατήρησής του στην εξουσία, όσο του επιτρέπουν οι πάτρονες [οι υπερατλαντικοί και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους], ώστε να μην κουράζεται πέρα του δέοντος το εκλογικό σώμα που χειραγωγείται κάθε φορά, ώστε να εκλέγει τον εκλεκτό τους.

Ας κάνουμε μία ιστορική αναδρομή: κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού την περίοδο 1974-1980 ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο και Εθναρχίδης αποκλειθείς. Βρισκόμαστε στην εποχή του «Καραμανλής ή τανκς». Έρραψε, λοιπόν, ένα Σύνταγμα στα μέτρα του, όπως ακριβώς είχε ράψει στα μέτρα του το Σύνταγμα του 1968 ο Γ. Παπαδόπουλος, και όρισε για Πρόεδρο την ορντινάντσα του, ήτοι τον Κ. Τσάτσο για να φυλάσσει ζεστό τον θρόνο μέχρι να φθάσει η ώρα που θα έχει κουρασθεί το εκλογικό σώμα από τη ΝΔ και να είναι έτοιμο να αναδείξει στον πρωθυπουργικό θώκο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Και ενώ οι εθνικές εκλογές έπρεπε να διεξαχθούν τον Νοέμβριο του 1978, ο πρωθυπουργός ζητεί από τον Πρόεδρο να προκηρύξει εκλογές λόγω σημαντικού εθνικού ζητήματος [Κυπριακό]. Ο Πρόεδρος διαπιστώνει ασμένως ότι υπάρχει μεγάλο εθνικό ζήτημα, ως ορίζει το Σύνταγμα, και προκηρύσσει εκλογές τον Νοέμβριο του 1977, τις οποίες, φυσικά, κερδίζει η ΝΔ. Όταν, όμως, ήλθε ώρα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μετεπήδησε στην Προεδρία και άφησε στο πόδι του τον πρόθυμο και πιστό υπηρέτη του Ράλλη να λουστεί την επερχόμενη βέβαιη ήττα τού 1981 [μοναδική φορά στη μεταπολίτευση που η Βουλή εξάντλησε την τετραετία, για την οποίαν εξελέγη].

Το 1985 ο παντοκράτωρ Ανδρέας διαβεβαίωσε, ως θρυλείται, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ότι θα τον ξαναπροτείνει ως Πρόεδρο. Την τελευταία στιγμή, όμως, ο Ανδρέας προτείνει τον Σαρτζετάκη για να δώσει μία τονωτική ένεση στους κουρασμένους από τα σκάνδαλα ψηφοφόρους του. Ο κόσμος ενθουσιάζεται πιστεύοντας ότι κάτι άλλο έρχεται, με δεδομένο ότι ο Σαρτζετάκης είναι ο αδιάφθορος ανακριτής της υπόθεσης της δολοφονίας του βουλευτή Λαμπράκη που δεν δίστασε να προφυλακίσει 4 στρατηγούς της αλήστου μνήμης Χωροφυλακής ως ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας. Υπάρχει αναβρασμός, όμως, στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, οπότε κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη Βουλή εμφανίζονται για πρώτη φορά τα έγχρωμα ψηφοδέλτια. Γαλάζια με το «ΝΑΙ», λευκά με το «ΟΧΙ». Ο έγκριτος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γ. Κασιμάτης [αυτός που ισχυρίζεται σήμερα πως το Μνημόνιο έχει καταλύσει το Σύνταγμα] και νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού δεν θίγεται από τη διαδικασία αυτή, όπου ένας λόχος πράσινων τυφεκιοφόρων [ο χαρακτηρισμός δεν είναι δικός μου. Ανήκει στον Λευτέρη Παπαδόπουλο και αναφέρεται στη σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, η οποία είναι ακόμη πιο πειθαρχημένη από εκείνη του 1985, και έχει έναν καταπληκτικό λοχαγό] ρίχνει τα γαλάζια ψηφοδέλτια χωρίς έστω και μία διαρροή και εκλέγει τον Χ. Σαρτζετάκη. Εξ αιτίας της τυπολατρείας του, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είναι αναγκαία όταν εφαρμόζουμε το Σύνταγμα, ο Χ. Σαρτζετάκης ρίχνεται βορά στους μεγαλοδημοσιογράφους και εκδότες, ώστε να γελοιοποιηθεί αρκούντως και, έτσι, να οδηγηθεί ενδεχομένως σε παραίτηση, και αποτελεί αντικείμενο δημόσιας κατακραυγής όταν αρνείται, ορθότατα, να δώσει χάρη στον δολοφόνο του συντρόφου του «Άγγελο».

Το 1990 ο Μητσοτάκης επαναφέρει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στον Προεδρικό θώκο, ο οποίος πείιθεται από τον Μητσοτάκη ότι υπάρχει μέγα εθνικό ζήτημα που επιβάλλει πρόωρες εκλογές, τις οποίες και προκηρύσσει για τον Οκτώβριο του 1993 για να τις κερδίσει ο Ανδρέα. Σημειωτέον ότι τις εκλογές αυτές είχε προαναγγείλει ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ από τη Βουλιαγμένη στα πλαίσια συνδιάσκεψης για το γιουγκοσλαβικό ζήτημα. Έλα, όμως, που το 1995 έχουμε πάλι εκλογή Προέδρου. Ο Ανδρέας κυβερνά ήδη από το 1993, όπως είπαμε, αλλά δεν είναι διατεθειμένος να ξαναπροτείνει για Πρόεδρο τον Σαρτζετάκη, ο οποίος είχε κακοκαρδίσει το κατεστημένο, εκδοτικό και μη, το οποίο κατακεραύνωνε ο Ανδρέας την περίοδο 1974-1981. Δεν προτείνει κάποιον και περιμένει να δει τί θα κάνουν τα άλλα κόμματα, αφού έχει μεν την πλειοψηφία, αλλά δεν διαθέτει 180 ψήφους. Τότε ο Α. Σαμαράς, Πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, προτείνει ως Πρόεδρο τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη ΝΔ και είχε φτιάξει δικό του μαγαζί [ΔΗΑΝΑ], το οποίο αναγκάσθηκε να διαλύσει, αφού είχε προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή υπηρεσία στον τόπο, ήτοι την παραχώρηση του μοναδικού βουλευτή Κατσίκη στη ΝΔ για να μπορέσει ο Μητσοτάκης να σχηματίσει κυβέρνηση με 151 βουλευτές. Την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενος ψηφίζει και ο Ανδρέας τον Στεφανόπουλο, ώστε να αποφύγει τις εκλογές που φαίνονταν στον ορίζοντα, αν η βουλή δεν κατόρθωνε να εκλέξει Πρόεδρο στην τρίτη ψηφοφορία. Καταλαμβάνει, λοιπόν, τον Προεδρικό θώκο ο επονομασθείς «έντιμος», ο οποίος βασίλεψε από το 1995 μέχρι το 2005. [ΣΗΜ: Ο Στεφανόπουλος είναι που ως υπουργός Προεδρίας το 1978 έλεγε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει νέφος στην Αθήνα και καλούσε την αντιπολίτευση να του φέρει ένα νεκρό από το νέφος για να αποδείξει την ύπαρξη του νέφους]. Ο έντιμος επείσθη ομοίως από την επιχειρηματολογία του Σημίτη ότι υπάρχει μεγάλο εθνικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και προκηρύσσει εκλογές τον Σεπτέμβριο του 1996, στις οποίες νικά το «κόσμημα» του ΠΑΣΟΚ [Κεδίκογλου πατήρ έφα], οπότε αρχίζει η επιδρομή των εκσυγχρονιστικών ορδών. Ο έντιμος ξαναπείθεται ότι υπάρχει εθνικό θέμα που απαιτεί πρόωρες εκλογἐς και τις προκηρύσσει για τον Απρίλιο του 2000. Ξανανικά το κόσμημα του ΠΑΣΟΚ υποστηριζόμενο και από καραδεξιούς που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ δικαιολογώντας την ψήφο τους ως εξής: «Δεν ψήφισα ΠΑΣΟΚ. Ψήφισα Σημίτη».

Το 2004 προβάλλει νέο μέγα εθνικό θέμα που απαιτεί πρόωρες εκλογές και ο έντιμος τις προκηρύσσει τον Μάρτιο του 2004, οπότε έρχεται στην εξουσία η ΝΔ. Το 2005, όμως, λήγει η δεύτερη θητεία του έντιμου και πρέπει κάποιος να τον διαδεχθεί. Η κυβερνώσα ΝΔ δεν διαθέτει 180 ψήφους και ο ΓΑΜΑΠ απειλεί ότι θα καταψηφίσει κάθε πρόταση της ΝΔ, οπότε η χώρα θα συρθεί σε εκλογές, όπερ δεν είναι … πρέπον για τα τρωκτικά της ΝΔ που έχουν πετάξει από το τραπέζι τους Πασόκους και έχουν στρωθεί στο φαγοπότι. Έτσι, ο Καραμανλής ο βραχύς προτείνει ως Πρόεδρο τον Κάρολο Παπούλια. Ρουα ματ [δήθεν]. Τι να κάνει ο ΓΑΜΑΠ; Να μην ψηφίσει τον δανειστή του πατέρα του και σπλάχνο από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ; Τον ψηφίζει και, έτσι, έχουμε νέο Πρόεδρο, στον οποίον ανακοινώνει η Πρόεδρος τη Βουλής κ. Ψαρούδα-Μπενάκη την εκλογή του επισημαίνοντας ότι επί Προεδρίας του θα συρρικνωθούν τα σύνορα της χώρας. Ο νέος Πρόεδρος την ευχαριστεί, αλλά δεν της ζητεί να του εξηγήσει τι είναι τούτο που του είπε περί συρρικνώσεως της χώρας. Μάλλον εγνώριζε τι ήθελε να πει η κ. καθηγήτρια. Ίσως, όμως, και να μην του έδωσε σημασία. Λεπτομέρειες…..

Ο νέος Πρόεδρος πείθεται τον Αύγουστο το 2007 ότι υπάρχει μεγάλο εθνικό ζήτημα που επιβάλλει τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών και τις προκηρύσσει για την 16.09.2007. Νικά και πάλι ο Καραμανλής ο βραχύς, αλλά τα υπερατλαντικά αφεντικά και οι εγχώριοι αντιπρόσωποί τους ανησυχούν σφόδρα με κάτι veto και κάτι αγωγούς που ρίχνει στη σκακιέρα ο Καραμανλής. Έτσι, προβάλλει άλλο μέγα εθνικό ζήτημα που επιβάλλει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας πείθεται και προκηρύσσει εθνικές εκλογές για την 04.10.2009.

Αναμένω εναγωνίως να πληροφορηθώ το νέο μέγα εθνικό θέμα που θα επιβάλει τις επόμενες πρόωρες εκλογές.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτώ:

Για ποιο Σύνταγμα μιλάτε όλοι οι συνταγματολόγοι και μη; Αυτό το κουρελόχαρτο;

Και γιατί σας ενόχλησε ο στυγνός δικτάτορας Μουμπάρακ; Δεν έχει Σύνταγμα η Αίγυπτος; Ποια διάταξή του δεν εφάρμοσε ο [Χόσνι] Μουμπάρακ και έπρεπε να τον ψέξει ο Μπάρακ [Ομπάμπα] ενισταμένου του Υπουργού Εθνικής Αμύνης του Ισραήλ [Γιεχούντ] Μπάρακ;

Πώς και θυμηθήκατε τόσο ξαφνικά τους εξαθλιωμένους Αιγύπτιους σεις ω τεράστιοι Δημοκράτες της καρπαζιάς πολιτικοί και δηνμοσιογράφοι; Μην ανησυχείτε. Ο στρατός τους φτιάχνει νέο Σύνταγμα. Το ελληνικό είναι έτοιμο και δοκιμασμένο. Δεν τους το χαρίζουμε, για να μη μας βρίζει ο αιγυπτιακός λαός. Θα το αντιγράψει ο αιγυπτιακός στρατός μόνος του. Δεν υπάρχει κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, όταν αντιγράφονται Συντάγματα. Ο πνευματικός τους πατήρ [ΗΠΑ], άλλωστε, δεν διαμαρτύρεται καθόλου. Και ξέρετε γιατί; Γι’ αυτό:

"[..] Γαμώ τη Βουλή σας και το Σύνταγμά σας.


Η Αμερική είναι ελέφαντας.


Η Κύπρος είναι ψύλλος.


Και η Ελλάδα είναι ψύλλος.


Αν αυτοί οι δύο ψύλλοι


εξακολουθούν να φέρνουν φαγούρα


στον ελέφαντα, μπορεί ο ελέφαντας


να τους ρουφήξει μια και καλή


με την προβοσκίδα του ..."

Lyndon Johnson, Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον έλληνα πρέσβυ
[Ιούλιος 1964]

[από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ,

φ. 7963/12.01.2002, σελ. 8]

Σωτήριος Καλαμίτσης

Δικηγόρος
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη