14 Φεβ 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Ν.Δ. Α. ΣΑΜΑΡΑ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΑΞ. ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟ ΡΑΧΟΙ

Σε άριστο κλίμα διεξήχθη η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Μαριάνο Ραχόι.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του κ. Ραχόι προς τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.
Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, συνόδευσαν ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Βουλευτής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών, Βουλευτής κ. Πάνος
Παναγιωτόπουλος, ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Διπλωματικός Σύμβουλος του Προέδρου κ. Άγγελος Υψηλάντης,  ο τ. Ευρωβουλευτής και Ειδικός Σύμβουλος Επιτρόπου για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων κ. Μανώλης Μαυρομάτης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου κ. Γιώργος Μουρούτης.

Η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών υπερέβη κατά πολύ τον προγραμματισμένο χρόνο, ενώ στη συνέχεια η ελληνική αποστολή παρακάθησε σε  γεύμα εργασίας  όπου εκ μέρους του Λαϊκού κόμματος (πέραν του Προέδρου Ραχόι) συμμετείχαν οι: 
-κ. Cristobal Montoro, πρ. Υπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του Λαικού Κόμματος
-Jorge Moragas, Βουλευτής, Διευθυντής του Γραφείου προέδρου και στέλεχος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος,
-Francisco Millan, Ευρωβουλευτής και στέλεχος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του Λαϊκού Κόμματος.

Στη συνάντηση έγινε ευρύτατη συζήτηση για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν κυρίως στην  «καθημερινότητα» των λαών της Ισπανίας και της Ελλάδας.

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, κοινή διαπίστωση είναι η ανάγκη:
-  για Ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και με ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας. 
- για μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στην περιστολή της δημόσιας σπατάλης,
- για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς,
- για κοινωνική συνοχή.
Εκτενώς συζητήθηκε το ζήτημα της υψηλής ανεργίας που πλήττει τις δύο οικονομίες. (Ως γνωστόν στην Ισπανία η ανεργία ξεπερνά το 20%)

Σε  ό,τι αφορά στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, τα δύο κόμματα συμφώνησαν σε κοινές δράσεις που θα στοχεύουν κυρίως στην πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης και στην επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών. Ως γνωστόν, η Ισπανία πλήττεται από ισχυρό κύμα παράνομης μετανάστευσης, κυρίως από τις χώρες της Β. Αφρικής.
Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής Επιτροπής των δύο κομμάτων για τη Μετανάστευση,  ενώ συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση πολιτικών στο πλαίσιο της Ε.Ε., που θα συμβάλλουν στην επίλυση του ζητήματος. Κοινή διαπίστωση είναι ότι το πρόβλημα αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνον των χωρών που το αντιμετωπίζουν, αλλά ζήτημα που αφορά συνολικά ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κορύφωση της συνεργασίας των δύο κομμάτων για το θέμα της μετανάστευσης θα γίνει με Συνδιάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί εντός του 2011, με τη συνεργασία των Ινστιτούτων Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και  FAES.

Κατά τη σημερινή συνάντηση διαπιστώθηκε, επίσης, συναντίληψη  ως προς την ανάγκη χάραξης κοινής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία για την προώθηση κοινών στρατηγικών των χωρών του Νότου,  εντός του ΕΛΚ και της Ε.Ε.


 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη