9 Φεβ 2011

Ισραηλινός πρωθυπουργός: "Αθήνα και Ιερουσαλήμ, πηγές ελευθερίας του Δυτικού πολιτισμού"


Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΈΚΑΝΕ ΕΚΤΕΝΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΩΣ «ΤΗΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Σε ομιλία του προχθές (7.2.2011) ενώπιον 400 Ευρωπαίων βουλευτών, μεταξύ των οποίων και Ελλήνων, οι οποίοι επισκέφθηκαν το Ισραήλ στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ευρωπαίων Φίλων του Ισραήλ, ο...
 Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου, έκανε εκτενή αναφορά στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, περιγράφοντας τα ως τους τόπους από όπου προήλθε η «ελευθερία του Δυτικού πολιτισμού.» Συγκεκριμένα, στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Νετανιάχου δήλωσε τα εξής:

«Χαίρομαι που σας βλέπω όλους για να σας καλωσορίσω στην Ιερουσαλήμ. Είναι μια εκπληκτική πόλη με εξαιρετική σημασία για την χώρα του καθενός και για την Ευρώπη. Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και ο φίλος μου ο Γιώργος Παπανδρέου με πήγε για ένα νυχτερινό περίπατο στην Ακρόπολη. Ήταν εξαιρετικά συγκινητικό.

Έμαθα ότι πριν 2500 χρόνια οι Έλληνες αφαίρεσαν στα σχοινιά από την Γέφυρα του Βοσπόρου. Έκαψαν τη γέφυρα αφού είχαν κερδίσει τον πόλεμο εναντίον των Περσών. Πήραν τα σχοινιά αυτά, τα έβαλαν στην Ακρόπολη, στον Παρθενώνα ως μαρτυρία των αξιών τους, των αξιών που διαφύλαξαν στον αγώνα τους για την ελευθερία.

Αυτές ήταν οι δύο πηγές της ελευθερίας του Δυτικού πολιτισμού που αναπτύχθηκαν σε αυτούς τους δύο τόπους. Ο ένας ήταν η Αθήνα και ο άλλος ήταν η Ιερουσαλήμ. Μερικές εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν ο άνθρωπος που απεικονίζεται εδώ, ο Βασιλιάς Δαυίδ, που τον βλέπετε με την άρπα – όταν βρισκόταν εδώ, ένας προφήτης είπε πως διέπραξε ένα μεγάλο αμάρτημα. Πήρε έναν από του διοικητές του και τον έστειλε στο μέτωπο προκειμένου να του πάρει την γυναίκα. Πιθανώς η Βηθσεβά είναι εκείνη η οποία βρίσκεται πίσω του. Και ο προφήτης περιέγραψε το πώς ένας πλούσιος παίρνει το αμνό του φτωχού ανθρώπου. Ο φτωχός είχε μόνο έναν αμνό, έναν μικρό αμνό. Ο πλούσιος του το πήρε και είπε: «Τι θα κάνουμε με αυτόν τον άνθρωπο;» Και είπε: «Πρέπει να τιμωρηθεί». Και ο προφήτης στεκόμενος μπροστά στον Βασιλιά, είπε: «Εσύ είσαι αυτός ο άνθρωπος».

Αυτό ήταν αδιανόητο τα αρχαία χρόνια, αλλά αυτό που είναι ακόμα πιο ασύλληπτο είναι πως οι άνθρωποι το έγραψαν αυτό στην Βίβλο. Η ιδέα είναι πως οι άνθρωποι διοικούνται από νόμους, από ηθικούς νόμους και όχι από ανθρώπους. Ότι έχουν αναφαίρετα δικαιώματα και ελευθερίες. Αυτό ήταν μια επαναστατική ιδέα. Ήρθε εδώ από την Ακρόπολη. Εάν επισκεφθήκατε το Όρος του Ναού, είναι η άλλη Ακρόπολη.»

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού Νετανιάχου στο εξής λίνκ:

http://www.mfa.gov.il/MFA/Government/Speeches+by+Israeli+leaders/2011/PM_Netanyahu_European_Friends_Israel_7-Feb-2011.htm

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη