5 Φεβ 2011

Πυρκαγιά στο "Ρωσικό" μοναστήρι του Αγίου όρους

Πυρκαγιά ξέσπασε λίγο πριν από τις 4 μετά το μεσημέρι, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, στην πτέρυγα όπου βρίσκονται τα κελιά των εργατών, στη Μονή του Αγίου Παντελεήμονα στην..
 Αθωνική Πολιτεία, γνωστή ως το «ρωσικό μοναστήρι».

Η πυρκαγιά προκάλεσε σοβαρές υλικές ζημιές στον 4ο και τον 5ο όροφο της Μονής και στην οροφή της πτέρυγας, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές ή ο ναός. Στην περιοχή παραμένουν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 12 πυροσβέστες και φαίνεται πώς έχουν τον έλεγχό της.

Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (Ρωσική)


Ιδρύθηκε στις αρχές του 11ου αι. στην θέση του σημερινού Παλαιομοναστηρου ή Σκήτη Βογοροδιτσα. Παλαιότερα ονομαζόταν Μονή Θασσαλονικεως και αργότερα Μονή Ξυλουργού. Τον 13ο αι. η Μονή καίγεται και την ανακατασκευή της ενισχύουν οικονομικά ο Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος και Σέρβοι ηγεμόνες. Περίοδοι ακμής εναλλάσσονται με περιόδους ανέχειας για τη Μονή. Οι μοναχοί είναι κυρίως Έλληνες αλλά και Ρώσοι, οι οποίοι υπερτερούν αριθμητικά μετά τα 1497. Στη σημερινή της θέση κοντά στη θάλασσα, μεταφέρθηκε το 1765 με την ονομασία Ρούσικο. Το Καθολικό που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεημονα, άρχισε να κτίζεται το 1812 και τελείωσε το 1821.
Τον 18ο αι. η Μονή επανέρχεται σε ελληνικά χέρια για να επικρατήσουν ξανά οι Ρώσοι το 1875 οπότε και ορίστηκε, οι ακολουθίες να γίνονται και στην Ελληνική και στην Ρωσική γλώσσα. Τα χρόνια εκείνα η αδελφότητα έχε 1.000 μοναχούς και στις αρχές το 20ου αι. περίπου 2.000. Η τράπεζα κτίστηκε το 1890 και είναι χωριτηκοτητας 1.000 μοναχών. Στη Μονή φυλάσσονται πολλές φορητές εικόνες και ένα πλήθος κειμηλίων και αμφίων. Η βιβλιοθήκη της Μονής περιέχει 1320 ελληνικά χειρόγραφα, 600 σλάβικα και πάνω από 20.000 βιβλία ελληνικά και ρωσικά. Από τους θησαυρούς της Μονής ξεχωρίζουν οι εικόνες της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΣΥΛΥΜΙΤΙΔΑΣ, ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ και η ψηφιδωτή εικόνα του Αλεξάνδρου Νευσκυ. Εδώ υπάρχει και η δεύτερη μεγαλύτερη καμπάνα στον κόσμο, βάρους 13 τόνων.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη