25 Φεβ 2011

Ο ΟΗΕ συνεδριάζει για την επιβολή κυρώσεων κατάτης Λιβύης

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει το γαλλο-βρετανικό σχέδιο απόφασης για την επιβολή εμπάργκο όπλων, κυρώσεων κατά της Λιβύης και την προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή "συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων" στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς "το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Αλιό-Μαρί.

"Υπάρχει ένα γαλλο-βρετανικό σχέδιο...ζητήσαμε τη λήψη απόφασης για συνολικό εμπάργκο όπλων, κυρώσεις και αίτημα προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε η γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info. Οι κυρώσεις θα περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και απαγόρευση μετακινήσεων, διευκρίνισε.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα", πρόσθεσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί λέγοντας ότι υπάρχουν "πολλές εκατοντάδες νεκροί", αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός από την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη.

"Η κατάσταση είναι απολύτως δραματική. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον αριθμό των θυμάτων, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το ότι πρόκειται για πολλές εκατοντάδες. Δεν μπορεί να επιτραπεί ατιμωρησία", είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει σήμερα στις 15.00 (ώρα Νέας Υόρκης, 22.00 ώρα Ελλάδος) για να συζητήσει τη γαλλο-βρετανική πρόταση.

Στην περίπτωση της Λιβύης, η σύγκληση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι κυρώσεις είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν απαγόρευση χορήγησης αδειών εισόδου ή λήψη οικονομικών μέτρων, διευκρίνισε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

"Θέλω να γίνει δυνατόν να υπάρξει μία ισχυρή απόφαση (του Συμβουλίου Ασφαλείας) απέναντι στις εκκλήσεις σε δολοφονίες του Καντάφι", πρόσθεσε.

Χωρίς να το αποκλείσει, η Μισέλ Αλιό-Μαρί τήρησε επιφυλακτική στάση απέναντι στο ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων επάνω από τη Λιβύη, εξαιτίας των επιχειρήσεων απομάκρυνσης των ξένων πολιτών.

"Υπάρχουν ακόμη ξένοι που βρίσκονται στη Λιβύη και πρέπει να απομακρυνθούν. Πρέπει πρώτα να γίνουν δυνατές οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης", είπε.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη