Μέτρα έως το 2015 θα πρέπει να ψηφίσει έως τον Μάιο η κυβέρνηση, με στόχο την δημιουργία λειτουργικού πλεονάσματος 5% του ΑΕΠ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι... το «πακέτο» που θα θέσπιζε η Ελλάδα για την περίοδο 2012-2014 επιμηκύνεται κατά ένα χρόνο, όπως έχει ήδη γράψει το Capital.gr. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπραγματεύεται με την Τρόικα το ύψος των μέτρων (τον Δεκέμβριο είχαν υπολογισθεί σε 12,77 δισ. ευρώ).
Η πληροφορία προέρχεται από υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών το οποίο προσθέτει ότι «επιμηκύνεται» κατά έναν μήνα, δηλαδή έως τον Μάιο, το περιθώριο ψήφισης των μέτρων από τη Βουλή, ενώ προηγουμένως, θα περάσουν από δημόσια διαβούλευση.
Στόχος είναι έως το 2015 να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα (έλλειμμα μείον το κόστος πληρωμής των τόκων) της τάξης του 5% του ΑΕΠ για να διασφαλιστεί η μείωση του χρέους.
Οι εκπρόσωποι της τρόικας εστιάζουν την ανησυχία τους στις δαπάνες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την φοροδιαφυγή και στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Πόλ Γιούνγκερ κατά την επαφή που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ήταν πολύ θετικός τόσο για το ζήτημα της 4ης δόσης του δανείου και της επιμήκυνσης όσο και για το νέο μηχανισμό στήριξης.
Όπως αναφέρει και το Dow Jones Newswires ο επικεφαλής του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων, ενώ εκτίμησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει μέχρι τον Μάρτιο σε οριστική συμφωνία για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους παρά τις όποιες διαφωνίες σε σχέση με την κοινή γαλλογερμανική πρόταση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
"Μέχρι το τέλος του Μαρτίου η Ευρώπη θα έχει καταλήξει σε συνολική λύση", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup μιλώντας σε δημοσιογράφους.
"Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προτείνει ένα νέο σύμφωνο ανταγωνιστικότητας. Υπάρχουν κάποια σημεία στα οποία συμφωνούμε και άλλα που διαφωνούμε", σημείωσε.
Πηγή:www.capital.gr