14 Φεβ 2011

Πολλές οι ελλείψεις στην κυβερνητική πολιτική για τους αγρότες

Διαπίστωσε ο βουλευτής Σάββας Αναστασιάδης
Ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης και αναπληρωτής του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νέας Δημοκρατίας κ. Σάββας Αναστασιάδης, στη Συνέντευξη Τύπου για Αγροτικά Θέματα που παρέθεσε σε δημοσιογράφους η Διοικούσα Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν κατά μεγάλο ποσοστό τη Β’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του επεσήμανε την αδικαιολόγητη πρακτική της αύξησης των ασφαλίστρων στο Ρύζι και το Βαμβάκι έως και κατά 100%, σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου, που αφορά στην..
 ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής μέσω του ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα ενώ μέχρι πέρυσι τα ασφάλιστρα καταβάλλονταν από τους παραγωγούς εκ των υστέρων και σύμφωνα με τα τιμολόγια πώλησης της παραγωγής τους, από φέτος, με μια απλή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ καλούνται να προκαταβάλλουν τα ασφάλιστρα προτού παράγουν, με μαθηματικό τύπο επί του συνόλου των στρεμμάτων που πρόκειται να καλλιεργήσουν, κατά τη δήλωση της παραγωγής τους. Εκτός αυτού τόνισε πως η προπληρωμή μεγάλων ποσών για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής δεν έχει ανταποδοτικό όφελος, αφού δεν προβλέπονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι ανάλογες καλύψεις για την αποζημίωσή τους σε ενδεχόμενη καταστροφή.

Στη συνέχεια της Ομιλίας του αναφέρθηκε στην τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, ως προς τις τιμές αγοράς των ζαχαρότευτλων από τους παραγωγούς. Κατά την περσινή χρονιά οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί δέσμευαν την εταιρεία να απορροφήσει την παραγωγή των καλλιεργητών με τιμή 30 € / τόνο, ενώ για το 2011 η τιμή που προσέφερε η Βιομηχανία στους παραγωγούς είναι 26 € / τόνο, τι στιγμή που η διεθνής τιμή της Ζάχαρης, ως εμπόρευμα, αυξάνεται συνεχώς.

Τόνισε, επίσης, την αδικαιολόγητη πολιτική της Κυβέρνησης σχετικά με το μύκητα, που έχει προσβάλει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Λαγκαδά. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ελλείψει ικανής μεθόδου καταπολέμησης, έχει θέσει την περιοχή σε καραντίνα και έχει απαγορεύσει την καλλιέργεια του καλαμποκιού. Ως γνωστό, όμως η περιοχή είναι γεωργοκτηνοτροφική και οι καλλιεργητές χρησιμοποιούν την παραγωγή του καλαμποκιού ως τροφή στις κτηνοτροφικές τους μονάδες. Πρόσθεσε ότι με δεδομένη την αύξηση των ζωοτροφών κατά τουλάχιστον 50% είναι προφανής η δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι παραπάνω παραγωγοί.

Εν κατακλείδι ανέφερε ότι το σύνολο των δράσεων και παραλείψεων της Κυβέρνησης, σε συνδυασμό με την κατάργηση του αγροτικού ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου του 2011, τις συνεχείς αυξήσεις του Φ.Π.Α. και της τιμής του πετρελαίου έχουν εκτοξεύσει το κόστος της Αγροτικής παραγωγής, έχουν καταστήσει τους Έλληνες Αγρότες μη ανταγωνιστικούς και τους έχουν αφήσει εκτεθειμένους και χωρίς κρατική προστασία να παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη