16 Φεβ 2011

Αδέσποτα ζώα: Προτάσεις στον αντιδήμαρχο πρασίνου κ. Ζέρβα

O Αντιδήμαρχος ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ &
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ
Κωνστατίνος Ζέρβας


Από την Αλεξάνδρα Γωγούση- Σκανδάλη
Δικηγόρο

Σχετικά με το θέμα των αδέσποτων ζώων: Θα προτιμούσα το επίθετο: αν-έστια ζώα, μιας και δεν θεωρώ ότι είμαστε «δεσπότες» των ζώων… (αλλά ας αφήσουμε για πρακτικούς λόγους το λάθος όνομα να κυριαρχεί!).

Τα αδέσποτα ζώα κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους, τα "δημιουργούμε" εμείς οι ίδιοι οι δημότες. Γεννάει το...
 οικόσιτό μας 4,5,6 ζωάκια, χαρίζουμε τα δύο και "πετάμε" τα υπόλοιπα στο δρόμο, στα πάρκα, δυστυχώς ακόμη και στους κάδους. Όσα από αυτά επιβιώσουν και σωθούν από τις αρρώστιες ή τις ρόδες των αυτοκινήτων θα γίνουν τα γνωστά "αδέσποτα".

Υπάρχει όμως και η άλλη κατηγορία ανθρώπων: αυτή που "βαριέται" το μέχρι πρότινος χαριτωμένο σκυλάκι της οικογένειας και το παρατάει επίσης στο δρόμο.

Συνεπώς, πρώτο σας μέλημα κ. αντιδήμαρχε, (κατά τη γνώμη μου πάντα), θα πρέπει να είναι αφενός η ενημέρωση του κόσμου για την ευθύνη του να "πάρει" ένα ζώο στο σπίτι -ας μη ξεχνάμε ότι τα ζώα αυτά έχουν 12 με 15 χρόνια ζωής και αφετέρου η ενημέρωση του κόσμου για την αναγκαιότητα στείρωσης των οικόσιτων.

Σποτάκια, αφίσες, άρθρα, έντυπα θα πρέπει να διανεμηθούν παντού και ειδικότερα στους παιδικούς σταθμούς και τα σχολεία. Θα πρέπει να ενημερωθούν επίσης οι παιδαγωγοί και οι νηπιαγωγοί.

Παράλληλα με την ενημέρωση, απαραίτητο κρίνεται να ολοκληρωθεί ένα πρόγραμμα στειρώσεως των αδέσποτων ζώων σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης (ζωοφιλικά είναι η σωστή λέξη).

Τα ζώα που θα περισυλλεγούν (με σκοπό τη στείρωση), θα ελεγχθούν από κτηνίατρο, θα εμβολιασθούν, θα αποπαρασιτωθούν, θα "εφοδιασθούν" με microchip και θα προωθηθούν για υιοθεσία. Ο κτηνιατρικός αυτός έλεγχος υγείας των ζώων θα είναι για κάποιον που θέλει να υιοθετήσει ένα ζώο, ένα κίνητρο ώστε να προτιμήσει τελικά να υιοθετήσει ένα αδέσποτο.

Φυσικά, σε συνεργασία πάντα με τα φιλοζωικά σωματεία, θα πρέπει να "διερευνηθούν" και οι προθέσεις και οι προϋποθέσεις του δημότη που επιθυμεί να υιοθετήσει το αδέσποτο - γιατί ας μη ξεχνάμε ότι και τα αδέσποτα έχουν ψυχή, κι εσείς δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίσετε σαν πρόβλημα, αλλά σαν όντα που έχουν δικαιώματα σ' αυτόν τον πλανήτη, άρα και στην πόλη μας.

Τα ζώα τα οποία δεν θα έχουν την τύχη να υιοθετηθούν, θα πρέπει να επανενταχθούν στη γειτονιά από όπου τα περισυλλέξατε, όπως ορίζει και ο σχετικός νόμος.

Τα γέρικα, άρρωστα και τραυματισμένα ζώα θα πρέπει να τα φροντίσετε- πάντα σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης, να φιλοξενηθούν από φιλόζωους αλλιώς θα φιλοξενηθούν σε καταφύγιο ζώων. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τα επιθετικά ζώα- επειδή κανείς δεν θέλει την ευθανασία, εφόσον όμως είστε σίγουροι για την ασφάλεια των δημοτών σας και τηρώντας πάντα τη νομοθεσία.

Φυσικά και επειδή τα αδέσποτα ζώα δεν είναι αποκλειστικά δημότες του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά ...μετακινούνται, θα πρέπει να επιδιώξετε να συνεργαστείτε αποτελεσματικά με τους δημάρχους των όμορων δήμων.

Προτείνω σαν κίνητρο για την υιοθεσία αδέσποτων ζώων, τη μείωση των δημοτικών τελών. Σχετική μείωση δημοτικών τελών προτείνω επίσης για το έτος που θα γίνει η στείρωση των οικόσιτων ζώων, αφού όπως ανέλυσα στην αρχή, το μεγαλύτερο ποσοστό των αδέσποτων, προέρχεται από τα κουτάβια των οικόσιτων. Ο έλεγχος για το εάν ο δημότης εξακολουθεί να φιλοξενεί το υιοθετηθέν ζώο, θα γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, μέσω του βιβλιαρίου υγείας του ζώου και των σφραγίδων του κτηνιάτρου.

Άλλα θέματα προς συζήτηση:
1. εάν η δημοτική αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα,
2. Να απαγορευτούν τα τσίρκο με ζώα παντού,
3. Να μην πωλούνται ζώα (κοτοπουλάκια, κουνελάκια, ωδικά πτηνά και άλλα) σε υπαίθριες αγορές,
4. Να απαγορευτεί η χρήση ζιζανιοκτόνων και άλλων παρασιτοκτόνων εκεί όπου πηγαίνουν τα ζώα,
5. Να επαναφερθούν ταϊστρες και ποτίστρες καθώς και θήκες για το ειδικό σακουλάκι περιττωμάτων των ζώων,
6. Να καθιερωθεί το συμβολικό ποσό 1 ευρώ στα δημοτικά τέλη για τα προγράμματα υπέρ των ζώων και τέλος
7. Να υπάρξει συστηματικός έλεγχος για τις συνθήκες διαβίωσης των ταλαίπωρων ζώων που φιλοξενούνται στις βιτρίνες και σε βασανιστικά κλουβιά των pet shop.

Εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο σας και να είστε σίγουρος ότι όλοι οι φιλόζωοι της πόλης μας θα είναι στο πλευρό σας, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο επίπεδο ζωής: ανθρώπων και ζώων!
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη