10 Φεβ 2011

Το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Μακεδονία, ξεκινάει από τα παραρτήματα!

Με ελάχιστο προσωπικό λειτουργεί το ΠΑ-ΜΑΚ στη ΝάουσαΕκτύπωσηE-mail
ΗΜΑΘΙΑ
ΠΈΜΠΤΗ, 10 ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ 2011 08:00
  • Ελλείψεις προσωπικού αφήνουν ανοιχτή την πόρτα στη συρρίκνωσή του
09-02-2011-3Καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στο θέμα των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζει το πανεπιστημιακό τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), όπως και το τμήμα Μάρκετινγκ της Έδεσσας του ίδιου πανεπιστημίου. Το πανεπιστημιακό τμήμα της Νάουσας εξακολουθεί να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό, καθώς δεν έχει ενισχυθεί από το υπουργείο με το αναγκαίο προσωπικό. Ενώ άγνωστη είναι ακόμη η πολιτική βούληση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το μέλλον των τμημάτων που λειτουργούν στην περιφέρεια, μακριά από τις έδρες των πανεπιστημίων, με τις φημολογίες περί συγχωνεύσεων, συρρικνώσεων και μεταφορών στις έδρες να μην καταλαγιάζουν. 
Το αίτημα για προσλήψεις προσωπικού
Υπενθυμίζεται ότι από το καλοκαίρι, ο νέος πρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. κ. Γιάννης Χατζηδημητρίου, μαζί με τον πρώην πρύτανη κ. Ηλία Κουσκουβέλη, είχαν επισκεφθεί την υφυπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδώρα Τζάκρη και της είχαν θέσει επιτακτικά το θέμα, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης με προσωπικό των δύο τμημάτων ώστε να μην συρρικνωθούν και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Οι δύο πρυτάνεις (νυν και πρώην) είχαν ζητήσει την πρόσληψη 12 υπαλλήλων για τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου και ενημέρωσαν την υφυπουργό για την ανάγκη άμεσης πρόσληψης συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους τον Σεπτέμβριο. Συγκεκριμένα, είχαν ζητήσει τη συνδρομή της υφυπουργού για να εγκριθεί η πρόσληψη 12 υπαλλήλων (6 για κάθε τμήμα: 2 για τη βιβλιοθήκη, 2 για τα εργαστήρια πληροφορικής και 2 για τη διοίκηση). Είχαν τονίσει, μάλιστα, ότι τα τμήματα αυτά που ιδρύθηκαν πριν 6 χρόνια και έχουν σήμερα περίπου 130 -140 φοιτητές τη χρονιά, πρέπει να ενισχυθούν, να μην συρρικνωθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.
Τότε η κ. Τζάκρη είχε επισημάνει ότι για το υπουργείο Παιδείας προέχει η εξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στο πλαίσιο της οποίας θα εξεταστεί και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι αναδιάρθρωση δεν σημαίνει σε κάθε περίπτωση συγχώνευση και κατάργηση πανεπιστημιακών τμημάτων, ότι μπορεί να σημαίνει και αποκέντρωση τμημάτων ή σχολών από μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα προς άλλα περιφερειακά εφόσον συντρέχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις. Το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει από το υπουργείο, καθώς βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της διαβούλευσης.
Το τμήμα Νάουσας λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό 
Εν τω μεταξύ, το τμήμα της Νάουσας εξακολουθεί να λειτουργεί με ελάχιστο προσωπικό. Για την ακρίβεια, με έναν μόνο υπάλληλο του πανεπιστημίου και μία (δανεική) υπάλληλο από το Δήμο Νάουσας που εξυπηρετεί τις ανάγκες της βιβλιοθήκης. Κανονικά θα έπρεπε να απασχολούνταν στο τμήμα τουλάχιστον 4 υπάλληλοι (2 στη γραμματεία, και από ένας στη βιβλιοθήκη και στα εργαστήρια), σύμφωνα με την εκτίμηση του υπεύθυνου του τμήματος κ. Κατσούκα. Στην αρχή της λειτουργίας του τμήματος, οι ανάγκες του σε προσωπικό καλύπτονταν με εργαζόμενους που απασχολούνταν με 8μηνες συμβάσεις και αυτό ήταν πολύ βολικό. 
«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε το τμήμα ζωντανό. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία του πανεπιστημιακού τμήματος. Και, προς το παρόν, κατορθώνουμε να λειτουργεί το τμήμα κανονικά, παρότι έχει κοπεί στη μέση ο προϋπολογισμός. Κρατάμε και τη βιβλιοθήκη (με τη βοήθεια του Δήμου Νάουσας) και τα εργαστήρια ανοιχτά, ενώ και τα μαθήματα γίνονται κανονικά», λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη «Μ» ο πρόεδρος του Τμήματος και Αντιπρύτανης του ΠΑ.ΜΑΚ. κ. Χαρ. Παπαπανάγος.
Απαντώντας σε ερώτησή μας, μας είπε ότι δεν έχει προχωρήσει το θέμα των προσλήψεων που έχουν ζητηθεί από το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του γενικότερου παγώματος των προσλήψεων σε όλη τη χώρα. «Το θέμα θα μπορούσε να λυθεί με μετατάξεις από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αλλά, παρότι ζητήσαμε 4 τέτοιες μετατάξεις για το τμήμα της Νάουσας, δεν πήραμε καμία», σημειώνει ο κ. Παπαπανάγος.
Δεν είναι στις προθέσεις του ΠΑ.ΜΑΚ. η μεταφορά
Ο Αντιπρύτανης, πάντως, μας δήλωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις του ΠΑ.ΜΑΚ. η μεταφορά του τμήματος στις κεντρικές εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να αποκλείει να υπάρχει ανάλογος σχεδιασμός από το υπουργείο Παιδείας. «Με δική μας ενέργεια, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει. Δεν είναι θέμα που εμείς θα πούμε να μεταφερθεί το τμήμα της Νάουσας στη Θεσσαλονίκη. Ούτως ή άλλως, εμείς δεν έχουμε το χώρο να βάλουμε το τμήμα (στη Θεσσαλονίκη)», μας είπε απαντώντας στο σχετικό ερώτημά μας για το ενδεχόμενο αυτό.
Υπενθυμίζεται ότι πάγιο αίτημα του ΠΑ.ΜΑΚ. είναι να του παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, για την ανάπτυξή του, θέμα που εκτιμάται ότι θα έχει θετική κατάληξη, καθώς εντάσσεται στο συνολικότερο πρόγραμμα παραχώρησης χώρων του υπουργείου Άμυνας στην τοπική κοινωνία. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί να αποκλειστεί επανασχεδιασμός της χωροθέτησης των τμημάτων του από το ΠΑ.ΜΑΚ.
Ενώ, τη στιγμή που τα τμήματα Νάουσας και Έδεσσας λειτουργούν με τόσο μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συρρικνωθούν ή να συγχωνευτούν με απόφαση του υπουργείου Παιδείας στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειες περιορισμού των εξόδων.
Να σημειωθεί, επίσης, και το θέμα του κτιριακού καθεστώτος που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, ώστε να εκδοθούν άδειες για παρεμβάσεις στο διατηρητέο κτίριο με στόχο την εξασφάλιση επιπλέον χώρων που είναι αναγκαίοι για τη λειτουργία του τμήματος Νάουσας. Κατά τον Δήμαρχο Νάουσας κ. Τάσο Καραμπατζό, το θέμα έχει αναλάβει να τακτοποιήσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
Το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας
Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Νάουσα ξεκίνησε την λειτουργία του το 2004 και στεγάζεται σε κτίριο του παλιού εργοστασίου Λόγγου-Τουρπάλη, κοντά στην είσοδο της πόλης.
Η ίδρυση και λειτουργία του νέου τμήματος στόχο είχε να καλύψει το κενό που υπήρχε έως τότε στην εκπαιδευτική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Οι απόφοιτοί του κατέχουν έναν εξειδικευμένο προπτυχιακό τίτλο σπουδών σε επιστημονικό πεδίο, που έως την ίδρυση του τμήματος ήταν μερικώς ενσωματωμένο είτε στο προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών ενός άλλου τμήματος των τομέων της Διοίκησης Επιχειρήσεων ή της Πληροφορικής.
Κ. Καπ.

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη