Δημήτρης Καιρίδης: "Οι Έλληνες αρχίζουν να αποδέχονται συμβιβασμό με τα Σκόπια"

1 Φεβ 2011

"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας"

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, Δημήτρη Καιρίδη, φιλοξενεί η εφημερίδα Utrinski Vesnik της FYROM.
"Σύμφωνα με τον καθηγητή Δημήτρη Καιρίδη", γράφει η ανταπόκριση της Μιρκίτσα Πόποβιτς, "οποιαδήποτε επέκταση των διαπραγματεύσεων, σε άλλα θέματα πλην του ονόματος, ...
οδηγεί σε αδιέξοδο".
"Ο Αλέξανδρος ο Μακεδών", συνεχίζει ο καθηγητής, "δεν είναι σημαντικότερος από ένα σωρό σκουπιδιών μπροστά στην πολυκατοικία μας. Το πρόβλημα με το όνομα και η ιστορία, δεν πρέπει να επηρεάζουν τις πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, τις ανταλλαγές και την ακαδημαϊκή συνεργασία μεταξύ της Μακεδονίας και της Ελλάδας.
Στην πραγματικότητα η Ελλάδα έχει αρχίσει να αποδέχεται μια συμβιβατική λύση με μια σύνθετη ονομασία.
Είναι θετική η ύπαρξη της κυβέρνησης Παπανδρέου, ωστόσο το θέμα βρίσκεται στο παρασκήνιο της εξωτερικής πολιτικής. Δεν πρέπει να περιμένουμε μεγάλες αλλαγές, αφού ο Υπ.Εξ. Δ.Δρούτσας είναι προσεκτικός και διαβουλεύεται για το ζήτημα με τον κ.Παπανδρέου".
Για τον καθηγητή, γράφει η Utrinski Vesnik, ζωτικό ρόλο στην αποδοχή μιας λύσης θα παίξει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονικης, Γιάννης Μπουτάρης. "Ο Μπουτάρης", σημειώνει ο Καιρίδης, "είναι μια ευχάριστη αλλαγή στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, για μια εναλλακτική προσέγγιση.
"Αυτός ο τύπος (Μπουτάρης) είναι μια από τις πιό προχωρημένες και φιλελεύθερες (;) φωνές  στα Βαλκάνια, πιό φιλελεύθερος κι απ΄τον Παπανδρέου."

"O Μπουτάρης θα βοηθήσει να μην υπάρξουν αντιδράσεις"

Και συνεχίζοντας ο Δ. Καιρίδης λέει ότι "η παρουσία του Μπουτάρη θα βοηθήσει ώστε να αποφευχθούν διαμαρτυρίες και να μην υπάρξουν ακραίες αντιδράσεις όταν επιτευχθεί η λύση για το όνομα" (!!!)
"Η Θεσσαλονίκη δεν είναι ο Άνθιμος και ο ακροδεξιός εθνικιστής Ψωμιάδης. Η Θεσσαλονίκη είναι ο Μπουτάρης", λέει ο καθηγητής.
Στη συνέχεια ο Καιρίδης, αναπτύσσει επί μακρόν τον καημό του για τον Ψωμιάδη και κλείνει ως εξής:
"Είναι αστείο σε μια εποχή που έχουμε τεράστια οικονομικά προβλήματα και ανεργία στις δύο χώρες, να συζητάμε για τον Μεγα Αλέξανδρο".
(και τότε γιατί δεν καυτηράζεις τον γραφικό υπερεθνικισμό του Γκρούεφσκι και αναλώνεσαι στα βαρετά κλισέ περί Άνθιμου και Ψωμιάδη; Στους Σκοπιανούς πέστα αυτά,όχι σε μας, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητάε με κανέναν τα δικά μας θέματα. Οι Σκοπιανοί έκλεψαν και πλαστογράφησαν την ιστορία. Επιστήμονας είσαι, θα ξέρεις ότι ο Αλέξανδρος κι ο Αριστοτέλης δεν ήταν ξαδέρφια του Tsar Samoil ή του Dame Gruev, δεν το ξέρεις;)

....
Το πλούσιο βιογραφικό του Καιρίδη, εξηγεί την ανέλιξη σε πόστα κάθε ανθρώπου, που σπεύδει με προθυμία να απεμπολεί κάθε ιστορικό δικαίωμα, όταν πρόκειται για την Ελλάδα:

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δ. Καιρίδης είναι συνεργάτης του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλής στην Αθήνα και αρθρογραφεί κάθε Κυριακή στον Ελεύθερο Τύπο. Στο παρελθόν, υπηρέτησε ως επισκέπτης-καθηγητής στην έδρα Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ως επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Κόκκαλη στην Αθήνα, ως διευθυντής του Προγράμματος Κόκκαλη για τη Νοτιοανατολική και Κεντροανατολική Ευρώπη στη John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στη Βοστώνη, ως επισκέπτης-λέκτορας Βαλκανικών Σπουδών στη ίδια σχολή, και ως ερευνητής-συνεργάτης του Institute for Foreign Policy Analysis (IFPA) των ΗΠΑ. Επιπλέον, από το 2001 διευθύνει με επιτυχία τα Θερινά Εκπαιδευτικά Σεμινάρια της Ολυμπίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μέλος του Navarino network.

Share

17 σχόλια:

 1. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να μιλάει ο λαζός για Μακεδονία! Αν θέλει ας μιλήσει για το Λαζιστάν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΙΡΙΔΗ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η φωτό που έχετε βάλει από που είναι; ;) Με φόντο το "Minimalismus 29 März bis 28 August..."

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. και ενα βιντεακι με την προσωπογραφια του ακροδεξιου Καραμανλη απο διπλα

  http://www.youtube.com/watch?v=8pQVLfXPn1c

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. 1 φορά που έτυχε να τον ακούσω σε ένα από τα γνωστά τηλεπαράθυρα με θέμα την οικονομία, μου φάνηκε πολύ εντάξει στις απόψεις του και στις εκφράσεις που χρησιμοποιούσε. Διαβάζοντας το άρθρο από τα Σκόπια είδα έναν άλλο άνθρωπο.

  Για να είμαστε βέβαιοι 100% ότι αυτές είναι οι απόψεις του κ. Καιρίδη και δεν έχουν αλοιωθεί από τον δημοσιογράφο που του πήρε την συνέντευξη, μήπως να ρωτούσαμε και τον ίδιο, αν έχει πει αυτά που γράφονται;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ας του πει κάποιος να περάσει από το μουσείο της Βεργίνας, μπας και ξεστραβωθεί και σταματήσει να λέει μαλακίες και να εκτίθεται!
  Καθηγητής, my ass ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Να σας ρωτήσω κάτι ρε παιδιά...που τον βρήκε αυτόν τον κύριο η εφημεριδα και του πήρε συνέντευξη; Εκεί δηλαδή που καθότανε ο αρχισυντάκτης, του ήρθε "φλασιά" και είπε ας πάρω μια συνέντευξη απο ένα ¨ΤΥΧΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ¨καθηγητή; Οχι βέβαια...το σύστημα βλέπετε προωθεί,οργανώνει και εκτελεί....και επειδή τον γνωρίζω προσωπικά τον κύριο θεωρώ ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές, αλλά καλό είναι να τις κρατάει για τον εαυτό του, γιατί και αβάσιμες είναι και αντιεπιστημονικές και δεν μας αντιπροσωπεύουν. Διότι αν αυτόν δεν τον ενδιαφέρει ο Μέγας Αλέξανδρος περισσότερο απο τα σκουπίδια που έχει μπροστά στο σπίτι του ,είναι γιατί έχει τρυκιμία εν κρανίω...Εγώ και πολλοί άλλοι, η πλειονότητα, έχουμε βάλει στην αρμόζουσα θέση το Μ.Αλέξανδρο και στην θέση που τους αξίζει τα σκουπίδια. Αποδίδουμε λοιπόν σημασία στην καθημερινότητα αλλά σεβόμαστε τις ρίζες και την ιστορία μας.Όλα τα υπόλοιπα περι ΨΩΜΙΑΔΗ και ΑΝΘΙΜΟΥ μου είναι προσωπικά αδιάφορα....πως και δεν είπε και για την θειά του την ΚΑΤΙΝΑ που μαλώσανε πρόπερσι για το χωράφι απ την κληρονομιά......Τι κατινιά ΘΕΕ μου..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τον έχω δει κάποιες φορές στην τηλεόραση να μιλάει κυρίως για εθνικά θέματα=εξωτερική πολιτική, πάντα έβγαζα το ίδιο συμπέρασμα για αυτόν. Ότι είναι ένας γνήσιος φιλοαμερικάνος, είμαι σίγουρος ότι βάζει τα αμερικάνικα συμφέροντα πάνω από τα Ελληνικά. Είναι πράκτοράς τους εδώ, μαζί με άλλους, που καμιά φορά αμολάν και κανα σωστό για να περνάει το δικό τους και να γίνονται αποδεκτοί. Όσο για αυτό που λέει εδώ, ... τον ίδιο σκοπό εξυπηρετεί...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. nsc
  πολύ σωστή η σκέψη σου. Κάθε αναγνώστης πρέπει να αναρωτιέται: πού τον βρήκαν; Γιατί αυτόν κι όχι άλλον; Η συμμαχία των πρόθυμων δεν έχει πατρίδα. Απλά παίρνουν το μισθό τους από κάποια πατρίδα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Με ενδιαφέρον διάβασα κείμενό σας σχετικά με συνέντευξη μου σε σκοπιανή εφημερίδα. Περιμένω τη μετάφραση του αρχικού κειμένου της συνέντευξης στα Ελληνικά για να δω τι έχει συμβεί. Προκαταβολικά δηλώνω ότι στη συνομιλία μου με σκοπιανή δημοσιογράφο στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Παντείου άσκησα δριμύτητα κριτική στην ηγεσία της ΠΓΔΜ του κ. Γκρουέφσκι, ο οποίος ευθύνεται, εν πολλοίς, για το σημερινό αδιέξοδο της διαπραγμάτευσης. ΔΚ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ο άνθρωπος, μέσα από την συνέντευξη του, είναι μέρος της (καλής) προπαγάνδας των Σκοπιανών, ΜΕΣΑ στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούν τα πολιτιστικά δρώμενα, στην Μακεδονία, κάποιους από τους επιχειρηματίες που έχουνε επενδύσει στα Σκόπια, και κάποιους απ τους ακαδημαικούς μας. Το αν είναι καραγκιόζης ο τύπος, μ΄αφήνει αδιάφορο. Ξέρω όμως ότι είναι ένας από τους Σκοπιανοτσολιάδες της πατρίδας, που τους μισθοδοτεί το ελληνικό δημόσιο στα φανερά, και
  ΙΣΩΣ καί κάποιοι άλλοι στα κρυφά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Κύριε Καιρίδη (DK)
  Η μετάφρασή μας είναι ακριβέστατη.
  πού διαφωνείτε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Παρακαλούμε όχι υβριστικούς σχολιασμούς. Σας υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη των σχολίων την έχετε εσείς.
  Αλλά, πέρα από αυτό, μη ρίχνετε το επίπεδο του διαλόγου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Να λοιπον που τα σκουλικια αισθανονται την ζεστη της ανοιξης και ερχονται στην επιφανεια να παρουν μια τελευταια ανασα.
  Δεν μας φτανει η αναθεωρηση της Ιστοριας μας δια μεσου του ΕΛΙΑΜΕΠ και των παραμαγαζιων του,να και εμφανιζεται και ο αρεστος του Κοκκαλη.
  Αλητες του ειδους του δεν δικαιουνται ουτε το ονομ α της Μακεδονιας να προφερουν .
  Να μερικες πληροφοριες για τον κυριο (με μικρο --κ--) ορισμενοι απο εμας τον εχουμε σταμπαρει απο τα πρωτα του βηματα.

  http://www.cdsee.org/news_seerc_conf_concl.html
  http://www.hri.org/forum/intpol/97-11-14/keridis.html
  http://www.biu.ac.il/Besa/keridis.pdf
  http://theamapati.wordpress.com/2007/07/27/270707b/
  http://theamapati.wordpress.com/2006/12/29/281206/
  http://www.bsos.uom.gr/index.php?lang=2&tab=4&dep=1
  http://www.uom.gr/modules.php?op=modload&name=Statikes&file=index&stid=226&categorymenu=7
  http://www.fondationshoah.org/FMS/IMG/pdf/holocaust_program_thessaloniki.pdf
  http://www.yale.edu/macmillan/hsp/holocaust.html
  http://eprints.lse.ac.uk/5691/1/Stavridis-11.pdf
  http://www.lse.ac.uk/collections/hellenicObservatory//pdf/1st_Symposium/GrigoriadisIoannis.pdf
  http://www.lse.ac.uk/collections/hellenicObservatory/pdf/Seminars/ioakeimides_09.pdf
  http://web.mit.edu/polisci/students/kfabbe/Fabbe%20CV%20August2010.pdf
  http://www.strategyinternational.org/index.php?option=com_content&view=article&id=93
  http://fletcher.tufts.edu/karamanlischair/previous_chairs.shtml
  http://www.lse.ac.uk/collections/hellenicObservatory/pdf/2nd_Symposium/Nikos_Panagiotou_paper.pdf

  Και εαν θελετε και αλλα, ρωτηστε μας.

  Χαιρετισματα απο Καλιφορνια
  Γιωργος Τσαπανος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Εύγε στη Νέα Δημοκρατία για τους πατριώτες της. Στον Σαμαρά και στον Καραμανλή τα χει πει αυτά ο κύριος Καθηγητής. Τι ειρωνία να είναι μάλιστα καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Εύγε και στο Πανεπιστήμιο, που οι ίδιοι του οι καθηγητές υποστηρίζουν ότι δεν έχει σημασία το όνομά του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχολιάστε το θέμα, τώρα, στο Taxalia.blogspot.com

 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη