28 Φεβ 2011

H απόφαση των φαρμακοποιών για τον ΟΠΑΔ

Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης συνεδρίασε τη Δευτέρα 28-2-2011 προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε με τις πολύμηνες καθυστερήσεις στην εξόφληση των υποχρεώσεων του ΟΠΑΔ.

Το Δ.Σ. εκτίμησε ως θετικές εξελίξεις:

Την μετατροπή του ΟΠΑΔ σε αυτόνομο ασφαλιστικό ταμείο και την πλήρη απεμπλοκή του από το Υπουργείο Οικονομικών που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης στις καθυστερήσεις.

Την έκδοση Κοινής Υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 298Β/22-2-2011) που απλοποιεί την διαδικασία πληρωμής των φαρμακείων από τον ΟΠΑΔ.

Την έκδοση εγκυκλίου του Υπουργείου Οικονομικών που απεμπλέκει τον ΟΠΑΔ από την υποχρέωση αναλυτικής εφαρμογής του Π.Δ. 113/2010, γεγονός που από μόνο του είχε παγώσει όλες τις πληρωμές.

Την υπογραφή προσαρτήματος της μεταξύ ΟΠΑΔ και Π.Φ.Σ. υπάρχουσας συλλογικής σύμβασης, σύμφωνα με το οποίο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος θα εισπράττει το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των φαρμακοποιών και θα το διανέμει στους δικαιούχους.

Εντός της εβδομάδος θα κατατεθούν στους Τραπεζικούς λογαριασμούς των φαρμακοποιών 8.700.000 € που αντιστοιχούν σε λογαριασμούς δύο (2) μηνών και εντός του Μαρτίου θα εξοφληθούν δύο (2) ακόμη μήνες με τις διαδικασίες που ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Με τα δεδομένα αυτά και προκειμένου να διευκολυνθεί ο ΟΠΑΔ για τη μετάβαση από το παλιό στο νέο σύστημα πληρωμών αλλά κυρίως να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων από ενδεχόμενη αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, ο Φ.Σ.Θ.  αποφάσισε ομόφωνα να δώσει μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να δει υλοποιούμενες τις παραπάνω αλλαγές στην διαδικασία πληρωμών.

Σε ενδεχόμενη νέα εμπλοκή των πληρωμών το Δ.Σ. θα ανακοινώσει την οριστική αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων, απεκδυόμενο κάθε ευθύνης για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που θα ακολουθήσει.

Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.
Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας
Κυριάκος Θεοδοσιάδης Διονύσιος Ευγενίδης
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη