26 Φεβ 2011

Kυρώσεις στον Καντάφι από τη διεθνή κοινότητα


Μέτρα κατά του καθεστώτος Καντάφι λαμβάνει η διεθνής κοινότητα.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην κυβέρνηση της Λιβύης ανακοινώνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον νομιμοποίηση του Καντάφι.

Διάταγμα που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα παγώνει χρηματικούς πόρους του Καντάφι, της οικογένειάς του, αξιωματούχων της κυβέρνησής, της λιβυκής κεντρικής τράπεζας και κεφαλαίων που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία της χώρας.

Το αμερικάνικο υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα εμποδίσουν τη λεηλασία της χώρας από την κυβέρνηση Καντάφι.

Από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον τάχθηκε σθεναρά υπέρ της σύστασης μιας ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής έρευνας που πρότεινε σε έκτακτη σύνοδό του το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων --που ενδέχεται να αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας-- από μέρους των αρχών της Λιβύης.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκλεισε την πρεσβεία της στη Λιβύη μετά την εκκένωση του προσωπικού της. Στελέχη της αμερικανικής, αλλά και ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν έχουν αποκλείσει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Λιβύη.

Το απόγευμα κατατίθεται προς ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ κείμενο το οποίο -σύμφωνα με πληροφορίες- θα αναφέρει ότι οι επιθέσεις κατά αμάχων στη Λιβύη μπορεί να είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Παράλληλα θα απαγορεύει την πώληση οπλισμού προς τη Λιβύη και θα δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία κορυφαίων αξιωματούχων του καθεστώτος.

Σειρά κυρώσεων κατά του καθεστώτος αποφάσισε την Παρασκευή και η ΕΕ. Μεταξύ αυτών, η επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής στο καθεστώς, καθώς και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του Καντάφι, συγγενών του και σε άλλων στελεχών του καθεστώτος.

Οι κυρώσεις, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Πάντως, ο γιος του Καντάφι, Σαίφ αλ Ισλάμ, παρά τη σφαγή χιλιάδων διαδηλωτών, δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους που προσκλήθηκαν στην Τρίπολη ότι όλα στη χώρα είναι ήσυχα.

Δήλωσε μάλιστα ότι αν ακούσουν ήχους από πυροτεχνήματα, μη νομίσουν ότι είναι πυροβολισμοί, είναι τα πλήθη που γιορτάζουν την μακρόχρονη διακυβέρνηση του πατέρα του...

Κατέπλευσε στο λιμάνι του Ηρακλείου το ελληνικό σκάφος που μεταφέρει από τη Λιβύη 2.911 Κινέζους και 13 άτομα άλλων εθνικοτήτων.

Παρότι η εξαγωγή πετρελαίου από τη Λιβύη έχει μειωθεί κατά τα δυο τρίτα, τα ΕΛΠΕ έχουν επάρκεια αποθεμάτων για τους επόμενους δυο μήνες δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής εφοδιασμού και μεταφορών του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια Κωνσταντίνος Πανάς.


http://www.skai.gr/
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη