3 Φεβ 2011

Ποιοί απολύθηκαν σήμερα από την TV100

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΛΏΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε “διαδικασία εξυγίανσης” –όπως είπε- έθεσε, πριν από λίγα λεπτά, τη Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης και Θεάματος ΔΕΠΘΕ (δηλαδή την TV100, το Fm100 και τα FM 101 κι FM100,6 λόγου και Τέχνης) ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε...
 “δυσβάσταχτη” την ετήσια οικονομική απαίτηση της εταιρίας (το 2009 ήταν στα 8 εκ ευρώ και πέρσι στο 6,5 εκ ευρώ) και τη λειτουργία της “από κάθε άποψη προβληματική”. Γι αυτό και, όπως είπε, “από σήμερα εισέρχεται σε διαδικασία εξυγίανσης. Το πόσο θα κρατήσει θα το δούμε”, συνέχισε.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, “αυτό αποφασίσαμε κατά πλειοψηφία” στη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου (σ.σ. συμμετέχουν οι αντιδήμαρχοι). Στην ίδια συνεδρίαση αποφασίστηκε η ανάθεση σε εξωτερικό οικονομοτεχνικό σύμβουλο της μελέτης βιωσιμότητας και του master plan. “Εξυγίανση θα πει αξιολόγηση. Θα μας δώσει η μελέτη το τι θα κάνουμε”, διευκρίνισε λίγο αργότερα.

Ως προσωρινός γενικός διευθυντής ορίστηκε ο δημοσιογράφος Φίλιος Στάγκος, που είχε οριστεί και μέλος του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ.

Στην έκτακτη –και ιδιαίτερα σύντομη- συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μπουτάρης (δε δέχτηκε ερωτήσεις), ευχαρίστησε την αντιπρόεδρο της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου, “για τη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει”.

Όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για ποιον λόγο δε δέχεται ερωτήσεις, είπε πως θεωρήθηκε “πάρα πολύ σημαντικό να μην στείλουμε ένα απλό δελτίο Τύπου, αλλά να κάνουμε μια συνέντευξη Τύπου. Επειδή ξέρω πού θα το πάτε, δε θέλω να απαντήσω”, πρόσθεσε.

Ήταν , πάντως, μοιραίο να τεθεί θέμα του μέλλοντος των εργαζομένων κι έτσι απάντησε πως “οι εργαζόμενοι πληρώνονται κανονικά. Προχθές υπέγραψα τα 496.000 ευρώ που απαιτούνται για την πληρωμή του μήνα”, είπε. Η αντιπρόεδρος, Σοφία Ασλανίδου, πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί ακόμη επειδή έχει προκύψει ένα γραφειοκρατικό θέμα, το οποίο είναι θέμα ημερών να λυθεί.

“Δεν μπορεί να συνεχίσει η ιστορία έτσι. Αυτό τελείωσε”, έκλεισε τη συνέντευξη ο κ. Μπουτάρης κι αποχώρησε, αφού ανακοίνωσε πως απολύονται ο τεχνικός διευθυντής Στέλιος Λουκόγλου, ο διευθυντής τηλεόρασης Αντώνης Οραήλογλου, ο προσωπάρχης Θεόδωρος Κρυωνάς, ο γενικός προϊστάμενος Σάκης Γιαννίκης και ο προϊστάμενος ενημέρωσης του ραδιοφώνου Γιώργος Αδάμ.

Η απάντηση των εργαζομένων

Θέμα: Απάντηση των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ για τις αποφάσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, περί «εξυγίανσης» της εταιρείας

Οι εργαζόμενοι καταδικάζουν την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΠΘΕ να απολύσει τους πέντε διευθυντές της δημοτικής επιχείρησης. Η απόφαση που ελήφθη κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΠΘΕ, αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, την στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η εκπόνηση της οικονομικοτεχνικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία θα λειτουργήσει η ΔΕΠΘΕ από εδώ και στο εξής. Επιπλέον, καταγγέλλουμε την απόφαση για την απόλυση των πέντε διευθυντικών στελεχών, καθώς οι επικλήσεις περί κακοδιαχείρισης είναι τουλάχιστον έωλες, την στιγμή που οι κατηγορίες δεν συνοδεύονται από αντίστοιχες αποδείξεις.

Ζητούμε από την διοίκηση της ΔΕΠΘΕ να προχωρήσει άμεσα στην ανάκληση της απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης για απόλυση πέντε διευθυντικών στελεχών της Εταιρείας. Επίσης ζητούμε την επαναπρόσληψη των πέντε συμβασιούχων που απομακρύνθηκαν πρόσφατα. Επίσης, ζητούμε να τηρηθούν όλες οι θέσεις των εργαζομένων της ΔΕΠΘΕ και να φανεί συνεπής στην δέσμευση που είχε δώσει προεκλογικά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης ότι «αν χρειαστεί, θα παρανομήσω» για χάρη των εργαζομένων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων
Γεώργιος Σαράντος

Οι εργασιακοί εκπρόσωποι
Γεώργιος Κατσιάνης
Μαρία Αναγνωστίδου
Όλγα Γκάλη

Παρέμβαση Κώστα Γκιουλέκα

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» Κωνσταντίνος Π. Γκιουλέκας, με αφορμή τις σημερινές εξελίξεις στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τη μέθοδο του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” που μας γυρίζει δεκαετίες πίσω, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης και η νέα διοίκηση αποκεφάλισαν εργασιακά σήμερα στελέχη των δημοτικών μέσων ενημέρωσης με μεθόδους που μας γυρίζουν πίσω σε εργασιακούς μεσαίωνες. Το έπραξαν δε χωρίς να τους δώσουν την ευκαιρία να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους μετακινούμενοι εντός της Δ.Ε.Π.Θ.-Ε σε άλλους τομείς των δημοτικών μέσων με παράλληλη μείωση του μισθού τους.

Όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις αυτές, επιδίωξη της νέας διοίκησης είναι να σπείρει φόβο, ανησυχία και πανικό σε όλους τους εργαζόμενους στα δημοτικά μέσα. Με την πρακτική που εγκαινίασε ο νέος δήμαρχος, η οποία δεν έχει προηγούμενο σε σκληρότητα και αναλγησία, στέλνει το μήνυμα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να χάσει τη δουλειά του μέσα σε μια νύχτα. Είναι προφανές ότι ο Γιάννης Μπουτάρης οδηγεί τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα το Δήμου Θεσσαλονίκης σε κλείσιμο και προετοιμάζει το έδαφος με αυτές τις σπασμωδικές και απαράδεκτες αποφάσεις του. Προχωρεί δε σ’ έναν τέτοιο σχεδιασμό ενώ είναι γνωστό ότι σχεδόν το σύνολο των ΜΜΕ στην πατρίδα μας λειτουργεί στην Αθήνα όπως επίσης και το ότι η Θεσσαλονίκη δεν έχει κανένα απολύτως περιθώριο να χάσει καμιά ενημερωτική φωνή και πολύ περισσότερο την τηλεόραση και τα ραδιόφωνα του Δήμου.

Εάν ο κ. Μπουτάρης επικαλείται το ετήσιο κόστος των περίπου 6,5 εκ. για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου, θα ήταν καλό να δείξει την ίδια ευαισθησία και για τα περίπου 40 εκ. που πληρώνουν αναγκαστικά οι Έλληνες πολίτες για τη λειτουργία της ΕΤ -3 και των τριών ραδιοφώνων της. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί κρίνονται με άλλα μέτρα και άλλα σταθμά οι δύο ομοειδείς περιπτώσεις.

Εμείς ως «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» είχαμε δεσμευτεί ότι σε μια περίοδο κρίσης θα έπρεπε να ελέγξουμε το κόστος λειτουργίας των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και να το συμπιέσουμε προς τα κάτω με τη σαφή δέσμευση ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα έχανε τη δουλειά του. Η νέα διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη με το “καλημέρα” στο δήμο ξεκίνησε ένα pogrom διώξεων και απολύσεων δείχνοντας απροκάλυπτα το πραγματικό πρόσωπο αντί του προεκλογικού προσωπείου που κάλυπτε τις ουσιαστικές της προθέσεις.

Καταγγέλλουμε την απόφαση αυτή στο λαό της Θεσσαλονίκης και ζητάμε την παρέμβαση της ΕΣΗΕΜΘ προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια που οδηγούν σε φίμωση και λουκέτο τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα του δήμου. Ζητάμε επίσης να ανακληθούν οι απολύσεις.

Εν πάσει περιπτώσει, θα περιμέναμε, τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα, όπως η τύχη και το μέλλον της τηλεόρασης και των τριών ραδιοφώνων του Δήμου, να αποφασίζονται στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και όχι νύχτα ανάμεσα στα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Ομάδας Μπουτάρη».

Παρέμβαση Παπαγεωργόπουλου

Σχετικά με τις απολύσεις που ξεκίνησε η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης στα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ο Β.Παπαγεωργόπουλος έκανε την παρακάτω δήλωση:

Β.Παπαγεωργόπουλος : «Είναι φανερό ότι η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης θέλει να κλείσει τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα για να κάνει το χατίρι των μεγάλων καναλιών που δεν θέλουν να μοιράζονται με κανέναν την διαφημιστική πίτα και βεβαίως δεν θέλουν να ακούγεται καμία άλλη άποψη παρά μόνον η δική τους αλήθεια!

Έτσι σε πρώτη φάση η Διοίκηση του Δ.Θ. προετοιμάζει το έδαφος και ομιλεί για δήθεν «υπέρογκα έξοδα» και συγχρόνως με τρόπο εκδικητικό απολύει 5 άξια στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης όταν η ανεργία καλπάζει και όταν τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα είναι παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Δ.Θ. για μία τηλεόραση και τρία ραδιόφωνα το 2010 δαπάνησε μόνο 6,24 εκ.ευρώ, όταν η Κυβέρνηση δαπάνησε για την ΕΤ 3 για το ίδιο χρονικό διάστημα 42 εκ. ευρώ, πάλι για μία τηλεόραση και τρία ραδιόφωνα!…

Σε δεύτερη φάση η Διοίκηση του Δ.Θ. θα προχωρήσει όπως είναι φανερό μετά την απόφαση που πήρε για εκπόνηση «μελέτης βιωσιμότητας των Δημοτικών Μ.Μ.Ε.» σε κλείσιμο της «Φωνής της Θεσσαλονίκης» και σε μαζικές απολύσεις όλων των εργαζομένων στην TV 100 και το FM 100!

Έτσι θα περάσει για άλλη μία φορά με επιτυχία τις εξετάσεις της απέναντι στους «ισχυρούς», θα κλείσει όμως μια ελεύθερη και ανεξάρτητη φωνή που με κόπο και αίμα δημιούργησαν οι Θεσσαλονικείς πριν ένα τέταρτο του αιώνα και θα πετάξει στον δρόμο τους εργαζόμενους στα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα του Δήμου μας!

Καλούνται οι Θεσσαλονικείς να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να αντιδράσουν με την φωνή τους μέσα από τα Δημοτικά Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα, συγχρόνως δε να πάρουν θέση και η ΕΣΗΕΜΘ και τα Σωματεία των εργαζομένων της πόλης μας.»

ΠαΡέμβαση Χρήστου Μάτη

Δήλωση Χ. Ματη για τις εξελίξεις στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα

Το βασικό πρόβλημα του συγκροτήματος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε από την εξάρτηση του από την πολιτική εξουσία, δηλαδή την διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Αυτός είναι ο βασικός λόγος της κατάρρευσης του και της αναξιοπιστίας του.

Η εξάρτηση από τη διοίκηση είχε ως αποτέλεσμα την οικονομική του καταβαράθρωση και την τεράστια σπατάλη του δημοσίου χρήματος σε κομματικές υποχρεώσεις, που προέκυψαν από το γεγονός ότι για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα- από το 1987 που άρχισε να λειτουργεί- αποτελούσε το μόνο πεδίο διαχείρισης δημοσίου χρήματος από στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ.

Αυτό το «πάρτι», όμως, δεν αφορούσε τη μεγάλη μερίδα των πραγματικά εργαζομένων στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Και επειδή είμαι πεπεισμένος για αυτό, επιμένω στην άποψη μου να δημοσιοποιηθούν όλες οι αμοιβές τους.

Η γνώμη μου ήταν ότι από τα πέντε διευθυντικά στελέχη της ΔΕΠΘΕ που απολύθηκαν σήμερα, έπρεπε να αφαιρεθούν οι διευθυντικές αρμοδιότητες και να γίνει η διαχείριση τους αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας, για να καταλογιστούν ευθύνες και ενδεχομένως να ζητηθούν αποζημιώσεις.

Νομίζω ότι έπρεπε να προηγηθεί αυτή η διαδικασία και γι’ αυτό καταψήφισα την πρόταση. Σε κάθε περίπτωση ο νέος επικεφαλής της ΔΕΠΘΕ, Φίλιος Στάγκος έχει το βαρύ καθήκον να δημιουργήσει ένα θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο το συγκρότημα των ραδιοτηλεοπτικών μέσων του Δήμου Θεσσαλονίκης θα είναι ανεξάρτητο από τη διοίκηση, οικονομικά βιώσιμο και ένα πραγματικό τοπικό μέσο, ικανό να ενημερώνει με πληρότητα τους κατοίκους του Δήμου και της περιοχής, στην οποία έχει εμβέλεια.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα έχει την πλήρη συμπαράσταση μου.

Σήμερα ψήφισα κατά της ανανέωσης για δίμηνο των συμβάσεων εργασίας που έληξαν, διότι πιστεύω ότι δεν υπάρχει καλή και κακή ομηρεία. Οι άνθρωποι είτε θα επιστρέψουν ως κανονικοί εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα και υποχρεώσεις, αλλιώς ας κοιτάξουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση αλλού, όσοι δεν έχουν ήδη κάποια εργασία.
 
Copyright © 2015 Taxalia Blog - Θεσσαλονίκη